ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «μυστικός δείπνος» των «οκτώ» με τον Γιάννη Στουρνάρα - «Θες να γίνεις πρωθυπουργός ή...»

Ο «μυστικός δείπνος» των «οκτώ» με τον Γιάννη Στουρνάρα - «Θες να γίνεις πρωθυπουργός ή...»

Δείπνο, υπό άκρα μυστικότητα, με στόχο την επανένωση της κεντροαριστεράς και «ξεχωριστό» καλεσμένο το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είχαν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης από υπουργούς της κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, πριν από ενάμιση μήνα (στις 13 Ιουνίου) έγινε στο σπίτι του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου μία αναβίωση του περίφημου «δείπνου των τεσσάρων» (Κώστας Σημίτης, Παρασκευάς Αυγερινός, Βάσω Παπανδρέου, Θόδωρος Πάγκαλος) το Νοέμβριο του 19945, στο οποίο συμφωνήθηκε να προταθεί ο Κώστας Σημίτης σαν διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο δείπνο συμμετείχαν, αυτήν τη φορά, οι Κώστας Σημίτης, Θόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντόπουλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Στουρνάρας και ο οικοδεσπότης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι λύσεις στα προβλήματα της μεσαίας τάξης, σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Συμφωνήθηκε, δε, ομόφωνα ότι η Κεντροαριστερά έχει μέλλον μόνο αν εκφράσει την ανάγκη που έχει η χώρα για μεταρρυθμίσεις, ενώ η πρόταση στο Γιάννη Στουρνάρα προέκυψε μετά την επίμονη άρνηση του Κώστα Σημίτη να αναμειχθεί εκείνος.

Ο Κώστας Σημίτης πρότεινε στον Γιάννη Στουρνάρα να ενεργοποιηθεί όταν λήξει η θητεία του ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά εκείνος παρέμεινε σταθερά επιφυλακτικός, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον είχε το ερώτημα του Θόδωρου Πάγκαλου προς το Γιάννη Στουρνάρα: «Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνει πρωθυπουργός ή θες να μείνεις υπάλληλος;».

Ο κ. Στουρνάρας δεν φαίνεται πάντως να πείστηκε…

Σχετικές ειδήσεις