ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

Πρόωρες εκλογές: Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

Η παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κυριαρχεί στα κεντρικά θέματα των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία με πρωτοσέλιδα και συνεχείς ενημερώσεις καλύπτουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Στην ηλεκτρονική του σελίδα το BBC φιλοξενεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ενώ αναφέρεται στην υπογραφή του νέου Μνημονίου και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

bbc

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία διάσωσης».

WSJ

Παρόμοιοι είναι οι τίτλοι και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εφημερίδων The Independent και The Guardian, με βάση πρωτογενές ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters από την Αθήνα.

Σε ρεπορτάζ από την Αθήνα της η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι οι «εκλογές είναι μια καταστροφή για τον λαό», όπως τονίζουν Έλληνες πολίτες με δηλώσεις τους, ενώ η Liberation κάνει λόγο για το διάγγελμα του Α. Τσίπρας αναφέροντας ότι ζήτησε από τον ελληνικό λαό να τον εμπιστευτεί και πάλι για τη «μάχη κατά της λιτότητας».

monde
libe

Όπως είναι φυσικό, πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Die Welt αναφέρει ότι «ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι η δημοτικότητά του φτάνει στο 60%. Πολλοί υπουργοί του εισηγήθηκαν όμως την προκήρυξη εκλογών πριν γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα λιτότητας».

H Die Zeit αναφέρει ότι «οι Έλληνες θα εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προχωρά σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει μια νέα, ισχυρή εντολή, πριν γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις από το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας».

Η Frankfurter Allgemeine Ζeitung γράφει ότι «ο Τσίπρας θέλει προφανώς να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση». Η Sueddeutsche Ζeitung αναφέρει ότι «μετά την παραίτηση Τσίπρα, υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα είναι η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η κ. Θάνου θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας». «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι μόνο σημαντικό μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

Το Spiegel γράφει: «Με τις εκλογές ο Τσίπρας θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξουσίας στο ίδιο του το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις ψηφοφορίες για τις διασώσεις και το σχέδιο λιτότητας» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

Δείτε εδώ τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις