ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία Ιερώνυμου με την κυβέρνηση για το «βέτο» στις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία

Δυσφορία Ιερώνυμου με την κυβέρνηση για το «βέτο» στις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία

Τη δυσφορία της Εκκλησίας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της επίσκεψης του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σε σχολεία, αναμένεται να μεταφέρει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οι ιεράρχες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις αντιδράσεις και εξουσιοδότησαν τον κ. Ιερώνυμο να επικοινωνήσει με τον κ. Τσίπρα για να του τη μεταφέρει.

Επίσης, θα του απευθύνουν σχετική επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις είχαν προκληθεί όταν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ επισκέφθηκε σχολεία της Περιφέρειάς του.

Στη σημερινή (01/03) συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε επίσης με το προσφυγικό αλλά και με το θέμα της αποτέφρωσης.

«Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με το θέμα αποτεφρώσεως των νεκρών, αντιδρώντας στο νόμο βάσει του οποίοι οι κληρικοί υποχρεούνται σε θρησκευτική κηδεία όσων επιθυμούν να αποτεφρωθούν.

«Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας», αναφέρει η ΔΙΣ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές».

Σχετικές ειδήσεις