ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο - Τι προβλέπει

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο - Τι προβλέπει

Tο νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (18/11) στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, κωλύματα επιλογής και υποχρεώσεις των προσώπων που στελεχώνουν τις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του Ν. 4369/2016 προς ενίσχυση της ακεραιότητας και προς πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις περί Δημόσιας Διοίκησης», δημιουργεί ένα σαφές, διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο, απλουστεύει τις διαδικασίες και εξορθολογίζει το σύστημα σε σχέση με το καθεστώς των αποσπάσεων και των μετατάξεων των τακτικών πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη.

«Η κινητικότητα στο Δημόσιο, η οποία εισάγεται με το κατατεθέν σχέδιο Νόμου, αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, ένα μοχλό για την ανακατανομή του προσωπικού βάσει των πραγματικών αναγκών τόσο των φορέων, όσο και των υπαλλήλων», αναφέρει το υπουργείο και υπογραμμίζει πως η « νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συμβάλλει στην εκ νέου δόμηση της Δημόσιας Διοίκησης πάνω σε πιο δίκαιες και πιο στέρεες βάσεις, προς όφελος των δημόσιων υπαλλήλων και των πολιτών».

«Αλλάζει ριζικά τη μορφή του Δημόσιου τομέα καθιστώντας τον δικαιότερο, πιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό, ώστε να συμβάλει στη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας», καταλήγει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το νομοσχέδιο αφορά διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η κινητικότητα θα είναι εθελούσια και θα πραγματοποιείται με μία αίτηση και υπογραφή. Το αρμόδιο, δε, υπουργείο θα παρουσιάσει διαφανές σύστημα, καθώς θα φαίνονται οι κενές θέσεις και θα μπορεί να κάνει τις επιλογές του.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση, πριν ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του. Αυτό θα στελεχώνεται από το γενικό διευθυντή και το διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και το διευθυντή προσωπικού του φορέα.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τέσσερα κριτήρια:

α) τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) τις εκθέσεις αξιολόγησής τους
γ) την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου, που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους

Στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, προβλέπεται πάντως και ένα πέμπτο στάδιο: η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων