ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Το Mega θα πληρώσει ο ελληνικός λαός ή οι μέτοχοί του;

Νικολόπουλος: Το Mega θα πληρώσει ο ελληνικός λαός ή οι μέτοχοί του;

Με την απορία αυτή και πολλές άλλες.. ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικράτειας και την κοινοποίησε στο ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.

Ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρεται σε όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τηλεοπτικό σταθμό, την διαφαινόμενη πρόθεση των μετόχων του να μην προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τον ρόλο των τραπεζών που έχουν δανειοδοτήσει την τηλεοπτική επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρει πως σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, οι τράπεζες έχουν στείλει τελεσίγραφο στους μετόχους, προειδοποιώντας ότι θα καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις, αν δεν προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ την ίδια ώρα και η εταιρεία «Άνωση», συμφερόντων Μπόμπολα – ο οποίος είναι ένας από τους μετόχους του καναλιού – έχει καταστήσει άμεσα απαιτητές τις οφειλές του καναλιού, ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ. Αυτό μάλλον σημαίνει πως θα μπλοκαριστούν όλοι οι λογαριασμοί του MEGA.

«Όλα αυτά σημαίνουν πως ο τηλεοπτικός σταθμός, στην ουσία είναι υπό τον έλεγχο των δανειστριών τραπεζών, τουλάχιστον για όσο οι εκδότες μέτοχοι δεν αποφασίζουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. ευρώ. Και αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο, είναι ότι οι τράπεζες που έχουν εγγυηθεί τη “ζωή” του καναλιού δεν θα αφήσουν να χαθεί αυτό το κανάλι ή να απαξιωθεί, διότι έτσι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους» αναφέρει ο Νίκος Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι επί της ουσίας, το κανάλι «έχει τεθεί υπό την προστασία των χρημάτων του φορολογούμενου ελληνικού λαού μέσω των ανακεφαλαιοποιηθέντων Τραπεζών».

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογραμμίζει πως οι ανακεφαλοποιημένες τράπεζες έχουν χορηγήσει στους ολιγάρχες των ΜΜΕ δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ με ελάχιστες έως μηδενικές εγγυήσεις, ενώ οι σωρευμένες ζημίες των καναλιών κατά την εξαετία 2008-2014 ξεπέρασαν τα 509 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως έχει ήδη ασκηθεί δίωξη στον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν τα δάνεια παραμένουν στην θέση τους.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Νικολόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, εάν έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά τα θέματα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και αν έχει επίσης ενημερωθεί η ΕΚΤ, ενώ σε σχέση με το MEGA ρωτάει εάν έχει δοθεί παράταση στην καταγγελία των δανείων του καναλιού.

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος θέτει το εξής ερώτημα: «Θα επιτρέψετε τον λογαριασμό να συνεχίζει να τον πληρώνει ο λαός και μάλιστα από το υστέρημά του, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της ακραίας οικονομικής κρίσης, ώστε οι ολιγάρχες να συντηρούν την εξουσία τους από δανεικά και αγύριστα, με απειλές και εκβιασμούς προς τους Βουλευτές, τους Υπουργούς ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;»

Αναλυτική η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Νίκος Νικολόπουλος:

«Η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε με επιστολή της τους βασικούς μετόχους του MEGA, ότι προχωρά σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, που έχει συνάψει με την “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ”» γράφει η εφημερίδα Αυγή.

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται πλέον το Mega και η επιβίωση του καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς τράπεζες και μεγαλομέτοχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους, «τραβώντας το χαλί κάτω απ’ τα πόδια» της εταιρείας. Λέγεται πως και οι άλλες πιστώτριες τράπεζες έστειλαν τελεσίγραφο, προειδοποιώντας ότι θα καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις, αν οι μεγαλομέτοχοι δεν αποσαφηνίσουν ότι προτίθενται να εισφέρουν κεφάλια, ενώ ο όμιλος Μπόμπολα προχώρησε σε «εχθρική» κίνηση, καθιστώντας άμεσα απαιτητές τις οφειλές του καναλιού προς την δικών του συμφερόντων εταιρεία «Άνωση».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία «Άνωση», που ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα «Πήγασου», εξέδωσε διαταγή πληρωμής, κάνοντας άμεσα απαιτητά όλα τα τιμολόγια από την πώληση ταινιών στο Mega, συνολικού ποσού περίπου 11 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι τα τιμολόγια είχαν εκχωρηθεί στην εταιρεία factoring ABC Factors.

Η κίνηση αυτή όπως αντιλαμβάνεσθε θα έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν όλοι οι λογαριασμοί του Mega, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να πληρώσει άμεσα τα 11 εκατ. ευρώ. Δεν διαψεύσθηκε επίσης η πληροφορία πως ο Φώτης Μπόμπολας έχει δηλώσει ότι θα καλύψει το μέρος της ΑΜΚ που του αναλογεί, εισφέροντας περίπου 5 εκατ. ευρώ, μόνον υπό τον όρο ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να πληρώσει το Mega οφειλές προς την «Ανωση» - να επιστραφούν δηλαδή στον ίδιο.

Ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρείας του Mega («Τηλέτυπος»), 4 τράπεζες απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή τους προς τους μεγαλομετόχους του καναλιού, ζητώντας να πληροφορηθούν αν προτίθενται να συμμετάσχουν στην προγραμματιζόμενη αύξηση μετοχικού και με ποια ποσά.

Ειδικότερα δε ζητούν να πληροφορηθούν:

• Τι πρόκειται να κάνουν για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας;

• Ποιες είναι οι προθέσεις τους όσον αφορά τη διοίκηση της εταιρείας («Τηλέτυπος»), που παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Ν. Πεφάνη;

Η επιστολή, όπως υπογραμμίζουν οι γνωρίζοντες, ενέχει και χαρακτήρα τελεσιγράφου, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες προειδοποιούν ότι αν δεν λάβουν δεσμευτικές – και «ικανοποιητικές» - απαντήσεις, θα προχωρήσουν στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, μετά την μέχρι σήμερα άρνηση των μετόχων του Mega να βάλουν τα 15 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Μega στην ουσία είναι υπό τον έλεγχο των δανειστριών τραπεζών του, τουλάχιστον για όσο οι εκδότες μέτοχοι δεν αποφασίζουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκ. ευρώ. Και αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο, είναι ότι οι τράπεζες που έχουν εγγυηθεί τη «ζωή» του καναλιού δεν θα αφήσουν να χαθεί αυτό το κανάλι ή να απαξιωθεί, διότι έτσι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους.

Επειδή, ουσιαστικά, το Mega έχει τεθεί υπό την προστασία των με τα χρήματα του φορολογούμενου Ελληνικού λαού ανακεφαλαιοποιηθεισών Τραπεζών.

Επειδή το Mega το έφτασαν ένα βήμα προ της χρεωκοπίας και της ολοκληρωτικής ανυποληψίας, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του, με τη συμβολή βεβαίως μεγαλοστελεχών του σταθμού και δημοσιογράφων, όπου αρκετοί εξ’ αυτών και επί μακρόν, συμμετείχαν στην επιχείρηση «κατασκευής ενημέρωσης» επάνω σε ψέματα και διαστρεβλώσεις καθώς και σε παιχνίδια διαπλοκής, επειδή όμως το παρόν και το μέλλον του, θα το καθορίσουν οι κρατικοδίαιτες τράπεζες και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την κάθαρση του.

Επειδή πολλές φορές στο παρελθόν ζητήσαμε ως Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν -αλλά απάντηση δεν πήραμε- που βρίσκονται οι έρευνες που διέταξε πριν ένα χρόνο ο πρ. Υπουργός Διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης, για τα δάνεια των ΜΜΕ και για τις οφειλές τους στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ και των οικονομικών εισαγγελέων, επανερχόμεθα παραθέτοντας και τα παρακάτω στοιχεία, ώστε οι συναρμόδιοι Υπουργοί να μην επιτρέψουν στην ΤτΕ και τον Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα να προσποιούνται τους ανήξερους; για τα όσα είναι υπεύθυνοι να παρακολουθούν σχετικά με τα επισφαλή, κόκκινα, ανέγγυα δάνεια των ΜΜΕ και των «βαρόνων» του Τύπου στην πτωχευμένη Ελλάδα.

α.) Γνωρίζουν ή όχι η ΤτΕ και ο κ. Γ. Στουρνάρας πως την τελευταία εξαετία της κρίσης, οι ανακεφαλοποιημένες με δημόσιο χρήμα Ελληνικές τράπεζες χορήγησαν στους ολιγάρχες των ΜΜΕ νέα θαλασσοδάνεια συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ;

β.) Γνωρίζουν πως χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια με τις ελάχιστες έως και μηδενικές εγγυήσεις;

γ.) Γνωρίζουν πως κατά την περίοδο 2008-2014, οι τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΜΜΕ αύξησαν τις υποχρεώσεις τους στα 720 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός τους από τις τράπεζες εκτοξεύτηκε από τα 367 εκατ. ευρώ στα 517 εκατ. ευρώ;

δ.) Γνωρίζουν πως οι σωρευμένες ζημίες κατά την εξαετία 2008-2014 στις εταιρίες ενημέρωσης ξεπέρασαν τα 509 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα κατέγραψαν απώλειες τζίρου άνω των 500 εκατομμυρίων;

ε.) Γνωρίζουν την περίπτωση του Σταύρου Ψυχάρη, ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, δηλαδή ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην απιστία υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών της Alpha Bank, γιατί, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, ο κ. Σταύρος Ψυχάρης είχε λάβει προσωπικά δάνεια 57 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη τράπεζα χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις;

στ.) Γνωρίζουν ότι παρά την άσκηση δίωξης οι Διοικήσεις των Τραπεζών κρατούν ακόμη στις θέσεις τους αυτούς που ενέκριναν και χορήγησαν τα συγκεκριμένα δάνεια;

Γιατί άραγε; Μήπως φοβούνται ακόμα τους ολιγάρχες των ΜΜΕ, επειδή όπως λένε είναι πολύ εύκολο να «ανεβοκατεβάζουν» Βουλευτές, Υπουργούς, Κυβερνήσεις ακόμη και διοικήσεις Τραπεζών;

Μετά από όλα τα ανωτέρω καλείστε να απαντήσετε στην Βουλή και στους Έλληνες φορολογούμενους, στους οποίους ζητάτε και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο, στα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί δεν έχετε ενημερώσει την ΕΚΤ και τον κ. Μ. Ντράγκι για τις εγκληματικές αμέλειες της διοίκησης Στουρνάρα, ως προς την εποπτεία των Ελλήνων Τραπεζών;

2. Έχετε ζητήσει ενημέρωση για τα ανωτέρω α, β, γ, δ, ε, στ, ζητήματα από τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα;

3. Θα επιτρέψετε τον λογαριασμό να συνεχίζει να τον πληρώνει ο λαός και μάλιστα από το υστέρημά του, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της ακραίας οικονομικής κρίσης, ώστε οι ολιγάρχες να συντηρούν την εξουσία τους από δανεικά και αγύριστα, με απειλές και εκβιασμούς προς τους Βουλευτές, τους Υπουργούς ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

4. Ερωτήσατε τους διορισμένους στα Δ.Σ. των Τραπεζών εάν έχουν δώσει παράταση για την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων του Mega και των άλλων ΜΜΕ;

5. Έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής της εταιρείας παραγωγής «Άνωση», του ομίλου Μπόμπολα, κάνοντας απαιτητά από το MEGA τιμολόγια του καναλιού που είχε εκχωρήσει στη θυγατρική της Alpha Bank, ABC Factors, ύψους 14 εκατ. Ευρώ;

6. Έχει επισυμβεί κατάσχεση εσόδων του MEGA εις χείρας τρίτων από εταιρεία factoring/προεξόφλησης επιταγών, τιμολογίων κλπ.;

7. Έχει σταλεί επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία ενημερώνει τους βασικούς μετόχους του καναλιού (κ.κ. Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη) ότι προχωρά σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχει συνάψει με την «Τηλέτυπος»;

Σχετικές ειδήσεις