ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Διαπλοκή και διαφθορά: Μια συζήτηση ουσίας ή άλλη μία «σούπα»;

Βουλή - Διαπλοκή και διαφθορά: Μια συζήτηση ουσίας ή άλλη μία «σούπα»;

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα, Τρίτη (22/03/2016) στις 19:00 η πολιτική μάχη, καθώς διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με τον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό να βοά από χθες για «βόμβες», που θα αμολήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ονόματα και επίθετα ανθρώπων που φανερώνουν εξαρτημένη σχέση της πολιτικής εξουσίας με οικονομικά και, ιδίως, εκδοτικά συμφέροντα.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ - ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ CRASH TEST ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Μια πρόγευση για τη σημερινή συζήτηση είχε δώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά την αλήστου - πλέον - μνήμης κυβίστηση και αναδίπλωση για την υπόθεση Μουζάλα. Μάλιστα, ο «μαινόμενος» Πάνος υπογράμμιζε, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ότι «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η συζήτηση αυτή και κυρίως η έκβασή της αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη λογίζει ως το βασικό επικοινωνιακό όπλο του. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό πως ο ίδιος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη», όπως επιχειρηματολογεί στην επιστολή με την οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τη διενέργεια της εν λόγω συζήτησης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το Μαξίμου βρίσκεται σε «πυρετό» προετοιμασιών εν όψει της αποψινής συζήτησης. Όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία θα ανοίξει με την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, και θα ακολουθήσουν τόσο ο κ. Καμμένος όσο και οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να μιλήσουν για ζητήματα, που οι ίδιοι έχουν προαναγγείλει ως ιδιαίτερα σοβαρά.
Μάλιστα, οι ομιλητές θα έχουν την ευκαιρία για δευτερολογία και τριτολογία, εφόσον, βεβαίως κρίνουν κάτι τέτοιο ως απαραίτητο.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Θα ακουστούν σήμερα ονόματα και επίθετα ή θα έχουμε ακόμη μια σειρά πολιτικών μονολόγων – «σούπα» που θα αρκεστούν σε γενικόλογες παρατηρήσεις και ευχολόγια;

Θα μιλήσει, άραγε, ο κ. Τσίπρας για τα όσα του καταμαρτυρά ο μεγαλοεκδότης Σταύρος Ψυχάρης ή θα παραμείνει αδρανής; Θα τοποθετηθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος στις καταγγελίες για τη φερόμενη παρέμβασή του στο έργο της δικαστικής εξουσίας ή όχι;

Η στάση της ΝΔ

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση σε Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να μείνει ασχολίαστη και η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με τη Συγγρού, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται σήμερα στη Βουλή σε ρόλο απολογούμενου, καλούμενος να δώσει εξηγήσεις για τις μυστικές συναντήσεις του με τα ίδια διαπλεκόμενα εκδοτικά συμφέροντα, που ο ίδιος κατά καιρούς κατακεραύνωνε σε κάθε ευκαιρία.

Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη εναντίον Βασιλικής Θάνου

Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με φόντο τη μήνυση που υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, επειδή ο τελευταίος της άσκησε κριτική.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης θα επιμείνουν ότι πλέον και η δικαστική εξουσία αρχίζει να δείχνει «υπερβάλλοντα ζήλο», δείχνοντας περίεργα και εξαιρετικά ευαίσθητα αντανακλαστικά, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν στην άσκηση κριτικής.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη Βουλή αποτελεί ένα σημαντικό crash test για την κυβέρνηση, μιας και καλείται να κάνει πράξη τη δέσμευσή της, ότι δηλαδή θα μιλήσει με ονόματα και στοιχεία σχετικά με το ποιοι συντηρούσαν με τα έργα και τις ημέρες τους το λεγόμενο «παλαιό κατεστημένο».

Υπομονή, σε λίγες ώρες θα ξέρουμε...

Σχετικές ειδήσεις