ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2016: Χρονιά στρωμένη με «αγκάθια» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

2016: Χρονιά στρωμένη με «αγκάθια» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε δοκιμασία μπαίνει από τη νέα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων του «Μνημονίου 3» και με ορατό πλέον το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης λόγω της σκληρότητας των νέων μέτρων.

Ασφαλιστικό, φορολόγηση αγροτών, «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις και «μικρή ΔΕΗ» οι προκλήσεις για τους κυβερνώντες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες αφορά στη νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, κι εδώ τα «καυτά» μέτωπα περισσεύουν: από τη μια πλευρά η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, με το πρώτο ραντεβού μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων του Κουαρτέτου να ορίζεται για τις 8 Ιανουαρίου.

Ήδη, κατά πληροφορίες, το Μαξίμου μελετά σενάρια, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις των Θεσμών για «πετσόκομμα» των κύριων συντάξεων, καθώς γνωρίζουν πως μια τέτοια προοπτική θα άναβε για τα καλά τη θρυαλλίδα της κοινωνικής αναταραχής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις, προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να πέσουν οι τόνοι από πλευράς Βρυξέλλων. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τον πρωθυπουργό, αφού οι δανειστές ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται και το αγροτικό, αφού η φορολόγηση του αγροτικού κόσμου προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις. Κι εδώ, το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να τραβήξει πολύ το σχοινί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγήσει τα τρακτέρ στους δρόμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να τακτοποιήσει μέσα στο 2016 και μια σειρά εκκρεμοτήτων που έμειναν «στον αέρα» τη χρονιά που φεύγει. «Κόκκινα» δάνεια, το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ («μικρή ΔΕΗ»), αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τηλεοπτικές άδειες είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό.

Όλα θα κριθούν στο Ασφαλιστικό

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει πως τα πάντα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει ως προς τη ρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος αναλαμβάνει να λύσει τον «γρίφο» της μεταρρύθμισης, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες.

Και είναι, ακριβώς, αυτό το σημείο, στο οποίο θα φανεί αν και κατά πόσον ισχύουν οι περιβόητες «κόκκινες» γραμμές των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ή ήταν απλώς ακόμη ένα πυροτέχνημα στην κυβερνητική φαρέτρα...

Σχετικές ειδήσεις