ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Όπως πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα ξαναπείσουμε για το αφορολόγητο

Τσακαλώτος: Όπως πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα ξαναπείσουμε για το αφορολόγητο
EUROKINISSI

Ρεύμα του 2014 διαπιστώνει στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι αισιόδοξοι και πως η διαφορά θα είναι μικρότερη από αυτή των δημοσκοπήσεων και ότι κλείνει η «ψαλίδα». Επεσήμανε ότι διαπιστώνει πως οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μεγάλες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαϊκού κόσμου, «από ανθρώπους που δεν ξέρουμε, δεν έχουμε ξαναδεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε ότι παγκοσμίως οι δημοσκόποι λένε ότι το 10%-15% των ψηφοφόρων αποφασίζει όχι την τελευταία εβδομάδα, αλλά την τελευταία ημέρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Οκτώβιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά». «Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι με το μέρος μας. Γιατί να θέλω να πάω πιο νωρίς;» διερωτήθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω και του πακέτου των μέτρων, λέγοντας πως «ακριβώς το ίδιο άκουγα και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή». Είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ακριβείς υπολογισμούς, και πως όταν εντός του μνημονίου έκαναν οι θεσμοί τους υπολογισμούς στο τέλος διαψεύδονταν. «Εμείς είχαμε δίκιο», ανέφερε για να προσθέσει ότι «είμαστε ακριβώς πάνω από το σχέδιο που το έχουμε συζητήσει από τότε που βγήκαμε από το μνημόνιο».

«Είμαστε έξω από το μνημόνιο και η Ευρώπη δουλεύει με στοιχεία. Όπως τους πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα τους ξαναπείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν θα ισχύσει το 2020 η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός είπε: «Θυμάστε τον χλευασμό που είχαμε για τις συντάξεις. Αυτά τα ακούμε βερεσέ και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας. Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, γιατί υπήρχε τεκμηρίωση και μπορούσαμε να έχουμε και τα θετικά μέτρα». Ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο εφέτος όλα τα κράτη-μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή μια πρώτη εκδοχή του προϋπολογισμού 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε αυτό θα υπάρχει ένα σενάριο βάσης (σ.σ. χωρίς καμία αλλαγή) και οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και πως ο τουρισμός θα πάει καλύτερα. «Θα δούμε τότε τον δημοσιονομικό χώρο και εκεί πάνω θα πράξουμε», είπε.

Σχετικές ειδήσεις