ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Παππά – Ασημακοπούλου: Ο πλήρης κατάλογος με τα έργα ψηφιακής πολιτικής

Κόντρα Παππά – Ασημακοπούλου: Ο πλήρης κατάλογος με τα έργα ψηφιακής πολιτικής

Με τον κατάλογο των έργων που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, απαντά εκ νέου στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Γιώργος Χριστοφορίδης.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ασημακοπούλου είχε κατηγορήσει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, για μετατροπή των ΕΛΤΑ σε «προσωπικό παραμάγαζο για την πρόσληψη ημετέρων». Η βουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει ερώτηση στον κ. Παππά σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων που άπτονται των Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Στην απάντησή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε αναλυτικό κατάλογο με το σύνολο των έργων που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, έως τις 6 Μαρτίου 2018 και τόνισε ότι αξιοποιείται με το βέλτιστο τρόπο, ο χρόνος που χάθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. «Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την άρση σχετικής αιρεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ 2014-2020, που επιβλήθηκε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και εξαιτίας της κάκιστης διαχείρισης στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Όλα τα έργα στον τομέα αυτό βρίσκονταν σε αναστολή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020» είχε επισημάνει.

Ανταπαντώντας η κ. Ασημακοπούλου, χαρακτήρισε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ «αποτυχημένο υπουργό – καναλάρχη» ο οποίος «ως σύγχρονος Μαυρογυαλούρος, μετατρέπει την εταιρεία ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές σε προσωπικό παραμάγαζο προσλήψεων ημετέρων» με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. «Κατεβαίνει ταχέως τις κλίμακες της σοβαρότητας και σπάει διαρκώς νέα ρεκόρ» ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν την απέχθεια της ΝΔ σε οποιαδήποτε επιλογή ενισχύει τη θέση των εργαζομένων».

Στο θέμα επανήλθε ο Γιώργος Χριστοφορίδης: «Τα έργα και οι ημέρες της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής είναι γνωστά. Η παράταξη της ύφεσης και της λεηλασίας του δημόσιου χρήματος άφησε πίσω της μια χώρα καταδικασμένη στην αιρεσιμότητα, με συνέπεια το “μπλοκάρισμα” κάθε έργου σχετικού με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με συνέπεια τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σήμερα, τα στελέχη της ΝΔ, αντί να σιωπούν, κουνούν το δάχτυλο στην Κυβέρνηση που κατάφερε να άρει την αιρεσιμότητα και να δρομολογήσει τα έργα προς το συμφέρον της χώρας.

Προφανώς, θεωρούν πως το πλεόνασμα του θράσους τους θα καλύψει τις αμαρτίες τους. Κάνουν λάθος.

Υ.Γ.: Επειδή, προφανώς, κάτι δεν καταλαβαίνουν εκεί στο Μοσχάτο, αποστέλλουμε εκ νέου τον κατάλογο των εγκεκριμένων έργων».

Ο κατάλογος των έργων

Μεταξύ των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Μεταξύ των έργων για ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.
  • Πληροφοριακό σύστημα του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκληρωμένη πληροφοριακή υποστήριξη του εθνικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (eHealth), προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ.
  • Διασύνδεση δημόσιων νοσοκομείων στο δίκτυο ΕΔΕΤ, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.
  • Ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης, προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ.
  • Δημιουργία της κτηματογραφικής βάσης δεδομένων ανάρτησης σε περιοχές της τέταρτης γενιάς κτηματογραφήσεων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 83,7 εκατ. ευρώ.
  • Δικτύωση του δημόσιου τομέα - ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 182, 3 εκατ. ευρώ.
  • Κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα, προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου (VAR), προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ.
  • Πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων (barcode), προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακό ΓΕΜΗ με αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών και κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής:

  1. Κατάρτισε το υφιστάμενο πλαίσιο Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 (ΕΨΣ).
  2. Σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τον οριζόντιο σχεδιασμό και την αξιολόγηση έργων ΤΠΕ στο Δημόσιο, θεραπεύοντας τις αλληλεπικαλύψεις του παρελθόντος.

Τους πίνακες με το σύνολο των έργων μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις