ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Παιχνίδια καθυστερήσεων με τις διερευνητικές εντολές για την ημερομηνία των εκλογών

Πρόωρες εκλογές: Παιχνίδια καθυστερήσεων με τις διερευνητικές εντολές για την ημερομηνία των εκλογών

Αν και οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για την ακριβή ημερομηνία της προσφυγής στις πρόωρες κάλπες έκαναν λόγο στις 20 Σεπτεμβρίου, τελικά οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν με κάποια ρητή αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο διάγγελμά του.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «το συντομότερο δυνατόν».

«Θα ήθελα, λοιπόν, να σας υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησης και να σας καταθέσω την πεποίθησή μου ότι πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες άμεσα, προκειμένου να πάμε το συντομότερο δυνατό και με τον πολιτικό πολιτισμό που μας αρμόζει σε μια εκλογική διαδικασία» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τυπική διαδικαστική αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα, να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί σύντομα, τάχιστα».

Ωστόσο η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ακόμα ανοιχτή και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομματικών επιτελείων, καθώς γύρω από την ημερομηνία έχει στηθεί μία σκληρή παρτίδα σκάκι.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου, την προσφυγή στις κάλπες, καθώς εκτιμά οι γρήγορες διαδικασίες τον ευνοούν και δεν αφήνουν τον χρόνο που χρειάζεται στους αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμαστούν για την εκλογική αναμέτρηση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ένα παιχνίδι καθυστερήσεων φαίνεται να ετοιμάζεται γύρω από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος παρέλαβε τη διερευνητική εντολή και θα έχει το πρωί σήμερα συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει κανονικά κύκλο επαφών, αρχικά με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η πρόθεσή του αυτή δείχνει ότι στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν να εξαντλήσουν το τριήμερο που τους δίνει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές, με στόχο αποκλειστικά την ανατροπή των πολιτικών σχεδιασμών του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μαθηματικά δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η τρίτη πολιτική δύναμη που θα λάβει την διερευνητική εντολή, η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν θα είναι η Χρυσή Αυγή ή το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εφόσον συγκροτήσει άμεσα κοινοβουλευτική ομάδα, παραμένει άγνωστο εάν θα κρατήσει την εντολή για όλο το τριήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα.

Διαβάστε εδώ τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις