ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη: Ακραία πόλωση με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό

Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη: Ακραία πόλωση με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό

Ο κύβος ερρίφθη τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης: Μάχη μέχρις εσχάτων - Η υπόθεση της Novartis, όπως όλα δείχνουν είναι απλά η αρχή. Το τι θα ακολουθήσει, άγνωστο - Και οι δυο πλευρές τραβούν το σκοινί στα άκρα: Η ΝΔ με το συλλαλητήριο από το οποίο ευελπιστούσε στην αμφισβήτηση της λαϊκής εντολής και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να σπάσει το απόστημα του παλιού πολιτικού συστήματος

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κανείς από τους δυο δεν θα κάνει πίσω, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την υπόθεση Novartis είναι βαριές, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει η δικαιοσύνη. Είναι βαριές σε πολιτικό επίπεδο και δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν από εδώ και στο εξής τα πολιτικά κόμματα.

Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Κοντονής, Ξανθός, Παπαγγελόπουλος δείχνουν τις διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι ωστόσο δεν στοχοποιούν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που έχει δίπλα του ο πρόεδρος της ΝΔ και περισσότερο το μπλοκ Σαμαρά - Γεωργιάδη.

Από την άλλη μεριά η ΝΔ βγαίνει στην αντεπίθεση με τον Άδωνι και με τον Σαμαρά οι οποίοι μιλούν για πολιτική τους στοχοποίηση, ενώ ο κ. Γεωργιάδης απειλεί και με μηνύσεις.

Στην κυβέρνηση είναι απολύτως βέβαιοι ότι αυτό είναι το κατάλληλο timing για να ανοίξει ο «πόλεμος» κατά του παλιού πολιτικού συστήματος και με αυτό τον τρόπο θέλουν να φέρουν τον κ. Μητσοτάκη στη δύσκολη θέση να διαλέξει πλευρά.

Στην Πειραιώς ετοιμάζονται πυρετωδώς για αντιπερισπασμό μέσω άλλων υποθεσέων που αφορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Η ατμόσφαιρα δεν είναι απλά ηλεκτρισμένη.

Βρισκόμαστε εν μέσω πολιτικής σύρραξης κι αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων:

Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων η υπόθεση Novartis

Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της Υγείας» τόνισε σήμερα, Τρίτη (06/02/2018) ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1, για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές, με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

«Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis, μεγαλύτερο από αυτό της Siemens

Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, θυμίζοντας μάλιστα και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία, παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε μια περίοδο, συμπλήρωσε, που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν. Μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες, πρόσθεσε. Συνεπώς, η υπόθεση έχει ηθικές, οικονομικές και διεθνείς πλευρές, τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Γεωργιάδης: Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα πάει φυλακή

Για «σκευωρία» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και προειδοποίησε πως αν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «έχει λάβει μερική άτυπη ενημέρωση, θα πάει φυλακή για κακούργημα».

«Στις 11.00 θα είμαι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν τελειώσω τη σημερινή μου κατάθεση, όλα αυτά που ακούτε περί Novartis θα έχουν τελειώσει», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας: «Αύριο θα καταθέσω μήνυση και στον κ. Παπαγγελόπουλο και στην κ. Εισαγγελέα. Εάν η κ. Εισαγγελεύς έχει προχωρήσει σε μερική άτυπη ενημέρωση προς τον κ. Παπαγγελόπουλο τότε έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και θα πάνε φυλακή. Θέλω να πιστεύω ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και δεν έχει προχωρήσει σε μερική άτυπη ενημέρωση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Διερωτήθηκε «πού ξέρουν τα ονόματα που περιέχονται στη δικογραφία» οι υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόνο διαβιβαστική αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ανοίξει το φάκελο», είπε, συμπληρώνοντας: «Αν ο κ. Κοντονής έχει σηκώσει την πρώτη σελίδα του φακέλου θα πάει φυλακή».

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρονική στιγμή που έφτασε ο φάκελος στη Βουλή δεν είναι τυχαία κι έχει να κάνει με το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα για το Σκοπιανό.

Αν έχει δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός για τη μεταβίβαση του φακέλου στη Βουλή, «έχει παρανομήσει», κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση της Novartis

Σχετικές ειδήσεις