ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η λιτότητα τελειώνει, 700 εκατ. ευρώ θα πάνε σε φοροελαφρύνσεις

Τσίπρας: Η λιτότητα τελειώνει, 700 εκατ. ευρώ θα πάνε σε φοροελαφρύνσεις

Φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019 προανήγγειλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τώρα που η λιτότητα τελειώνει υπάρχουν δυνατότητες.

«Η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα, από το '19 και μετά θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα, που όχι μόνο τους πιάνουμε, αλλά τους υπερβαίνουμε αυτούς τους στόχους» είπε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- αναφερόμενος, όχι μόνο στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και την οικονομία, την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα η κυβέρνηση θα έχει τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης και «άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα».

«Όλοι εργαζόμαστε επισταμένα για αυτό τον σκοπό και στα μέσα Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων»

Παράλληλα, όπως είπε, έως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» τόνισε, σημειώνοντας ότι η πρέπει να είναι «ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Διαβεβαίωσε δε, ότι η συμφωνία θα είναι «αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια επώδυνης προσαρμογής».

«Αυτή είναι άλλωστε η λύση που επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών τόσο για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία, «που υποδεικνύουν σε όλους μας ότι όλοι μας οφείλουμε να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει, θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «H Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. H περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς»

Για τον τουρισμό

«Η ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τα θετικά νέα της ελληνικής οικονομίας, που βγαίνει σε ένα ξέφωτο, και να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα του τουρισμού, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται ίσως για τον μοναδικό κλάδο που εν μέσω βαθιάς ύφεσης κατάφερε να αναπτυχθεί.

«Στηρίζοντας την απασχόληση, επενδύοντας στην θετική προοπτική της χώρας, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα όσα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς ανέφερε ο πρωθυπουργούς τονίζοντας πως φέτος αναμένεται να σπάσουμε το ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Υποσχεθήκαμε ένα δύσκολο αλλά ανορθωτικό δρόμο για τη χώρα και την οικονομία και τρία χρόνια μετά βλέπουμε επιτέλους ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο».

Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση σταμάτησε την κατάρρευση, αντέστρεψε την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και πλέον προχωρά μπροστά με σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

«Πλέον το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται και συμβαδίζει με το δυναμικό σας παράδειγμα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι και φέτος η χώρα αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

«Σίγουρα ήσασταν το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και μέσα σε χαλεπούς καιρούς. Στηρίξατε την απασχόληση όταν το γενικό επίπεδο της ανεργίας έφτανε το δυσθεώρητο νούμερο του 27% και συνεχίσατε να επενδύετε στην θετική προοπτική της χώρας, όταν άλλοι επιχειρηματίες την εγκατέλειπαν άρον- άρον υπολογίζοντας μόνο το στενό τους συμφέρον» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: Cnn.gr