ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-Πανούση

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-Πανούση

Μαίνεται η οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γιάννη Πανούση, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά και την καταγγελία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι κάποιοι απειλούν τη ζωή του και τη συνακόλουθη κατάθεση διαβαθμισμένων εγγράφων στη Δικαιοσύνη.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Πανούση ότι συμμετέχει ενεργά σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση των ΜΜΕ εναντίον της, ενώ από την άλλη το πρώην υπουργικό στέλεχος κάνει λόγο για «πόλεμο» που διεξάγεται σε βάρος του, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «ανόητες» τις σκιές που προσάπτουν εναντίον του κυβερνητικά στελέχη για δήθεν διενέργεια κατασκοπείας, εξαιτίας της κατάθεσης απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ στις εισαγγελικές αρχές.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, ο Γ. Πανούσης καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τον στοχοποιεί και τον προειδοποιεί «να απαλλαγεί από τον στενό κύκλο των Αριστερών του τίποτα», διαφορετικά, όπως επισημαίνει, «θα χαθεί μαζί τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πανούση έχει ως εξής:

«Αυτά δεν συμβαίνουν και δεν γίνονται ανεκτά στις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δημοκρατίες. Να εισηγείται η Κυβέρνηση να απευθυνθώ στον Εισαγγελέα, να πηγαίνεις στον Εισαγγελέα και να καταθέτεις έγγραφα (και όχι απόψεις) και να σε κατηγορούν «γιατί πήγες τώρα» και μετά να σε μηνύουν γιατί άσκησες συνταγματικό δικαίωμα.

Δεν απομένει σ’αυτή τη νέα ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική να με συλλάβουν γιατί είμαι αντικαθεστωτικός (τί μου θυμίζει; τί μου θυμίζει;), φαντάζομαι με τις ευλογίες των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που κόπτονται για τα δικαιώματα (μόνον των δικών τους;).

Αντί να προβληματίζονται με τα συνεχή διαγγέλματα μίσους των Πυρήνων της Φωτιάς (τρία σε λίγες μέρες) που στρέφονται μόνον εναντίον μου και όχι κατά των ασκούντων σήμερα την κατασταλτική κυβερνητική πολιτική, ασχολούνται με την προσωπικότητά μου.

Να ψάξουν σε όσο βάθος θέλουν τη ζωή μου. Όσο για τη ζωή ορισμένων από αυτούς ξέρω πολύ καλά τα σκοτεινά σημεία της διαδρομής τους (και όχι μόνον ιδεολογικά).
Είχα προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό. Ή θ’απαλλαγεί από τον στενό κύκλο των «Αριστερών του τίποτα....» ή θα χαθεί μαζί τους.

Μέχρι να πάρει την τελική του απόφαση ας ελέγξει τουλάχιστον τον τρόπο που κάθε μέρα διολισθαίνουν ορισμένοι κύκλοι σε εξω-θεσμικές υπόγειες δράσεις.

ΥΓ1. Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ τις «τρακατρούκες» των -κατά Λένιν- “χρήσιμων ηλιθίων”

ΥΓ2. Δεν αισθάνομαι μόνος σ’αυτόν τον αγώνα όπου φαίνεται να’χω απέναντι μου το Κράτος (και το Παρακράτος;)».

Μαξίμου: Δεν μηνύσαμε τον κ. Πανούση

Η αντίδραση από πλευράς πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ήταν άμεση. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες Τετάρτη απορία, σχετικά με τις αντιδράσεις του για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας.

«Είναι απορίας άξιο πώς ένας καθηγητής της Εγκληματολογίας δε μπορεί να κατανοήσει ότι δεν υπήρξε καμία μήνυση εναντίον του, κατά την επίσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης, και Προστασίας του Πολίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί η οποιαδήποτε παράνομη χρήση απόρρητων εγγράφων», σημείωναν πηγές του Μαξίμου.

Και προσέθεταν: «Αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της νομιμότητας και ειδικότερα όταν πρόκειται περί θεσμών κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια».

Παrάλληλα διερωτούντο αν ο κ. Πανούσης είχε τα στοιχεία από την περίοδο που ήταν υπουργός, γιατί δεν έκανε τότε καμία κίνηση αλλά και «πώς γίνεται να είναι στην κατοχή του κ. Πανούση απόρρητα έγγραφα, αφού δεν είναι πλέον υπουργός;».

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών

Η «μάχη» ανάμεσα στον κ. Πανούση και την κυβέρνηση αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη (18/11/2015) στις 12:00 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ζήτησε να είναι παρόντες στη συνεδρίαση και οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Πανούση αναμένεται να ρίξει φως σε διάφορες κρυφές σελίδες της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου η κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σχετικές ειδήσεις