Ηράκλειο: Έξι «σημεία μνήμης» για τη Μάχη της Κρήτης

Eκδήλωση για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ηράκλειο

Newsbomb

2'

Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τη Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 που πραγματοποιήθηκε σε έξι "Σημεία Μνήμης" στα οποία τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία του Αλέξη Καλοκαιρινού ενημερωτικές πινακίδες εξιστόρησης των δραματικών γεγονότων

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση σημειώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία πλήθους κόσμου και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η επίσημη παρουσίαση από το Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό των «Σημείων Μνήμης», των ενημερωτικών επιγραφών για την Μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941), που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά και έπειτα από πρωτοβουλία του, σε έξι ιστορικά σημεία της πόλης, στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της Μάχης.

Η δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, πλαισιώθηκε από τους ήχους της Φιλαρμονικής με εμβληματικά τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη όπως το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» και του Μίκη Θεοδωράκη, που σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και τα οποία τραγούδησαν ο Δήμαρχος και όλοι παραβρισκόμενοι. Την επετειακή εκδήλωση, που ανάλογη δεν έχει ξαναγίνει στο Ηράκλειο, παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, οι διοικήσεις της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ) και του Τ.Ε.Α.Σ κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου, πολίτες αλλά και ξένοι επισκέπτες της πόλης σύμφωνα με το neakriti.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιότυπη υπαίθρια περιοδική έκθεση περιλαμβάνει έξι επιγραφές – στήλες, τοποθετημένες στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Ταγματάρχης Τζουλάκης στην ομώνυμη οδό, στα Λιοντάρια, στην αρχή της οδού 1866, στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης και Έβανς, στην πλ. Αγ. Δημητρίου και στην πλ. 18 Άγγλων.

Στην ειδική προσωρινή κατασκευή σε κάθε «Σημείο Μνήμης», υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση και πληροφοριακό υλικό, καθώς και σύνδεσμος QR code προς την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, όπου υπάρχει εκτενέστερο φωτογραφικό υλικό και κείμενα.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο να υπενθυμίσει και να αναδείξει αυτά τα σημεία όπου διεξήχθησαν έντονες μάχες κατά τη προσπάθεια των αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν την πόλη αλλά και οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της, μετά από την αποχώρηση των Βρετανικών στρατευμάτων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή