ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Η Τουρκία ζητάει «μπαξίσι» ως αντάλλαγμα για το προσφυγικό

Reuters: Η Τουρκία ζητάει «μπαξίσι» ως αντάλλαγμα για το προσφυγικό

Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «ΚΑΙΕΙ» ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ-ΑΓΚΥΡΑΣ - ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας και να διαρκέσει για περίπου τρεις ώρες, θα προηγηθεί μίνι Σύνοδος η οποία θα ανοίξει το παζάρι με την Τουρκία σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που θα παραβρίσκονται κυρίως οι χώρες του Βορρά –που είναι και οι βασικοί αιμοδότες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού- θα μετέχει και η Ελλάδα, ως άμεσα εμπλεκόμενη στο προσφυγικό πρόβλημα και εκτιμάται ότι θα είναι κομβικής σημασίας για το τι θα αποφασιστεί στην απογευματινή συνάντηση όλων των ηγετών.

«Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.

Τσίπρας: Ελπίζουμε σε επωφελή λύση για όλες τις πλευρές

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής λύση για όλες τις πλευρές», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της Συνόδου «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και να επιτευχθεί ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Φάιμαν: Θα τα βρούμε κάπου στη μέση με την Τουρκία

Σημειώνεται ότι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, έχει υπογραμμίσει πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία.

Κατά την άποψη του κ. Φάιμαν, πρέπει να διατεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί αξιοπρεπής μέριμνα στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Τουρκία, και να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη. Σε αντιστάθμισμα, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση από την Τουρκία ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην Kurier, δήλωσε πως πιστεύει ότι ΕΕ και Τουρκία «θα τα βρούν κάπου στη μέση», σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ μιας «προνομιακής» σχέσης με την Τουρκία, καθώς για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην Αυστρία και το πιθανότερο είναι το αποτέλεσμά του να είναι αρνητικό.

Τουσκ: Χωρίς φύλαξη των συνόρων η συνθήκη Σένγκεν τελειώνει

«Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα.

Συνεχίζοντας ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».

Γιούνκερ: Η Τουρκία αξίζει το σεβασμό και τη στήριξή μας

Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την σημερινή Σύνοδο Κορυφής και εκτιμά ότι η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας - και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας γίνεται δεκτή με έντονη κριτική από τους Γερμανούς Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. «Η ελευθερία του Τύπου κλειδώνεται πίσω από κάγκελα. Η σιωπή απέναντι σε αυτή την απο-δημοκρατικοποιήση θα ήταν και για το δικό μας συμφέρον δραματικά επικίνδυνη», προειδοποιεί εκ μέρους των Πρασίνων η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ, ενώ ο αρχηγός της FDP Κρίστιαν Λίντνερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία ως εταίρο, αλλά ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να το παρερμηνεύσει αυτό ως δικαίωμα στην ασυδοσία».

Μέρκελ: Πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία

Προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως, «Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας συνέχισε λέγοντας, «Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

Η ίδια ανέφερε πως, «Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία».

«Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας», κατέληξε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Αχμέτ Νταβούτογλου: Νέα αρχή για το κοινό σπίτι μας την Ευρώπη

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι 29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ για αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Φρανσουά Ολάντ: Η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος, σήμερα, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις