ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ταμείο» της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν: Τι αλλάζει σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και προσφυγικό

Το «ταμείο» της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν: Τι αλλάζει σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και προσφυγικό

Αλέξης Τσίπρας | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την επαναφορά της θετικής ατζέντας στα θέματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνάντησης που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε καλό κλίμα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε επισήμως τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς, ωστόσο, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπήρξε σύμπνοια στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας καθώς και της εξάρθρωσης δικτύων διακινητών.

Ιδιαίτερη έμφαση, εξάλλου, δόθηκε, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επαναφοράς της θετικής ατζέντας που αφορούν στα διμερή οικονομικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Αθήνας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μάλιστα, τονίστηκε πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν, δηλαδή με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στη Σύνοδο του Grand Montana, στην Ελβετία.

Εξάλλου, αργά το βράδυ επίκειται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε την υποστήριξή του στο «πλαίσιο Γκουτέρες» (ενν. τις προτάσεις του γ.γ. του ΟΗΕ για την επίλυση των διαφωνιών), αλλά προέβαλε εκ νέου τις πάγιες τουρκικές θέσεις.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ). Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός 'Αμυνας Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Δείτε το βίντεο με τα θέματα που συζήτησαν οι κύριοι Τσίπρας - Ερντογάν πιο κάτω στη video gallery του Newsbomb.gr

Λίγο πριν από τις 20:00 ο κ. Τσίπρας ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter @PrimeMinisterGR μια ανάρτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, συνοδευόμενη από μία φωτογραφία.

Οι επαφές των δύο ηγετών επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 18:30, αλλά καθυστέρησαν, επειδή ο κ. Ερντογάν άργησε να λάβει τον λόγο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα ο όλος προγραμματισμός να πάει πίσω.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα και Ερντογάν βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, ενώ στις 24:00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.