ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Κουσελάς: Τέλος στα σκληρά μέτρα αν...

Δ. Κουσελάς: Τέλος στα σκληρά μέτρα αν...

Επιστολή 34 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τονίζουν πως δε νοείται οι μεγαλοοφειλέτες να εκμεταλλεύονται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναστολής της είσπραξης μέσω της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη.

Φρένο στα σκληρά μέτρα και χτύπημα στη φοροδιαφυγή υπόσχεται ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς μέσω πρότασης για τη συντόμευση των χρονικών ορίων στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών από μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κουσελάς προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και την οποία συνυπογράφουν 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η θεσμοθέτηση της κατά προτεραιότητα και τάχιστης εκδίκασης από τα δικαστήρια, εντός μέγιστης προθεσμίας 5 μηνών, των υποθέσεων που αφορούν στην καθυστερημένη είσπραξη των οφειλόμενων φόρων από μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου -λόγω των αναστολών που επιτυγχάνουν κατόπιν προσφυγών στη Δικαιοσύνη- θα συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων του κράτους και θα μείωνε τις επιπτώσεις των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες.

Μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΟ ΑΡΘΡΟ» που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «η υιοθέτηση της πρότασης που διατυπώνουμε θα έχει ως συνέπεια την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που έχει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις».

Εξάλλου, εκτιμά ότι «θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από τη συντόμευση των χρονικών ορίων, που σήμερα είναι πολύ μεγάλα, να εισπραχθούν μεγάλα ποσά φόρων από μεγαλοοφειλέτες, τα οποία ως τώρα δε μπορούν να εισπραχθούν λόγω των αναστολών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

«Έτσι, δε θα υπάρχει λόγος να λαμβάνονται σκληρά και επώδυνα μέτρα που δεν αντέχουν να πληρώνουν οι συμπολίτες μας και θα πληρώσουν επιτέλους αυτοί που πραγματικά οφείλουν», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κουσελάς.

Όπως επισημαίνουν οι 34 υπογράφοντες την ερώτηση διευκρινίζοντας το σκεπτικό που αναπτύσσουν «ειδικά σήμερα, που οι συνεπείς φορολογούμενοι υφίστανται βαριές και σκληρές θυσίες για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, δε νοείται οι μεγαλοοφειλέτες να εκμεταλλεύονται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναστολής της είσπραξης μέσω της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη ούτε και τις συχνά σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των αντίστοιχων υποθέσεων από τα αρμόδια δικαστήρια, με συνέπεια να περνούν χρόνια ολόκληρα, μέχρι να εισπραχθούν σημαντικότατα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους».

Για το σκοπό αυτό υποστηρίζουν ότι ένα εύλογο μέτρο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος θα ήταν η θεσμοθέτηση της κατά προτεραιότητα και τάχιστης εκδίκασης από τα δικαστήρια, εντός μέγιστης προθεσμίας 5 μηνών, όλων των προσφυγών που αφορούν φορολογικές υποθέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σημαντικών ποσών προς το Δημόσιο.

«Έτσι, δε θα περιμένουμε χρόνια μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές για να μπορέσουν στη συνέχεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», συμπληρώνουν με νόημα.

Οι ίδιοι σημειώνουν επίσης ότι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η επιτυχία των λαμβανόμενων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής προϋποθέτει δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των φορολογούμενων, η δε προάσπιση των αρχών της δίκαιης δίκης πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν την ανάγκη του κατεπείγοντος των εισπράξεων και την εξυπηρέτηση ενός μείζονος, σήμερα, δημόσιου και εθνικού συμφέροντος».

Χαρακτηρίζουν δε «απόλυτα συνυφασμένη με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα αλλά και με την απόλυτα δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών να συμμετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με την πραγματική τους φοροδοτική δυνατότητα» την ταχεία είσπραξη των οφειλόμενων φόρων, που αφορούν υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια, ώστε να μην επιβαρύνονται μονίμως και άνισα οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Την ερώτηση του κ. Κουσελά συνυπογράφουν οι βουλευτές:

Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Αθανάσιος Χαντάβας, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Αμοιρίδης, Μιχάλης Παντούλας, Ιωάννης Βλατής, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Γιώργος Κασσάρας, Μαρία Θεοχάρη, Ανδρέας Μακρυπίδης, Μαρία Μίχου, Στάθης Κουτμερίδης, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Ντόλιος, Νίκος Ζωϊδης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Σπύρος Μοσχόπουλος, Σπύρος Μαργέλης, Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Δημήτρης Τσιρώνης, Χρήστος Αηδόνης, Νίκος Σαλαγιάννης, Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη και Ελπίδα Τσουρή.