ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την παραγωγή και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την παραγωγή και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την εγχώρια παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, την Τετάρτη (07/02/2018), στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τίτλο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για μία ώριμη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, η οποία ανοίγει και ένα αναπτυξιακό πεδίο υπό όρους, υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός. Το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιουνίου του 2017, η οποία έδινε τη δυνατότητα νόμιμης χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ιατρική κάνναβη, σε ασθενείς στη χώρα μας. Με βάση το σχετικό πόρισμα του ΕΟΦ, η κάνναβη και η ρητίνη της μεταφέρθηκε από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο).

Ωστόσο παρέμενε σε θεσμική εκκρεμότητα η δυνατότητα να καλλιεργηθεί και να υποστεί επεξεργασία η κάνναβη στη χώρα μας με νόμιμο τρόπο για αποκλειστικά ιατρική χρήση, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Η φαρμακευτική κάνναβη έχει ανακουφιστική ή ευεργετική δράση σε μεγάλο εύρος παθήσεων, επομένως στόχος του σχεδίου νόμου είναι και η ευχερέστερη πρόσβαση των ασθενών στα φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης, εφόσον υπάρχει εγχώρια παραγωγή.

Προϋποθέσεις για την αδειοδότηση επιχειρήσεων

Η διαδικασία έγκρισης αιτημάτων άδειας αφορά μόνο σε καθετοποιημένες μονάδες, σε έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων, όπου θα γίνεται και η καλλιέργεια και η επεξεργασία σε όλες τις φάσεις μέχρι το τελικό προϊόν. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου, η έκταση θα πρέπει να είναι περίκλειστη και η καλλιεργούμενη περιοχή κλειστή, για λόγους ασφαλείας. Οι μονάδες θα ελέγχονται ετησίως με κατάθεση επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα έχουν δικαίωμα ανάκλησης της άδειας, με άμεση εφαρμογή για θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει ενδιαφέρον από τον αγροτικό τομέα. Λόγω κόστους της μεταποιητικής μονάδας όμως, οι αγρότες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μέσα από συνεργατικά σχήματα, πρόσθεσε.

Πάντως, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ήδη δύο ξένοι επενδυτές, από τη Γερμανία και την Καναδά, με τους οποίους έχει συναντηθεί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για την καλλιέργεια κάνναβης όπως το μειωμένο κόστος θέρμανσης και την υψηλή ένταση και διάρκεια της ηλιοφάνειας, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη από την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας πράσινης ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν πολλές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την έρευνα μέσα από τη συνεργασία των μονάδων με πανεπιστήμια και νοσοκομεία, υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου. Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η καναδική πρόταση αφορά σε επένδυση ύψους 750 εκατ. ευρώ και δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.

Η διάθεση των τελικών προϊόντων κάνναβης

Όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, και τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα υπόκεινται στους ελέγχους του ΕΟΦ. Η τελική διάθεσή τους θα γίνεται από τα φαρμακεία, με τους όρους του κρατικού μονοπωλίου.

Υπάρχει η σκέψη τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης να χορηγούνται με δίγραμμη συνταγή και σε δεύτερο χρόνο να ενταχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μαζί με άλλες ουσίες του πίνακα Β, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και μητρώο ασθενών, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις