ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Ζητάμε το θεσμό του συνεργάσιμου τραπεζίτη

Νικολόπουλος: Ζητάμε το θεσμό του συνεργάσιμου τραπεζίτη

Ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε σήμερα, Τρίτη (20/10/2015) εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, σχετική ερώτηση με τους πλειστηριασμούς σπιτιών, με αφορμή τη δημοσίευση στο ΦΕΚ (2289/15.10.2015) της απόφασης του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία η καταλυτική ημερομηνία για τους οφειλέτες δανείων είναι η 15η Δεκεμβρίου 2015, για εκείνους που δεν «συμμορφώνονται».

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Νικολόπουλος είπε: «Εμείς δεν ξεχνάμε τη δέσμευση με την οποία μπήκαμε στη Βουλή: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Μετά το νομοθετικό πραξικόπημα του γνωστού προοδευτικού εκσυγχρονιστή, Γ. Στουρνάρα, οδηγούνται στην εκτέλεση χιλιάδες συμπολίτες μας. Ακόμα και εκείνοι που νομίζουν ότι προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των δανειστών και των ‘κορακιών’».

Και πρόσθεσε: «Όσο και αν οι τράπεζες και οι δανειστές μας θέλουν όλους με το ζόρι συνεργάσιμους δανειολήπτες δεν θα παραιτηθούμε από όλες τις σχετικές ανταπαιτήσεις μας και από όλα τα νόμιμα δικαιώματα μας». Αντίθετα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ζητά το «θεσμό του συνεργάσιμου τραπεζίτη», καθώς και «η Πολιτεία - Κυβέρνηση να μην απεμπολήσει το ρυθμιστικό της ρόλο και να μην νομιμοποιήσει στην πράξη τις παράνομες, ανήθικες, αισχροκερδείς, τοκογλυφικές, καταχρηστικές και προδήλως άκυρες πιστωτικές συμβάσεις».

Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος παρέθεσε και τη σχετική παράγραφο της απόφασης Στουρνάρα: «Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή... στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για πολίτες που πήραν δάνεια κάποια εποχή, ενώ τώρα η αξία των σπιτιών τους έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά. Θα προστατέψουμε τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας».

«Στην κραυγή αγωνίας των συνανθρώπων μας των βιοπαλαιστών, των νοικοκυραίων που δούλεψαν για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι και από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά, χωρίς αποζημίωση, χωρίς προστασία. Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δηλώνουμε ότι θα μείνουμε συνεπείς και θα υπερασπιστούμε ότι πιο σημαντικό και ιερό έχει ο Έλληνας», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.

Και συνέχισε λέγοντας: «Όποιος πολιτικός τολμήσει να επιτρέψει να εφαρμοστεί η απόφαση που έγινε με by pass (παράκαμψη) της Βουλής, να γνωρίζει ότι "κεραμίδα θα πέσει στο κεφάλι του"».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει τον εκβιασμό των εν αδυναμία δανειοληπτών να αποδεχθούν την αντικατάσταση των παλιών δανειακών συμβάσεων με τις νέες των προτεινομένων ρυθμίσεων, παραιτούμενοι έτσι των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, που δεν μπορούν να ανατραπούν ή να περιοριστούν από κανένα "Στουρνάρα" και καμία "Κατσέλη", καθώς επίσης να αναγνωρίσουν τα υπόλοιπα των πιστωτικών τους συμβάσεων ως δήθεν βέβαια και εκκαθαρισμένα ενώ αυτά έως σήμερα κρίνονται ως ανεκκαθάριστα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την νομολογία των Δικαστηρίων όλης της χώρας».

Σχετικές ειδήσεις