ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Η νίκη Ερντογάν τον καθιστά ισχυρό διαπραγματευτή στην Ευρώπη

Μουζάλας: Η νίκη Ερντογάν τον καθιστά ισχυρό διαπραγματευτή στην Ευρώπη

Η καθαρή νίκη του Ερντογάν καθιστά την Τουρκία πιο ισχυρό διαπραγματευτή απέναντι στην Ευρώπη, στο θέμα της επίλυσης του μεταναστευτικού, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει, αν οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από το να γίνεται η διαλογή των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας. Αυτό δεν το λέω υποτιμητικά για την Τουρκία. Επαναλαμβάνω κάθε φορά, αυτό δεν είναι κατηγορία. Οφείλει κανείς να τρέφει ένα σεβασμό για μια χώρα που κρατάει 3 με 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Πρέπει όμως να διευθετηθεί το πρόβλημα των θανάτων στο Αιγαίο, των προσφυγικών ροών στην πηγή του. Δηλαδή στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο, τόνισε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να πάψουν οι θάλασσες να είναι νεκροταφεία.

Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φράκτης στον Έβρο είπε ότι ιδεολογικά και πρακτικά είναι μια σωστή προσέγγιση, αλλά, τόνισε, ότι πρακτικά λείπουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται συνέχεια στο τραπέζι, όταν συζητάμε το προσφυγικό. Σε αυτή τη φάση λείπουν οι προϋποθέσεις, δήλωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μουζάλας λέει ότι προϋπόθεση για το γκρέμισμα του φράκτη στον Έβρο είναι να υπάρξει από την Ευρώπη ανταπόκριση, ότι δηλαδή πουθενά δεν θα υπάρχουν φράκτες και από την άλλη ότι η η Τουρκία να δεχτεί να έρχονται συντεταγμένα και ελεγμένα οι πρόσφυγες.

Ο Έβρος μπροστά στην τραγωδία δεν είναι αθώος έχει εκατοντάδες νεκρούς στο ποτάμι, εκατοντάδες με κρυοπαγήματα πριν καν χτιστεί ο φράκτης, υποστήριξε ο κ. Μουζάλας.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη καλή θέληση του Ερντογάν

«Η Ευρώπη εξαρτάται από την καλή θέληση του Ερντογάν για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», εκτίμησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ. Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χωρίς την Τουρκία. Και γι’ αυτό τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει το πάνω χέρι. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτόν, αν πρόκειται να ανακοπεί αυτό το προσφυγικό κύμα».
«Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από την καλή θέληση του Ερντογάν», τόνισε. «Ο Ερντογάν κατάφερε να επιβάλει το σύνθημα “εγώ ή το χάος”. Και οι ψηφοφόροι επέλεξαν προφανώς την σταθερότητα», σχολίασε.

Παρόλα αυτά ο Μπροκ σημείωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες ενός κράτους δικαίου. «Αν η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με την Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετηθούν συνταγματικές αλλαγές», τόνισε.