Πρόκληση άνευ προηγουμένου από τον Πετρόπουλο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ

Πρόκληση άνευ προηγουμένου από τον Πετρόπουλο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ

«ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ;», ΔΙΕΡΩΤΗΘΗΚΕ (!) Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΗΤΑΝ... ΓΝΩΣΤΟ

Δικαιολογίες και επιχειρήματα που μόνο οργή προκαλούν επιστράτευσε ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, αναφορικά με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την αναστάτωση που προκλήθηκε, καθώς, όπως είπε, το συγκεκριμένο μέτρο ήταν γνωστό (!), προσθέτοντας πως το ΕΚΑΣ «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες.

«Σήμερα, ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ δεν υφίσταται πια», επεσήμανε ο υφυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε το 1996 για να καλύψει τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο μέσο εισόδημα, που ήταν 5.208 ευρώ, και τη μέση σύνταξη, που ήταν 3.900 ευρώ. Έτσι, όπως είπε, σήμερα το μέσο κατώτατο εισόδημα είναι 7.680 και η μέση κατώτατη σύνταξη 7.667 ευρώ.

«Με το νέο σύστημα θέτουμε τους κανόνες και τα κίνητρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και είπε, ως παράδειγμα, ότι κάποιος με 4.500 ένσημα και 700 ευρώ μέσες αποδοχές, έπαιρνε 717 ευρώ σύνταξη (230 ευρώ ΕΚΑΣ και 487 βασική σύνταξη), τη στιγμή που σύνταξη 717 ευρώ, χωρίς ΕΚΑΣ, παίρνει κάποιος με 8.700 ένσημα και μέσες αποδοχές 1.400 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πετρόπουλος απέδωσε την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, καθώς θα καταβάλλονται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα, σε τεχνικά προβλήματα που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για «αυταπόδεικτες αναλήθειες», ψεύδη και «αντιπολιτευτικό πάθος και μίσος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο με την αλλαγή της ημερομηνίας, το 2016 οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν συνολικά το χρόνο 11 και όχι 12 επικουρικές συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο μειώνονται μισθοί και συντάξεις λόγω παρακράτησης

Πόσο μειώνονται μισθοί και συντάξεις λόγω παρακράτησης

«Οι συνταξιούχοι έπαθαν μεγάλο σοκ. Ποια είναι η σκοπιμότητα ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξής τους; Γιατί αλλάζετε την ημερομηνία καταβολής της; Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν για το 2016, 11 και όχι 12 επικουρικές συντάξεις. Μήπως, τελικά, σκοπός σας είναι να συνηθίσουν οι συνταξιούχοι ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξης τους;», ρώτησε ο κ. βουλευτής του ΚΚΕ.

«Είναι παράδοξο να ακολουθείτε τη συνταγή του "Ελεύθερου", που ισχυρίζεται με πρωτοσέλιδό του ότι η μεταφορά κατά δύο μέρες της πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, λόγω τεχνικής αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, σημαίνει ότι θα χαθεί μια επικουρική σύνταξη τον χρόνο. Κοινή λογική χρειάζεται. Δεν περίμενα από εκπρόσωπο του ΚΚΕ να υιοθετήσει αυτούς τους παραλογισμούς. Εμείς με τις νέες δομές στις οποίες προχωρούμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες στήριξης των μικροσυνταξιούχων», απάντησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Ρίχνετε τις ευθύνες στο τραπεζικό σύστημα, ενώ δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε την ημερομηνία πληρωμών των επικουρικών συντάξεων. Δεν μπορεί να λέτε ψέματα. Έτσι λέγατε και ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, και σήμερα οι συνταξιούχοι βλέπουν ότι λείπουν χρήματα. Και τώρα λέτε ψέματα ότι θα αναπληρωθούν οι συντάξεις», σχολίασε ο κ. Κατσώτης.