ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Χωρίς Τσίπρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - Πώς έφτασαν σε αδιέξοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Βρυξέλλες: Χωρίς Τσίπρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - Πώς έφτασαν σε αδιέξοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες
EUROKINISSI

Στον Ισπανό πρωθυπουργό ανέθεσε να τον εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα, λόγω... εκλογών.

Σε αδιέξοδο οδήγησαν την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι εντονότατες διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών στην επιλογή προσώπων για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις.

Σήμερα Τρίτη (02/07) και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν, για τρίτη φορά σε 10 μέρες, να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την αυριανή συνεδρίαση της νέας Ευρωβουλής.

Εν τω μεταξύ, σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από την Ισπανία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε χθες λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων, αναθέτοντας στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ψηφίσει για λογαριασμό της χώρας μας εάν η συζήτηση φτάσει σε ψηφοφορία για τα πρόσωπα, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Αναφορικά με τις εργασίες της συνόδου, η χθεσινή αρνητική εξέλιξη, εκτός από την επιβεβαίωση του κακού κλίματος που επικρατεί στην Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες, δείχνει και ένα άλλο πρόβλημα, την αδυναμία λήψης αποφάσεων, πρόβλημα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα χθες ο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας το σκεπτικισμό του για το μέλλον της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος απέδωσε το πρόβλημα στον μεγάλο αριθμό των κρατών-μελών, κα­θιστώντας σαφές ότι εάν δεν γίνει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη λειτουργία των θεσμών, ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη καμίας νέας χώρας στην Ε.Ε.

Κακοί χειρισμοί

Η αποτυχία δείχνει επίσης και τους κάκιστους χειρισμούς που έγιναν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει χάσει πλέον την επιρροή που είχε στους ομολόγους της. Ο κ. Μακρόν «κάρφωσε» με έμμεσο τρόπο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ φτώντας στο μέλλον να προετοιμάζονται καλύτερα οι συνα­ντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Και τις δύο μέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, όπου η μία υποστήριζε την ανάληψη της προεδρίας της Κομιοιόν από τον Γερμανό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ και π άλλη υπέρ του Ολλαν­δού υποψήφιου των Σοσιαλιστών και νυν αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Χθες το πρωί αρχικά δημιουργήθη­καν κάποιες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας, γιατί φάνηκε πως σχηματίστηκε μια πλειοψηφία στο Ευρωπα­ϊκό Συμβούλιο υπέρ του σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς, ωστόσο οι συζη­τήσεις δυσκόλεψαν ξανά όταν αυτές επεκτάθηκαν και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις, δη­λαδή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του επικεφαλής της ευ­ρωπαϊκής διπλωματίας, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και έμμεσα του προέδρου της Ευρω­βουλής.

Ο κ. Τουσκ διαπίστωσε λίγο πριν από το μεσημέρι ότι δεν ήταν εφικτή η συμφωνία και αποφάσισε να «απε­λευθερώσει» τους Ευρωπαίους μέχρι σήμερα στις 11 το πρωί.

Οι συζητήσεις σήμερα θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν χθες, δηλαδή σε ένα προβάδισμα του κ. Τίμερμανς στη «μάχη» της διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Πούνκερ την 1 π Νοεμβρίου. Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις υπόλοιπες θέσεις.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στον κ. Βέμπερ θα επιχειρηθεί να «χρυσωθεί το χάπι» με την προεδρία της Ευρωβου­λής. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν αύριο το μεσημέρι και για το λόγο αυ­τόν είναι απαραίτητη η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Λογικά, τον κ. Βέμπερ θα υποστηρίξουν οι τρεις με­γαλύτερες ομάδες της Ευρωβουλής, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθε­ροι, ενώ μετά από 2,5 χρόνια θα τον διαδεχθεί ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων και επί σειρά ετών πρωθυπουρ­γός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα δι­αδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ την 1 η Δεκεμβρίου, προορίζεται ο προερχό­μενος από την πολιτική «οικογένεια» των Φιλελευθέρων, πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Τα φαβορί

Για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, που θα δι­αδεχθεί τη Φεντερίκο Μογκερίνι, την 1 η Νοεμβρίου, προορίζεται η Βουλγάρα πρώην επίτροπος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κριοταλίνα Γκεοργκίεβα π η Γερμανί­δα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι οποίες προέρχονται από το ΕΛΚ.

Τέλος, για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκί στην προεδρία της ΕΚΤ, από την 1 η Δεκεμβρίου, π απόφαση μπορεί να μην ανακοινωθεί σήμερα γιατί αφο­ρά μόνο τους ηγέτες της ευρωζώνης, προβάδισμα έχουν δύο Γαλλίδες, η Λο-ράνς Μπουν και η γνωστή μας επικε­φαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντως, απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί στην επιλογή των προσώπων, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ισορρο­πία που θα επιτρέψει στην Ευρωβουλή να την επικυρώσει. Χωρίς το «πράσινο φως» των ευρωβουλευτών δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχους.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Διαβάστε επίσης:

Βαριές «καμπάνες» για παραβάτες του ΚΟΚ: Δείτε τι αλλάζει στα πρόστιμα

Φρικτός θάνατος για 2χρονη - Την κατασπάραξαν κροκόδειλοι (vid)

Σχετικές ειδήσεις