ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο δρόμο προς την αξιολόγηση: Το καλό και το κακό σενάριο

Η Ελλάδα στο δρόμο προς την αξιολόγηση: Το καλό και το κακό σενάριο

Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα κι εν όψει του κρίσιμου Eurogroup στις 9 Μαΐου, το οποίο θα κρίνει, όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο ή μη της συμφωνίας για το οριστικό «κλείδωμα» της πρώτης αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα.

ΚΟΥΡΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΜΕΧΡΙ ΤΟ EUROGROUP ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρέξει πιο γρήγορα από τις εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να υπάρξει «λευκός καπνός» την ερχόμενη Δευτέρα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να δώσει ένα θετικό νεύμα, το οποίο θα μπορούσε να στείλει την Αθήνα σε ένα άμεσο δεύτερο έκτακτο Eurogroup, με σκοπό το πολυπόθητο staff-levelagreement, δηλαδή τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης (03/05/2016) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σκοπός της συνάντησης ήταν, όπως ήταν φυσικό, ο σχεδιασμός των άμεσων κινήσεων, ώστε να τελειώσει άμεσα το «δράμα» της αξιολόγησης.

Κι ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε διαρροές από πηγές προσκείμενες στα ευρωπαϊκά κλιμάκια, που έκαναν λόγο για αργή πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τους Θεσμούς και σχετικοποίησαν το ενδεχόμενο μιας οριστικής συμφωνίας έως τις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Σχετικά ζητήματα εξετάστηκαν στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του τη Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

Το καλό σενάριο

Ίσως η πλέον ιδεώδης προοπτική για την κυβέρνηση είναι να κατορθώσει να υπερκεράσει τα όποια προσχώματα θέτουν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο, ώστε στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρξει το θετικό νεύμα από τον κ. Ντάισελμπλουμ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Βεβαίως, θα απαιτηθούν, μέσα στις επόμενες ημέρες κοπιώδεις επαφές από πλευράς Ευκλείδη Τσακαλώτου με κορυφαία στελέχη και πρόσωπα-κλειδιά για τη διαπραγμάτευση, ώστε η όλη συζήτηση να ξεκολλήσει από το τέλμα και τα αμέτρητα πισωγυρίσματα.

Σε αυτό το σενάριο δίνουν ελπίδες, προς ώρας τουλάχιστον, οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την Ιαπωνία όσο και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται πως αρχίζει να δείχνει μια ξαφνική μεταστροφή ως προς τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Τουσκ κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Τουσκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Forex Live, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας μια πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με άλλες φορές δήλωση, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν περιμένω κάποια μεγάλη κρίση στην Ελλάδα εντός του 2016». Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια κρίση θεωρείται σπουδαία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία της για να σημειώσει ορατή πρόοδο».

Το κακό σενάριο

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και το ενδεχόμενο ακόμη μίας διαπραγματευτικής αποτυχίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από τη μια πλευρά, κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις «ξαφνικές αλλαγές πλεύσης» που παρουσιάζει ως προς τη συμπεριφορά του ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ και από την άλλη υπάρχει και ο λεγόμενος «πρότερος ανέντιμος βίος» της κυβέρνησης Τσίπρας και βεβαίως αναφερόμαστε στα όσα συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Το σενάριο αυτό αποκρυσταλλώνεται σε μία λέξη: αποτυχία. Όμως μια τέτοια αποτυχία ενδέχεται να επαναφέρει με τον πλέον δραματικό τρόπο τα όσα οδυνηρά έμελλε να ζήσει η χώρα αυτή το καλοκαίρι του 2015, όταν σερνόταν ταπεινωμένη μετά το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capitalcontrols και τον εξαναγκασμό σε έναν αιματηρό συμβιβασμό, που οδήγησε στην επαχθή συμφωνία της 13ης Ιουλίου και το «Μνημόνιο 3».

Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχουν «μαξιλαράκια» και το Grexit από όνειρο θερινής νυκτός θα αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα, με ανυπολόγιστες οικονομικές αλλά κυρίως κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα.

Με δεδομένα τα δύο αυτά σενάρια και με εξίσου δεδομένη την ήττα που έχει υποστεί η χώρα, έχοντας φορτωθεί αιματηρά μέτρα που πλήττουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση οφείλει, για μία φορά τουλάχιστον, να παίξει σωστά τα χαρτιά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα το πρέπει να αφήσουν κατά μέρος του φανφαρονισμούς και τα μεγαλόστομα λόγια περί «διαπραγματευτικής επιτυχίας» και να αφοσιωθούν σε αυτό για το οποίο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, έλαβαν λαϊκή εντολή, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015: να κλείσουν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων. Χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ημίμετρα.

Και σίγουρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει κατά νου πως τα μέτρα που καλείται να λάβει, θα επηρεάσουν άμεσα και τις επερχόμενες γενιές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Σχετικές ειδήσεις