Eurogroup: Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν Τσίπρα και ελληνικό λαό για τη συμφωνία

Newsroom Newsroom

Eurogroup: Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν Τσίπρα και ελληνικό λαό για τη συμφωνία

Το ενδιαφέρον δεκάδων διεθνών μέσων ενημέρωσης μονοπωλεί η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα – Η γαλλική Le Monde αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για το κουράγιο του, ενώ το ίδιο «θερμές» είναι και οι αναφορές της «La Reppublica» που συμπληρώνει το κοκτέιλ της επιτυχίας με τη συμφωνία για το Σκοπιανό - Die Presse: Το θαύμα της Αθήνας

«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Le Monde», το οποίο είναι αφιερωμένο στη χώρα μας, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup.

«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους. Στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης για να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, η συμφωνία ‘θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση του ενιαίου νομίσματος, μία κρίση από την οποία επέζησε’».

Μάλιστα, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι, «ενώ νέα ιταλικά σύννεφα σκιάζουν την οικονομία της ηπείρου και η μεταναστευτική κρίση δοκιμάζει σημαντικά την Ευρωπαϊκής Ένωση, είχε έρθει η ώρα για να κλείσει το κεφάλαιο της Ελλάδας, στο οποίο η ευρωπαϊκή ιδέα γνώρισε το πρώτο της ναυάγιο».

«Κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη μας έδειξε αυτό που ξέρει να κάνει χειρότερα: απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου και ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης», υπογραμμίζει το κύριο άρθρο εξηγώντας το «γιατί»: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν καταστροφικό. Η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία ‘μπήκε στην εντατική’, η ανεργία σημείωσε έκρηξη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, το ηθικό των Ελλήνων έπεσε πολύ χαμηλά. Αλλά, η Ελλάδα επέζησε, το Grexit αποφεύχθηκε, η ευρωζώνη δεν εξερράγη».

Μέσα από αυτά τα ερείπια», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας «Le Monde», «ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε ένα γενναίο πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τους συντρόφους του».

Και, εν κατακλείδι, «για την Ελλάδα, τελειώνουν οκτώ χρόνια θυσιών και προσπαθειών», δήλωσε ικανοποιημένος ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες επέδειξαν ανθεκτικότητα και ρεαλισμό. Στην Αθήνα, είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος των θυσιών έχει παρέλθει.

La Repubblica: Τσίπρας, ο πραγματιστής πολιτικός

Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζει αναλυτικό άρθρο και της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.

«Το να μιλά κανείς για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης (όπως ευχήθηκε το περιοδικό Foreign Policy) ίσως είναι πρώιμο. Οι δύο επιτυχείς κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα - πρώτα ο συμβιβασμός με τα Σκόπια και τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους - δίνει στον Έλληνα ηγέτη το προφίλ ενός προστατευόμενου είδους της διεθνούς πολιτικής: Εκείνο -πλέον σπανιότατο- ενός ηγέτη που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός» γράφει η εφημερίδα.

«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας δρέπει τους καρπούς των ρεαλιστικών επιλογών του» αναφέρει η La Repubblica και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι το 20% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας, η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης είναι θετική και η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει να ατενίζει κανείς το μέλλον, χωρίς υπερβολική ανησυχία.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποσπάσει από τους δανειστές (όπως η περίθαλψη για 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αποκλεισμένοι από κάθε φροντίδα) μπόρεσαν να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγάλες θυσίες για την παραμονή στο ευρώ, χωρίς κανείς να θέσει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα. Και κατάφερε να διαχειριστεί τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, μεγαλύτερα από της Ιταλίας (παρά την οικονομική κρίση και τη Χρυσή Αυγή), χωρίς να εκλείψει η αρχαία ελληνική παράδοση της φιλοξενίας.

«Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι ακόμη μία απόδειξη διπλωματικής ενόρασης σε μία Ευρώπη, στην οποία υπερέχουν τα γκάλοπ και τα συμφέροντα εθνικού χαρακτήρα», τονίζει επίσης η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η Κεντροδεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση πως υπέγραψε τη συμφωνία για να λάβει αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους, έστω και αν η αυτή η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στο παρελθόν, «ήταν έτοιμη να υπογράψει σαφώς λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, η La Repubblica καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την έξοδο από την ομπρέλα της τρόικας, για να εκμεταλλευθεί όλη αυτήν την επιτυχία. Αλλά οι εκλογές θα μπορούσαν να συμπέσουν με την πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα Σκόπια. Kαι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος τάσσεται κατά του λαϊκισμού, μπορεί να διαλέξει να χάσει μία πολύτιμη, προσωπική πολιτική ευκαιρία, για να μη χάσει το τραίνο της σταθεροποίησης των Βαλκανίων».

Die Presse: Το θαύμα της Αθήνας

«Μετά από οκτώ χρόνια και 450 μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης και σιγά σιγά με μία τελευταία βοήθεια θα πετύχει τη μετάβαση στην ομαλότητα», τονίζει από την πλευρά της στον υπότιτλο σημερινού πρωτοσέλιδου και ολοσέλιδου δημοσιεύματος της, με τίτλο «Το θαύμα της Αθήνας» η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse.

Στο δημοσίευμα, που συνοδεύεται από γραφήματα για την οικονομική ανάπτυξη, για το έλλειμμα και τα πλεονάσματα της χώρας από το 2010 έως σήμερα, υπογραμμίζεται εισαγωγικά, πως την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν ένα ιστορικό βήμα, την έξοδο της Αθήνας από τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.

«Αυτό μπορεί να φαντάζει ως "θαύμα" για εκείνους, όπως τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι πριν από τρία χρόνια μιλούσαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όμως η Αθήνα έχει εφαρμόσει στο μεταξύ 450 μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα τους ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, και παρά τον "αντίθετο άνεμο" από τον πολιτικό χώρο του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά εξυγίανσης».

Η εφημερίδα, αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 βρέθηκε στο 4%, που ήταν διπλάσιο από το στόχο που είχε τεθεί, επίσης καλές είναι οι προβλέψεις για εφέτος, όπου το επιδιωκόμενο 3,5% όχι μόνον θα επιτευχθεί αλλά και θα ξεπεραστεί, ενώ η χώρα πέτυχε πέρυσι ένα καθαρό πλεόνασμα 0,8% στον προϋπολογισμό, κάτι που ελάχιστες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πετύχει.

Αλλά και στους τρεις πρώτους μήνες εφέτος καταγράφηκε, με 2,3%, ένα ευχάριστα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, και μάλιστα πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, κατά την οποία αναμένεται και πάλι ένα ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα είναι και πάλι ο πλέον αγαπητός ταξιδιωτικός προορισμός των Ευρωπαίων, παρατηρεί η Die Presse.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης πως, μετά την υποτονική ανάπτυξη του 1,4% πέρυσι, υπάρχει μία ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της την κρίση και προχωρεί δυναμικά, και αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι για τους πιστωτές, καθώς όσο ισχυρότερα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο ευκολότερα μπορούν να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Αθήνα πρέπει να έχει μέχρι το 2022 ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που απαιτεί επιπλέον θυσίες από τον πληθυσμό, με περικοπή των συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου από το 2010.

Στη σχετική αναφορά για το χρέος, σημειώνεται πως απορρίφθηκε από τους πιστωτές ένα «κούρεμα», ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν χθες ελαφρύνσεις του χρέους που θα διευκολύνουν την Αθήνα στην αποπληρωμή του, που ανέρχεται σε 273,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τρία προγράμματα βοήθειας.

Η εφημερίδα επισημαίνει τέλος, πως τη στιγμή που οι χώρες του ευρώ θέλουν να διευκολύνουν την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει οριστικά από τα προγράμματα, διατηρώντας μόνον συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η Αθήνα, παρά τις όλες επιτυχίες της θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω ελέγχους στα δημοσιονομικά της, καθώς οι ελεγκτές των θεσμών θα επιτηρούν εάν θα τηρούνται και στο μέλλον οι στόχοι των προγραμμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved