ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες: Ήλθον είδον και απήλθον μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Αγρότες: Ήλθον είδον και απήλθον μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των αγροτών - Οι αποφάσεις στα... μπλόκα - Νωρίτερα επικράτησε σύγχυση, καθώς αποκλείστηκαν από τη συνάντηση συνδικαλιστικές ενώσεις και φορείς του αγροτικού κόσμου! Δεν επέτρεψαν την είσοδο σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων – «Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι και δεν μας άφησαν να μπούμε. Βάζουν μόνο όποιους θέλουν», καταγγέλλουν -Αγρότες: Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα μας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο εκπρόσωπος των 39 μπλόκων που απέστειλαν στις 10 Φεβρουαρίου επιστολή στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για ουσιαστικό διάλογο, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει αν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και αυτό έκανε και εκείνος για το ασφαλιστικό και το φορολογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, μετά από τεσσεράμιση ώρες διαβουλεύσεων, καταλήγοντας: «Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία του αγώνα μας».

Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η κυβέρνηση δεν υποχώρησε και οι ίδιοι θα μεταφέρουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στα μπλόκα όπου και θα αποφασιστούν οι περεταίρω κινήσεις τους.

Τι πρότεινε η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε στη δημοσιότητα τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στην αντιπροσωπεία των αγροτών. Αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατεξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς.

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για την στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Νωρίτερα, αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ ήταν η περιοχή περιμετρικά του Μεγάρου Μαξίμου, από τις 12:00 το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε η μαραθώνια συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές γύρω από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φρόντισε να «τορπιλίσει» το διάλογο, καθώς αποφάσισε να κάνει... face control στους αγρότες που θα έπαιρναν μέρος στη συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας με τη λογική του διαίρει και βασίλευε κατάφερε να κάνει άνω - κάτω το αγροτικό κίνημα αφού απέκλεισε από τη συνάντηση τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις ενώσεις των αγροτών και δέχθηκε μόνο εκπροσώπους συγκεκριμένων μπλόκων.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων δεν τους επετράπη να περάσουν καν από τις κλούβες των ΜΑΤ στην αρχή της Ηρώδου Αττικού, καθώς, όπως τους είπαν, «δεν βρίσκονται στη "λίστα" των προσκεκλημένων»!

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

«Μια επιτροπή εκλεγμένη από τα μπλόκα μας δεν μπορεί να παραστεί στη συνάντηση. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας ήρθαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν θα πάμε μέσα, αλλά ο αγώνας μας συνεχίζεται. Θα συντηρηθούμε με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, που μας δέχονται χωρίς διακρίσεις, όπως είμαστε».

Τον αποκλεισμό τους από το διάλογο που διεξάγεται με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο», δήλωσε ο κ. Θ. Βασιλόπουλος.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής, απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τσίπρας προς αγρότες: Δεν γίνεται οι θέσεις σας να μην λαμβάνουν υπόψη το πρόβλημα του τόπου

«Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δίχως τις δικές σας θέσεις. Και την ίδια στιγμή, οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν και το συνολικό πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών.

«Νομίζω ότι το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτελέσματα», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους αγρότες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα, παραμένουν αρκετοί άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Ορισμένοι από αυτούς, ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι προτάσεις που αναμενόταν να κομίσει το Μαξίμου στους αγρότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος.

Όσον αφορά στο αγροτικό μητρώο, θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες. Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς.

Στο φορολογικό γρηγορότερη επιστροφή Φόρων και συμψηφισμό ΦΠΑ, ενώ η κυβέρνηση αναμενόταν να δεσμευτεί επίσης για ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, όπως και να προτείνει αυτονόμηση του ΟΓΑ.

Κατά τα λοιπά, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. Εκπρόσωποι και των τριών μπλόκων βρίσκονται στην Αθήνα. Ορισμένοι δε από αυτούς θα συμμετάσχουν στη συνάντηση διάλογο με τον πρωθυπουργό.

* Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου, με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:«Περιμένουμε τις εξελίξεις. Είμαστε πανέτοιμοι να σφίξουμε και πάλι τη στάση μας εάν κριθεί απαραίτητο».

* Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ αργότερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

*Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια επιπλέον κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται, προς το παρόν, να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση της Νίκαιας για συνάντηση με τα 69 μπλόκα που συμμετείχαμε στη χθεσινή συνάντηση» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

Σχετικές ειδήσεις