ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερείς επαφές Τσίπρα με αλ Σίσι, Μεντβέντεφ και Κόντε στη Σικελία

Διμερείς επαφές Τσίπρα με αλ Σίσι, Μεντβέντεφ και Κόντε στη Σικελία

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στη Σικελία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εκτενή συνομιλία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης, αλλά και για την ενεργό ανάμειξη τρίτων κρατών στη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε και ο ρόλος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επόμενη περίοδο, σε σχέση με τη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ Σίσι ήταν σήμερα στο Παλέρμο για συνομιλίες αλλά δεν πήρε μέρος στις εργασίες της επίσημης συνόδου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, ενόψει της επίσκεψής του στην Μόσχα είχε συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την οποία συζήτησαν την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και την κατάσταση στην Λιβύη.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του συζητώντας για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Τζουζέπε Κόντε, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream και για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Τσίπρας: Να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη

Στο φλέγον ζήτημα της Λιβύης αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter.

«Πρέπει να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη με την προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, για Σύνταγμα και δημοκρατικές εκλογές. Κρίσιμη και αναγκαία η στήριξη της ΕΕ στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ένοπλες δυνάμεις και ασφάλεια», αναφέρει σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.