Εκλογές και νίκη της ΝΔ «βλέπει» η Credit Suisse

Εκλογές και νίκη της ΝΔ «βλέπει» η Credit Suisse

Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη υποστηρίζει σε έκθεσή της η Credit Suisse που εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο δεν είναι το δημοψήφισμα, αλλά οι εκλογές με νίκη της ΝΔ.

Σε επτασέλιδη έκθεση με τίτλο «Another Greek Surprise» (μτφσ. Άλλη μια ελληνική έκπληξη), η Credit Suisse αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Τυχόν χρεοκοπία θα σημάνει περισσότερη λιτότητα, κάτι όμως που ισχύει και σήμερα.

Η χώρα λαμβάνει ετησίως το 3% του ΑΕΠ από την ΕΕ, οι τράπεζες της έχουν δείκτη χορηγήσεις/καταθέσεις στο 125% και εξαρτώνται πλήρως από τα κεφάλαια της ΕΚΤ. Εάν η χώρα εξέλθει από το ευρώ και το νέο νόμισμα υποτιμηθεί κατά 30%, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου άσχημο, αναφέρει η έκθεση. Η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και θα μπορέσει να τυπώσει χρήμα για την κάλυψη των αναγκών της.

Το χειρότερο σενάριο

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι Ευρώπη και ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσουν την έκτη δόση. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ισοσκελίσει βίαια τον προϋπολογισμό, ενώ δεν αποκλείεται η χώρα να κηρύξει χρεοκοπία σε διμερές επίπεδο με ορισμένους εκ των πιστωτών.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, και η χώρα θα βυθιστεί σε ύφεση, καθώς οι χορηγήσεις θα υποχωρήσουν άμεσα σε ποσοστό άνω του 20%.

Το ρεαλιστικό σενάριο

Εάν οι Έλληνες καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, τότε πιθανόν η τρόικα θα ελαστικοποιήσει τους όρους δανεισμού και θα αναμορφώσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Εάν οι όροι του αναθεωρηθούν προς την κατεύθυνση ενός «κουρέματος» 80%, έναντι 50% σήμερα, οι επιπλέον ζημίες για τους ιδιώτες πιστωτές θα ανέλθουν στα 25 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr