ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιτέλα: Στηρίζει το αίτημα Τσίπρα για εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης

Πιτέλα: Στηρίζει το αίτημα Τσίπρα για εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης

Θετικός στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της υλοποίησης της νέας δανειακής σύμβασης, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Ο κ. Πιτέλα εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες (19/8).

Πηγές προσκείμενες στο γραφείο του Τζιάνι Πιτέλα από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η ανάγκη εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί την «κοινή θέση» της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί «ντε φάκτο» η παλαιά Τρόικα και θα τεθεί η όλη διαδικασία της αξιολόγησης υπό το δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι σημαντικό, τονίζουν πηγές των Σοσιαλιστών, να δοθεί στην όλη διαδικασία δημοκρατική αξία με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» - στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε χθες, μέσω Twitter, ότι μίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «το αίτημα θα συζητηθεί στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».