ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία της... παράτασης

Η συμφωνία της... παράτασης

*Εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με σταδιακές εκταμιεύσεις για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες και ανάληψη δεσμεύσεων σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ, ζητούν οι δανειστές.

*Αναφορά - ρύθμιση στο χρέος, όχι υφεσιακά μέτρα, «πακέτο» χρηματοδότησης και διατήρηση του ΕΚΑΣ επιδιώκει η κυβέρνηση.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Έσχατη μάχη, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων, δίνει αύριο (22/6) η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχιστούν σε κορυφαίο επίπεδο οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία, αυτή - σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις - θα περιορίζεται κατά τα φαινόμενα σε μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το 2016.

«Θα πρόκειται για μια "παράταση - μη συμφωνία "», τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Τα ζητούμενα σε μια τέτοια περίπτωση για την κυβέρνηση θα είναι τα ακόλουθα: Το περιεχόμενο των μέτρων και πόσο υφεσιακά αποτελέσματα θα έχουν, η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο που λαμβάνει πλέον κατεπείγουσες διαστάσεις, λόγω της παρατεταμένης ασφυξίας και διάχυτης πλέον ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών, αλλά και το ζήτημα του χρέους.

Μεταβατικό πρόγραμμα ή παράταση του υπάρχοντος χωρίς αναφορά, έστω για μελλοντική διευθέτηση, θα συνιστούσε πάντως ήττα ουσιαστική και επικοινωνιακή της κυβέρνησης και ταυτόχρονη πλήρη επικράτηση των πλέον ακραίων κύκλων των δανειστών.

Για την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, και μόνο η αυριανή σύγκληση της Συνόδου Κορυφής θεωρείται επιτυχία, καθώς περνάει η κεντρική γραμμή της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», γεγονός που καθιστά χαμηλότερα τα εμπόδια του Eurogroup που θα συνεδριάσει πριν τη Σύνοδο.

Από εκεί και μετά όμως ξεκινάει ο Γολγοθάς. Όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα - αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι ικανοποιητικές για την Ελλάδα, αν θα λύνουν το πρόβλημα κι αν θα αποτελούν ουσιαστική πρόοδο σε σχέση με το email Χαρδούβελη και τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τι φοβούνται, πού ελπίζουν...

Το μείζον ζήτημα και το μεγάλο πρόβλημα στη Σύνοδο είναι πώς θα συγκεραστούν οι δύο «γραμμές» με τις οποίες προσέρχονται στην τελική διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να εμφανίζονται να θέλουν λύση «μια και έξω» με την Ελλάδα, ωστόσο «διαβάζουν» το κόστος πιθανού ατυχήματος και ...το ξανασκέφτονται.

Μια ελληνική χρεοκοπία θα στοίχιζε στη Γερμανία 82,5 δις ευρώ ή επιβάρυνση κάθε Γερμανού φορολογούμενου με 1.050 ευρώ, ενώ περίπου 150.00 Γερμανοί θα έχαναν τη θέση εργασία τους.

Γι αυτό οι εταίροι-δανειστές φαίνεται να «οχυρώνονται» πίσω από ένα σχέδιο πρότασης που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν σε συνεννόηση με το Βερολίνο και την ΕΚΤ, προβλέποντας εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, εκταμιεύσεις που θα επιτρέψουν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τους επόμενους μήνες και ανάληψη δεσμεύσεων από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ).

«Κόβονται» οι πρόωρες, παραμένει το ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα το «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων στο Εργασιακό (Συλλογικές Συμβάσεις, κατώτατο μισθό), αλλά και ισοδύναμα μέτρα για τη διατήρηση - παράταση χορήγησης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο Ασφαλιστικό, οι μέχρι τώρα συζητήσεις, μετά και τις διαδοχικές διορθωτικές δηλώσεις των Γιούνκερ - Λαγκάρντ, όσον αφορά στις κατώτατες συντάξεις, προβλέπει την πραγματοποίηση αναλογιστικών μελετών προκειμένου να προωθηθεί μια συνολική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος από το Φθινόπωρο με δέσμευση για μείωση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού.

1,8 δισ. ευρώ επιπλέον

Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν (τουλάχιστον στα τεχνικά κλιμάκια) για ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 και 2017.

Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί, συμφώνα πάντα με τους δανειστές, με δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (έως το 2018) και άμεση αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (σ.σ.: από 4% σε 6%).

Με άλλα λόγια, οι θεσμοί ζητούν κάθε χρόνο για την επόμενη διετία: α) δραστικό περιορισμό των πρόωρων συντάξεων (71 εκατ. ευρώ), β) κατάργηση του ΕΚΑΣ (700 εκατ. ευρώ) και γ) αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% σε 6% (200 εκατ. ευρώ) που θα μειώσει οριζόντια κατά αντίστοιχο ποσοστό τις κύριες συντάξεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως αν και τα νούμερα «βγαίνουν» για τις περικοπές των 1,8 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, οι «θεσμοί» ζητούν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, μέσω της άμεσης εφαρμογή του Ν. 3863/2010, που προβλέπει, καθιέρωση από το 2015 της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ, πλήρως ανταποδοτική κύρια σύνταξη, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μειώσεις 15% μέσα στο 2015 ή περικοπές 326 εκατ. ευρώ).

Σχετικές ειδήσεις