ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση όχι άμεσα, αλλά σύντομα

Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση όχι άμεσα, αλλά σύντομα

Στην προοπτική για την οικονομία αλλά και στο πολιτικό νόημα της απόφασης του τελευταίου Eurogroup, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κλείνοντας το απόγευμα τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

«Το πολιτικό διακύβευμα της απόφασης της 15ης Ιουνίου είναι ότι πλέον ανοίγει αναπότρεπτα την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να κατανοήσουν το καινούργιο, να το αναλύσουν και να θέσουν τις βάσεις για την επικράτηση του και στις δυνάμεις εκείνες που αδυνατούν να καταλάβουν το νέο και βλέπουν σε αυτό μόνο την αναπαραγωγή του παλιού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι, από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, η προοπτική είναι πως ανοίγει βραχυπρόθεσμα ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μείωση της επιτήρησης. «Νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές, όχι ένα πρόγραμμα όποτε να ‘ναι και θα δούμε πως θα γίνει, όπως κάνατε εσείς και ένα μήνα μετά ήταν πιο μεγάλο το επιτόκιο και άρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να βγεις και δεύτερη και τρίτη φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, «αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, που οι αγορές θα κατανοούν το σχέδιο σου, και αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο, για να βγούμε από το πρόγραμμα».

Με μια αμιγώς πολιτική ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και προέτρεψε την αντιπολίτευση να μην επενδύσει στην αποτυχία αυτού του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Το ξέρετε πως θα έρθει. Η συζήτηση πρέπει να είναι πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Πάλι θα χάσετε όπως χάσατε όταν λέγατε ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Όλα τα στοιχεία λένε πως θα έρθει αυτή η ανάπτυξη. Το λένε τα στοιχεία για τις εξαγωγές, το λένε τα στοιχεία για την αύξηση και της βιομηχανικής παραγωγής, τα στοιχεία της παραγωγής στη μεταποίηση και στις πωλήσεις. Μην επενδύετε λοιπόν σε αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως απαιτείται μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για το πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και πέρα από το πρόγραμμα. «Να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αλλά μην μας λέτε ότι εσείς θα πάτε μπροστά με τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να λέτε ποιες θα είναι αυτές. Σε ποιες μεταρρυθμίσεις δίνετε την έμφαση. Ούτε να μας λέτε ότι θέλετε να πάμε μπροστά με καλύτερες πολιτικές, χωρίς να λέτε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές. Και μην μας λέτε ότι θα διαπραγματευτείτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «φαντάζομαι δεν θα διαπραγματευτείτε με αυτά που άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που είπατε ότι θέλετε να ξεμπερδέψετε μια και καλή με το Υπερταμείο. Αν νομίζετε ότι θα πάτε στο Eurogroup και ότι θα τους πείτε, να μια συμφωνία: εσείς να μας δώσετε 1% πλεόνασμα και εμείς να ξεμπερδέψουμε με το Υπερταμείο, νομίζω αν αυτή είναι στρατηγική σας, θα τα βρείτε πολύ σκούρα τα πράγματα».

«Δίνω μια συμβουλή για όλους τους πολιτικούς, είτε είναι υπουργοί, είτε είναι στην Τοπική τους Οργάνωση είτε στην κοινωνία. Συνήθως είναι ευάλωτοι σε ένα πράγμα. Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο, νομίζουν ότι είναι απλώς η αναπαραγωγή του παλιού και δεν μπορούν να προβλέψουν και να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν το καινούργιο. Είναι δηλαδή μια φυσική προδιάθεση, το έχουν όλοι. Δεν το έχετε μόνο εσείς. Το κάνουμε και εμείς, και δυσκολευόμαστε να βρούμε ποιο είναι το καινούργιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «έχει τεράστια σημασία να δούμε ποιο είναι το καινούργιο και να έχουμε τους μηχανισμούς να καταλάβουμε το καινούργιο».

«Για να το αναλύσεις όμως αυτό το καινούργιο και να πας μπροστά, δεν μπορεί να το κάνεις με αυτό που ακούω από τον κ. Λεβέντη ή την κ. Γεννηματά, με μια οικουμενική ή τεχνοκρατική κυβέρνηση. Γιατί για να καταλάβεις αυτό το καινούργιο, πρέπει να κατανοήσεις ότι εδώ γίνεται μια αντιπαράθεση αξιών, προταγμάτων, στρατηγικών, πολιτικών. Αυτό είναι που βλέπουμε μπροστά μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κάνετε το λάθος να τον υποτιμάτε. Ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει και ποτέ δεν θα γίνει κυβέρνηση, διότι δεν μπορούσε να αναλύσει ποιο είναι το καινούργιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις είναι το καινούργιο, και είναι το καινούργιο σε δύο τομείς. Ο ένας τομέας είναι στις επενδύσεις. Μην εμμένετε στην ρητορεία σας. Κοιτάξτε τι γίνεται και πως λειτουργούν τα ΕΣΠΑ, πως δημιουργούμε νέα εργαλεία χρηματοδότησης, πως ενσωματώνουμε σε αυτά την κοινωνική οικονομία, πως μαθαίνουμε από πράγματα που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομία, πως μπορείς να δημιουργήσεις τους σπόρους για να γίνουν θαύματα στην πραγματική οικονομία», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε και στο θέμα του Υπερταμείου: «Ασκείτε κριτική για το υπερταμείο αλλά δεν κατανοείτε ότι αντιστρέψαμε έναν συμβιβασμό και τώρα έχουμε μια δυνατότητα σημαντική για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και για την ενσωμάτωση της περιφερειακής και κλαδικής πολιτικής. Δεν το καταλαβαίνετε γιατί δεν βλέπετε το καινούργιο».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και ονομαστική αναφορά στους Νίκο Φίλη και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. «Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν σε υπουργικό συμβούλιο που ήταν και ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Γαβρόγλου. Πάλι θα χάσετε νομίζοντας ότι αυτοί οι δύο υπουργοί ήθελαν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί οι δύο υπουργοί, είναι εντός της συζήτησης για την παιδεία, όχι μόνο για την πανεπιστημιακή. Παντού γίνεται μια συζήτηση για την Παιδεία και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν με την κυρία Διαμαντοπούλου. Παντού ανησυχούν- πανεπιστημιακοί και κοινωνία- ότι παραέχει μπει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην έρευνα, παντού ασχολείται ο κόσμος με το γεγονός ότι φτωχοί φοιτητές δεν μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια. Η παιδεία δεν είναι μόνο για την ανάπτυξη όμως, δεν είναι μόνο για να πηγαίνουν καλύτερα οι επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να δούμε με ποιες κοινωνικές ομάδες μπορούμε να οργανώσουμε μια καλύτερη παιδεία, μια καλύτερη ανάπτυξη που να υπηρετεί τον κόσμο καλύτερα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε και την αντιπαράθεση για τη Χρυσή Αυγή. «Οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Και όταν σκοτώνεις μετανάστες δεν σημαίνει ότι δεν είσαι με την τρομοκρατία. Γιατί αυτό κάνει η Χρυσή Αυγή. Σκοτώνει μετανάστες που είναι άνθρωποι, και δεν μπορεί να λες ότι σκοτώνουν μόνο τον Φύσσα, όσο τραγικό και ήταν αυτό. Είναι μια βάρβαρη οργάνωση και ο κ. Μητσοτάκης στο Politico τους αθώωσε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Έκανε όπισθεν με το αμάξι του - Αυτό που ακολούθησε δεν υπάρχει (vid)

02 Ιουν 2020 21:52

Τραγωδία στην Λαμία: Νεκρός 40χρονος σε σοκαριστικό τροχαίο (pics&vid)

02 Ιουν 2020 21:52

Χαμός σε τηλεδιάσκεψη: Ευρωβουλευτής εμφανίστηκε… χωρίς ρούχα (pics)

02 Ιουν 2020 21:51

Προσοχή: Αυτούς τους ανθρώπους να μην τους εμπιστεύεσαι!

02 Ιουν 2020 21:50

Coffee cake: το κέικ που παίρνει άριστα 10

02 Ιουν 2020 21:50

Συγκλονίζει γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός! «Τα 800 ευρώ δεν μου τα έβαλαν – Πώς θα ζήσουμε;»

02 Ιουν 2020 21:43

Κορονοϊός - Εκκλησίες: Χαλαρώνουν τα μέτρα - Έτσι θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις

02 Ιουν 2020 21:34

Μήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα - Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες

02 Ιουν 2020 21:32

Ηλεία: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 27χρονης που έπεσε σε κώμα μετά τη γέννα - «Δεν υπάρχουν ελπίδες»

02 Ιουν 2020 21:26

«Μίλησαν» ξανά τα… όπλα στα Ζωνιανά: Δύο τραυματίες

02 Ιουν 2020 21:26

Θεσσαλονίκη: Πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ μπροστά στο αμερικανικό προξενείο

02 Ιουν 2020 21:19

Δούκισσα Νομικού: Δεν θα πιστεύεις πόσο έχει μεγαλώσει ο γιος της Σάββας (photos)

02 Ιουν 2020 21:02

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες φεύγουν αυτή την εβδομάδα

02 Ιουν 2020 21:00

Συγκλονίζει ο Ιντέγε: Το μήνυμα κατά του ρατσισμού

02 Ιουν 2020 21:00

Κορονοϊός Βρετανία: 324 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 1.653 νέα κρούσματα

02 Ιουν 2020 20:59

Σάλος: Πασίγνωστος συγκρότημα έβαλε την φωνή ενός serial killer σε τραγούδι του (pics)

02 Ιουν 2020 20:58

Δύο εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

02 Ιουν 2020 20:54

Πήγε να κλέψει ξενοδοχείο - Σοκάρει αυτό που έκανε μόλις δεν τον… άκουσε ο υπάλληλος (vid)

02 Ιουν 2020 20:44

50 διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι ιδανικές για βροχερά απογεύματα (vid)

02 Ιουν 2020 20:40

Επιμένει η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

02 Ιουν 2020 20:37

Καλλιθέα: Έτσι μετέφερε το βιτριόλι η «μαυροντυμένη» - Τα νέα στοιχεία που θα την «ξεσκεπάσουν»

02 Ιουν 2020 20:27

Έσκασε η «βόμβα» με Ντιλέινι: Επίσημα στο Μιλάνο

02 Ιουν 2020 20:26

Φρίκη: Έδωσαν σε έγκυο ελεφαντίνα να φάει ανανά με εκρηκτικά -Βρήκε τραγικό θάνατο (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

02 Ιουν 2020 20:25

Νίκος Χατζηνικολάου: Μας έδειξε τι τάισε τον σκύλο του και πάθαμε πλάκα! (Photos-Video)

02 Ιουν 2020 20:25

Masterchef 4 – Spoiler: Ποιος αποχωρεί σήμερα (02/06) από το παιχνίδι (video+photos)

02 Ιουν 2020 20:24

Κλήρωση Τζόκερ: Ώρα για τα 10.000.000 ευρώ - Αριθμοί και συστήματα

02 Ιουν 2020 20:24

Πανελλήνιες - Κεραμέως: Σκέψεις να μπορούν τα ΑΕΙ να ορίζουν βαθμό εισαγωγής

02 Ιουν 2020 20:21

Η Meghan Markle έβαλε το χεράκι της στο δημοσίευμα κατά της Kate Middleton: Η αλήθεια που καίει!

02 Ιουν 2020 20:20

Θρήνος στο ΝΒΑ: Πέθανε ο Γουές Άνσελντ (pics)

02 Ιουν 2020 20:14

Ο ηθοποιός με το πιο καταθλιπιτικό βλέμμα!

02 Ιουν 2020 20:10

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε πεζό και μοτοσικλετιστή και τους εγκατέλειψε (vid)

02 Ιουν 2020 20:08

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που το φορτηγό «καρφώθηκε» σε κατάστημα στην Πειραιώς

02 Ιουν 2020 20:03

Το μήνυμα του Νικ Καλάθη κατά του ρατσισμού (photo)

02 Ιουν 2020 20:01

Ερωτεύτηκες άντρα Δίδυμο; Να τι θα ζήσεις μαζί του!

02 Ιουν 2020 20:00

Εικόνες σοκ: Αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε αναποδογυρισμένο φορτηγό - Δείτε γιατί (vid)

02 Ιουν 2020 19:47

Τζορτζ Φλόιντ: Κροτίδα σκάει σε δημοσιογράφο του NBC (vid)

02 Ιουν 2020 19:46

Κορονοϊός: Η Ιταλία κάνει restart - Ξεκινά η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, αύξηση των κρουσμάτων

02 Ιουν 2020 19:45

ΥΠΕΞ Κύπρου-Γερμανίας: Τι είπαν για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας

02 Ιουν 2020 19:45

Καιρός: Κακοκαιρίας συνέχεια την Τετάρτη με βροχές και καταιγίδες - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

02 Ιουν 2020 19:44

Μήπως κι εσύ στεγνώνεις λάθος τα μαλλιά σου τόσο καιρό;

02 Ιουν 2020 19:40

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved