ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν από το Eurogroup αντιπαράθεση Βίτσα - Μητσοτάκη

Πριν από το Eurogroup αντιπαράθεση Βίτσα - Μητσοτάκη

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, στο εσωτερικό, οι καυγάδες και οι αντιπαραθέσεις αντί να κατευνάζονται δυναμώνουν. Οταν τουλάχιστον αυτές τις ώρες σαν εθνική προτεραιότητα θα έπρεπε να κρατώνται τουλάχιστον χαμηλοί τόνοι, με τις προσωπικές πολιτικές να μπαίνουν στην άκρη.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup για να κλείσει μια συμφωνία πάνω σε θέματα που έχει λάβει νωπή λαϊκή εντολή τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Mega ενώ "από ασαφείς μέχρι γελοίες" χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ.

"Εμείς προσερχόμαστε με ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει από το τρίτο Eurogroup, δηλαδή το προηγούμενο Eurogroup. Το καλύτερο είναι να κλείσει μια τέτοια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ποιο είναι το χειρότερο; Να ξαναγίνει και άλλο Eurogroup ή να γίνει σύνοδος κορυφής. Εμείς έχουμε μια νωπή εντολή και έναν κόσμο που μας λέει μην κάνετε πίσω.

Η εντολή συνίσταται στο μην κόψετε συντάξεις, μην προχωρήσετε σε ομαδικές απολύσεις, μην βάλετε φόρους, αντίθετα μειώστε τους φόρους, άρα εμείς με αυτό πρέπει να πάμε", σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Και πρόσθεσε: "Πηγαίνουμε στο Eurogroup και λέμε ότι έχοντας αυτή την εντολή εμείς σας προτείνουμε να ασχοληθούμε και να βοηθήσετε και εσείς σε εκείνα τα πράγματα τα οποία συνιστούν την ελληνική κρίση, δηλαδή την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, όλα αυτά τα στοιχεία που συνήθως όλοι συμφωνούμε.

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος ή ζήτημα εκλογών δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ως μια ρητορική αφήγηση μέσω των διαπραγματεύσεων μπορεί να λέγεται, εγώ δεν το λέω ποτέ".

"Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για ποια αξιολόγηση μιλάμε προφανώς; Για την πέμπτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Και μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς μπορεί να επιτραπεί η οποιαδήποτε εκταμίευση της δόσης την οποία εσείς είχατε αρνηθεί.

Μιλάμε για την αξιολόγηση του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα υπάρχει και βέβαια μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα από το υφιστάμενο πρόγραμμα με άλλα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. Γι' αυτό συζητάμε για να ξεκαθαρίσουμε το τι λέμε", ανέφερε από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και επισήμανε ότι ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών είναι επικίνδυνος για τη χώρα και πως οι προτάσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες προκαλούν γέλιο.

"Ο κ. Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή με αυτά τα οποία κάνει είναι επικίνδυνος για τη χώρα και το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να τον αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατό. Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του δημιουργεί προβλήματα συνολικά στη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Έχει καταφέρει κάτι μοναδικό ο κ. Βαρουφάκης, να συντάξει όλη την Ευρώπη πίσω από τον κ. Σόιμπλε. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι απελπιστικά απομονωμένη, είναι μόνη της σε μια Ευρώπη όπου 18 χώρες είναι απέναντι. Και γι' αυτό αποκλειστική ευθύνη έχει ο κ. Βαρουφάκης.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά οι προτάσεις οι οποίες εστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση είναι από ασαφείς μέχρι γελοίες. Το να λέμε ότι θα καλωδιώνουμε τουρίστες για να πηγαίνουν να κυνηγάνε τη φοροδιαφυγή προκαλεί απλά γέλιο", τόνισε.

Ρoή Ειδήσεων