ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ οι έξι «πρόθυμοι» ανεξάρτητοι βουλευτές

Ραγδαίες εξελίξεις: Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ οι έξι «πρόθυμοι» ανεξάρτητοι βουλευτές
Κοινοβουλευτική πλειοψηφία με... δανεικούς και πρόθυμους!
EUROKINISSI

Με επιστολή που απέστειλαν το απόγευμα της Δευτέρας (04/02/2019) στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν θετικά κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι επιζητούν να προσμετράται στο εξής η θετική τους ψήφος σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα νομοσχέδια, ώστε να διασφαλίζεται -όπως λένε- η δεδηλωμένη για την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο πολιτικό παρασκήνιο, μετά και την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Βούτση να σταματήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος δεν εκβιάζεται.

Δείτε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ «μαγειρεύει» προσχώρηση των 6 «πρόθυμων»: «Σφίγγα» ο Βούτσης, θετικός ο Βερναρδάκης

Υπενθυμίζεται πως οι έξι βουλευτές που κράτησαν «όρθια» τη σαθρή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν οι εξής:

  • Έλενα Κουντουρά
  • Κατερίνα Παπακώστα
  • Σπύρος Δανέλλης
  • Βασίλης Κόκκαλη
  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος
  • Κώστας Ζουράρις

Ειδικότερα, οι «έξι» δηλώνουν ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσαν στην κυβέρνηση στην πρόταση εμπιστοσύνης, επιθυμούν εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Πάντως, ο κ. Ζουράρις διευκρινίζει ότι της δήλωσης του εξαιρεί μόνο την ψηφοφορία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εάν αυτή δεν διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπερνά τους όποιους ενδοιασμούς της και αποφασίζει να πορευθεί κοινοβουλευτικά με δανεικές πλειοψηφίες «προθύμων» σε μια προσπάθεια να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία!

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ανεύθυνη πολιτική «αποκοτιά», με γνώμονα την απουσία ουσιαστικής δεδηλωμένης, δεδομένου ότι μόνον 145 βουλευτές ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσοχή: Η επιστολή των «έξι» δεν συνεπάγεται την τυπική προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημαίνει πως θα συμπεριλαμβάνονται στις ψήφους της συμπολίτευσης, όπου δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Θριαμβολογεί το Μαξίμου: «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης - κουρελού»

Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να δικαιολογήσουν το απόγευμα της Δευτέρας (04/02/2019) το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό «μαγείρεμα», μετά και την επιστολή των έξι «πρόθυμων» ανεξάρτητων βουλευτών, που αποφάσισαν να παράσχουν «χείρα βοηθείας» εντός Βουλής στον Αλέξη Τσίπρα και το σαθρό κυβερνητικό του «οικοδόμημα».

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης - κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το αίτημα των ΑΝ.ΕΛ. για ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής

«Υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κυρία Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα», είπε, εξάλλου, ο Νίκος Βούτσης και ενημέρωσε ότι θα γίνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση.

«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κυρία Τσαρουχά το έθεσε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και ενημέρωσε: «Δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα εν όψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. είτε θα αφορά άλλα κόμματα».

Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κυρία Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα Κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καταιγίδες από λάσπη θα «πνίξουν» την Ελλάδα - Άνεμοι έως και 9 μποφόρ!

Έκρηξη ταβέρνα Καλαμάτα: Το μεγάλο μυστικό που έκρυβε η τραγωδία