ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη - Βαλαβάνης: «Πιθανότατα στον τάφο έχουν εισβάλει τυμβωρύχοι»

Αμφίπολη - Βαλαβάνης: «Πιθανότατα στον τάφο έχουν εισβάλει τυμβωρύχοι»

Την πεποίθησή του ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι συλημένος, εξέφρασε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πάνος Βαλαβάνης.

Ο κ. Βαλαβάνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σκάϊ ανέφερε την άποψη του σχετικά με τον τάφο της Αμφίπολης και τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται εδώ και δυόμιση μήνες.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό ταφικό μνημείο, που σχετίζεται με ένα σπουδαίο πρόσωπο της αρχαιότητας, ενώ δεν έκρυψε την πεποίθηση του ότι ο τάφος έχει συληθεί στο παρελθόν από τυμβωρύχους της αρχαιότητας.

«Και εδώ έχουμε επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων, που έκαναν λόγο για συλημένο τάφο, ο αποκεφαλισμός των Σφιγγών και το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που βρέθηκε μακριά από την είσοδο δείχνει ότι έχουν εισβάλει στο εσωτερικό του τάφου τυμβωρύχοι, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα και ενώ ο τάφος είχε σφραγιστεί» και συνέχισε λέγοντας ότι ακόμα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αν δεν τελειώσουν οι ανασκαφές.

Ο κ. Βαλαβάνης αναφέρθηκε και στις αυλακώσεις που βρέθηκαν στο πάτωμα πίσω από την μαρμάρινη θύρα, οι οποίες δείχνουν ότι η θύρα άνοιξε κι άλλες φορές μετά την ταφή του νεκρού. «Οι αυλακώσεις που βρέθηκαν στο κατώφλι συσχετίζονται με τις κινήσεις της μαρμάρινης θύρας, ο τάφος, δηλαδή, δεν έκλεισε μια φορά, αλλά περισσότερες, και πιθανότατα να έγιναν περισσότερες από μία ταφές. Φυσικά όλα θα λυθούν μόλις ανακαλυφθεί η ταφική πυρά του νεκρού ή των νεκρών», κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Μια «ανάσα» από το αρχαίο δάπεδο του τρίτου θαλάμου