ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ΔΝΤ προς Τσίπρα: «Νιώθεις τυχερός, αλητάκο;»

Μήνυμα ΔΝΤ προς Τσίπρα: «Νιώθεις τυχερός, αλητάκο;»

Μία θρυλική ατάκα του Κλιντ Ίστγουντ επιστρατεύει ο βρετανικός Guardian, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μία ερώτηση. Νιώθεις τυχερός αλητάκο»; Η ατάκα ανήκει στον Κλιντ Ίστγουντ στο Dirty Harry και επανήλθε όταν το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως αποσύρει τη διαπραγματευτική της ομάδα από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Με το να αποσύρει τους διαπραγματευτές του εκτός συνομιλιών στις Βρυξέλλες, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ζητά από την Ελλάδα να αποφασίσει αν μπορεί να αντέξει το βάρος του παζαριού ή όχι», γράφει χαρακτηριστικά στον υπότιτλό της η βρετανική εφημερίδα και επισημαίνει: «Το μήνυμα του Ταμείου ήταν σύντομο και σκληρό. Υπήρχαν ακόμη μεγάλες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της. Και δεν υπήρχε πρόοδος στη γεφύρωση αυτών των διαφορών. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν μακριά από μια συμφωνία».

guardian

Ο Guardian επισημαίνει πως το ΔΝΤ «είχε φτάσει στα όριά του» και πως «έχει αγανακτήσει από την απροθυμία του Τσίπρα να εγκαταλείψει δύο από τις "κόκκινες γραμμές" – τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό».

Ενώ υπογραμμίζει πως «μέχρι σήμερα υπήρχε η αίσθηση στην Αθήνα πως η τρόικα μπλοφάρει, πως υπήρχε το περιθώριο περισσότερων ελιγμών και μιας καλύτερης συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει την ανάγκη αλλαγών σε συντάξεις, ΦΠΑ και συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Η εφημερίδα καταλήγει πως «οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα δεν είναι σοβαρή με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, με το ΔΝΤ να σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ σε συντάξεις έναντι 2% του κοινοτικού μέσου όρου» και καταλήγει: «Έχουν μπουχτίσει να βλέπουν τον Τσίπρα να φέρεται σα να κρατά 44άρι Magnum και απειλούν να πατήσουν τη σκανδάλη. Η πλοκή κλιμακώνεται την προσεχή εβδομάδα».

Σχετικές ειδήσεις