ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται στη μάχη της κάλπης

Δημοσκόπηση: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται στη μάχη της κάλπης
EUROKINISSI

Τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογιαριασμό του Alpha

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ερωτήθηκαν όσοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα ή βάση του κόμματος που ψήφισαν στις Βουλευτικές του 2015, ποιους από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία (38%) δήλωσε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει ενώ δεν απάντησε το 32%.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με το 36% να απαντά πως δεν έχει αποφασίσει και το 22% να μην απαντά.

Ποιο κατασταλαγμένοι φαίνεται να είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τουλάχιστον ως προς την προτίμηση. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 23%.

Όσον αφορά την προτίμηση των ψηφοφόρων μεταξύ των υποψηφίων, για τον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για την Νέα Δημοκρατία ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ενώ για το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε στην παρακάτω gallery ποιοι προηγούνται

Παγιωμένη η διαφορά

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 30,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 23,1% με την διαφορά να καταγράφεται στο 7,2 στην πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπηση που έγινε στο διάστημα από 16 έως 20 Μαΐου με δείγμα 1.433 άτομα φέρνει στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με 5,6, ενώ ακολουθεί η ΧΑ με 5 και το ΚΚΕ με 4,8. Από τα υπόλοιπα κόμματα μόνο η Ένωση Κεντρώων δείχνει να έχει μια δυναμική καταγράφοντας 2,4 μονάδες την ώρα που το 6,2% των ερωτηθέντων απαντούν πως θα ψηφίσου «άλλο» και με την αδιευκρίνιστη ψήφο να βρίσκεται στο 8,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει δυνάμεις σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν μια εβδομάδα. Από το 23,6% σήμερα εμφανίζεται στο 23,1%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 27% σε μικρή απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ακολουθεί με 24% αλλά και οι δύο υστερούν έναντι του… κανένας (32%).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στις θετικές γνώμες με 42% έναντι 33% του Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αρνητικών ψήφων.

Στην αξιολόγηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας οι αρνητικές γνώμες είναι σχεδόν διππλάσιες των θετικών: 60% έναντι 32%. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα που έχουν οι ερωτηθέντες για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος φέρει και τη φθορά της διακυβέρνησης. Οι αρνητικές γνώμες είναι στο 65% έναντι 29% των θετικών.

Το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Δείτε στη gallery τα ευρήματα της δημοσκόπησης