ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξοργισμένος ο Βαρουφάκης: Ο Στουρνάρας «τα είχε κάνει πλακάκια» με τους δανειστές

Εξοργισμένος ο Βαρουφάκης: Ο Στουρνάρας «τα είχε κάνει πλακάκια» με τους δανειστές

Την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε το άρθρο του Γιάννη Στουρνάρα στους βρετανικούς «Financial Times», στο οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμιζε την ανάγκη για την επίτευξη νέας συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Με ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης έγραψε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος: «To 2015 ήμουν ο κακός της υπόθεσης επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις της τρόικας για ένα γελοιωδώς υψηλό 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και γιατί αντιπρότεινα στο αποτυχημένο πρόγραμμα των δανειστών ένα σχέδιο ανάπτυξης που ονομάστηκε «Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα» (New Deal). Δεν ήμουν μόνο ο κακός της υπόθεσης, αλλά έπρεπε να ασχοληθώ και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος τα’ χε κάνει πλακάκια με την τρόικα στηρίζοντας την απόρριψη της πρότασης μου για νέα συμφωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Συμφωνία θα κόστιζε στην Ελλάδα 85 δις ευρώ».

Και συνέχισε, φανερά ενοχλημένος: «Χθες, ο καλός Διοικητής έγραψε στους Financial Times ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια Νέα Συμφωνία, αναμασώντας αποτελεσματικά τις προτάσεις μου από τον περασμένο χρόνο. Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο προτάσεων, αφήνω τον αναγνώστη να αποφασίσει ποια ήταν καλύτερη: Οι τεχνικές μου προτάσεις (για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τους Jeff Sachs και Lazard) ή εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδας;

«Κάποιοι θα πουν κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο λαθροκυνηγός μετατρέπεται τόσο ξεδιάντροπα θεματοφύλακα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κακά υπηρετείται από τους λειτουργούς της», έγραψε, εξάλλου, στο blog του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις