ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Όσο η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο αδύναμος κρίκος, τόσο επιδεινώνει την θέση της στην ΕE

Νικολόπουλος: Όσο η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο αδύναμος κρίκος, τόσο επιδεινώνει την θέση της στην ΕE

Την πολυεπίπεδη σημασία που έχει το προσφυγικό για την Ελλάδα, καθώς και τα πολλά ερωτηματικά που συνδέονται με την διαχείρισή του από την ελληνική κυβέρνηση, συζήτησε στην εκπομπή στο Kontra Channel ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που είχε διαγνώσει την οξύτητα του ζητήματος και τις επιπτώσεις του, αρκετό καιρό προτού κορυφωθεί το πρόβλημα.

«Από την αντιμετώπιση και την εν γένει διαχείριση των προσφυγικών ροών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις μας με την Ευρώπη, τις βαλκανικές χώρες, αλλά και την Τουρκία», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως αποτελεί επίσης ένα ζήτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την πορεία του τουρισμού, αλλά και την ίδια την εθνική συνοχή.

«Μια υπόθεση που θα έπρεπε να είναι σχεδόν στο σύνολό της κρατική έχει μετατραπεί σε διαχείριση ενός προγραμματισμένου χάους με λογική ΜΚΟ. Η στρεβλή, άτονη και στενά γραφειοκρατική διαχείριση του προσφυγικού αναδεικνύει εκ νέου ένα κράτος που έριξε έξω την ελληνική οικονομία, το οποίο εξακολουθεί να κοστίζει τεράστια ποσά στους φορολογούμενους πολίτες χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις», τόνισε ο ανεξάρτητος Βουλευτής, σημειώνοντας πως την μεγάλη αδυναμία αντιμετώπισης του ζητήματος χρεώνεται και η σημερινή κυβέρνηση.

«Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την κλιμάκωση της δραστηριότητας των κυκλωμάτων διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ελέγχονται ή επηρεάζονται από το τουρκικό κράτος και παρακράτος. Ο τζίρος των εμπόρων ελπίδας και ανθρώπων είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας, εφόσον οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταλήγουν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν υπάρχει στο διπλωματικό χάρτη και πως η διαχείριση του προβλήματος περνάει μέσα από τη συνεννόηση με την Άγκυρα», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, χαρακτηρίζοντας εγκληματική την αδράνεια και την καθυστέρηση της κυβέρνησης επί ενός ζητήματος που πέρα από τις άλλες διαστάσεις του, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συμβάλλει και στην ανακούφιση της χώρας από τον οικονομικό κλοιό των δανειστών.

«Αναρωτιέμαι εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται την σημασία του προσφυγικού η εάν νομίζουν ότι μπορούν να κρυφτούν για να μην αναλάβουν το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος. Αναρωτιέμαι εάν νομίζουν πως η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων θα βοηθήσει ώστε να πάρουν κάποια ανταλλάγματα για την οικονομική κρίση. Κάνουν τραγικό λάθος πάντως, εάν νομίζουν όλα αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει παν δυνατό για να ελέγξει τα σύνορά της, δείχνοντας σε όλους ότι είναι ένα σοβαρό κράτος που δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί τη συνδρομή της Ευρώπης για την διαχείριση ενός ζητήματος που κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίζει για πάντα.

Εμείς θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι, κουνώντας το δάχτυλο στους άλλους, αντί να επιτρέπουμε να μας το κουνούν πάλι οι άλλοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε επιτέλους, ότι όσο η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο «αδύναμος κρίκος», τόσο χειρότερη γίνεται η θέση της;», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως ο συνδυασμός των εξοντωτικών μέτρων που λαμβάνονται στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με την χείριστη διαχείριση του προσφυγικού μπορούν να αποτελέσουν την ταφόπλακα της σημερινής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στο πάνελ της εκπομπής συμμετείχαν ο Πρέσβης επί τιμή Γ. Γεωργίου, ο διεθνολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Γ. Νούλας, ο δημοσιογράφος του avecnews Ν. Στέφος, καθώς και ο δημοσιογράφος – ανταποκριτής της γερμανικής τηλεόρασης Σπ. Παπαδάκης.

Σχετικές ειδήσεις