ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Κουμουτσάκος: Το βέτο για το βέτο είναι λάθος

Σύνοδος Κορυφής - Κουμουτσάκος: Το βέτο για το βέτο είναι λάθος

Αρνητικός στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό εμφανίζεται ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Το βέτο για το βέτο είναι λάθος. Είναι παραδοχή μοναξιάς, διπλωματική αποτυχία και ουσιαστική ήττα. Χωρίς θετική απόφαση αύριο, η χώρα θα παραμείνει στη σημερινή δραματική κατάσταση», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real Νews».

Για τις κυρώσεις που μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα για την Αυστρία και για άλλες χώρες που αρνηθούν μονομερώς να εφαρμόσουν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, σημειώνει ότι αυτές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και σε αποκλεισμό περιορισμένου χρόνου από τις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις.

Προσθέτει πως ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να διεκδικήσει και να επιτύχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής κοινή ευρωπαϊκή θέση με συγκεκριμένα δεσμευτικά στοιχεία, όπως τη μη περιθωριοποίηση της Ελλάδας σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν, τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., την ουσιαστική οικονομική στήριξη της χώρας, την υποχρέωση της Τουρκίας να δέχεται αμέσως την επιστροφή παράνομων μεταναστών που έρχονται από το έδαφός της και τη ρητή απαγόρευση μονομερών ενεργειών κρατών-μελών.

Ο κ. Κουμουτσάκος απορρίπτει, επίσης, τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο «μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια παγίδα για την Ελλάδα», ενώ ζητεί να κλείσει η αξιολόγηση «με έναν βιώσιμο τρόπο, για να μην βρεθεί η χώρα, άλλη μια φορά, στο κενό». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «έχει την τάση να σέρνει τις διαπραγματεύσεις με μια απέλπιδα λογική ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της και έτσι θα φτιάξει τον μύθο της "σθεναρής διαπραγμάτευσης». «Πληρώσαμε ακριβά την "βαρουφάκειο λογική". Μη διανοηθεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι έκανε και το πρώτο εξάμηνο του 2015», καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις