ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυνομοσχέδιο: Ένταση, προσωπικές αντιπαραθέσεις και ύβρεις στη Βουλή

Πολυνομοσχέδιο: Ένταση, προσωπικές αντιπαραθέσεις και ύβρεις στη Βουλή

Έντονη κριτική στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, άσκησαν οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Ακόμη, ένταση προκλήθηκε, όταν ήταν στο βήμα ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι με την συγκρότηση του υπερταμείου η δημόσια περιουσία παραδίνεται για 99 χρόνια στους δανειστές που θα ελέγχουν και τη διοίκησή του, ενώ το σύνολο των εσόδων θα αξιοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους.

«Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι σε τρία λεπτά μπορείτε να πείτε τόσες ανακρίβειες, είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η πλειοψηφία της Διοίκησης θα είναι Έλληνες. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ταμείο θα είναι ελληνικό, και θα διοικείται από την Ελλάδα. Δεν σώζετε το κόμμα σας με ψέματα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και κάλεσε τον κ. Κουτσούκο «να πάρει πίσω την άποψη ότι παραχωρείται δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν για το χρέος, διότι θα πηγαίνουν 50% για το χρέος και 50% στα δημόσια έσοδα για επενδύσεις».

«Τον Ιούλιο του 2015, που το διαπραγματευτήκαμε και κερδίσαμε να μην γίνει αυτό που ήθελε ο Σόιμπλε, είμαι βέβαιος ότι και εσείς εκείνο το βράδυ θα το διαπραγματευόσασταν αυτό, όμως η ΝΔ που την στηρίζετε δεν θα το έκανε» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

«Πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων» ανέφερε στην εισήγησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός.«Η επιλογή μας ήταν να μην έχουμε καθυστερήσεις στην αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Σπαρτινός και τόνισε, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι «στην άλλη πλευρά τα διάφορα μέρη δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους και αν η κυβέρνηση αυτή ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με οποιαδήποτε άλλο τρόπο».

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, είναι το αποτέλεσμα της αβελτηρίας, των πειραματισμών, τον ερασιτεχνισμό της αριστερής διακυβέρνησης» ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας και εκτίμησε ότι τα συνολικά μέτρα αθροίζουν τουλάχιστον στα 9 δισ.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι ο λογαριασμός είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον που ζητούσαν οι δανειστές πριν από ενάμιση χρόνο και κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, η οποία θα φέρει άλλη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Για «ξεπούλημα της πατρίδας που ξεκίνησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις» έκανε λόγο στην εισήγησή του ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Υποστήριξε, ότι μέσω του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση ξεπουλά κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για να αυξηθεί η φορολογία των βουλευτών επικαλούμενος στοιχεία του taxis, σύμφωνα με τα οποία ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει το ίδιο εισόδημα με ένα βουλευτή, πληρώνει τετραπλάσιο φόρο!

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει επί της ουσίας το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να αμαυρώσει κάθε προοπτική διεξόδου από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα", υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «σηκώνει σκόνη για να μην καταλάβει ο λαός τι τον περιμένει και να εγκλωβισθούν ανάγκες του κεφαλαίου και τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου".

«Με το νομοσχέδιο, ενισχύεται η μαύρη εργασία μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και σημείωσε ότι "δεν υπάρχει αναπτυξιακή διάταξη σε όλο το νομοσχέδιο."

Αναρωτήθηκε επίσης, γιατί δεν γίνεται αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, φέρνουν μια ισορροπία για να αντιμετωπίσουμε χωρίς δανεικά το έλλειμμα που έχει μειωθεί πάρα πολύ, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά δημοσιονομικά δράματα και δεν έχει άλλα περιθώρια. Του χρόνου τέτοια εποχή φιλοδοξούμε να βρούμε επενδυτές» τόνισε ο κ. Καμμένος. Ανέφερε ότι, οι διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στην αγορά του καπνού θα αυξήσουν τα έσοδα μέσα στο έτος και προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί πλήρες νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί στην πτώση εξαιτίας της υπέρμετρης φορολογίας και ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει αναλογία με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που έληξε το 1987.

Ζήτησε περισσότερα μέτρα για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και εξέφρασε επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σχετικές ειδήσεις