Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αποφυλάκιση μετά από 20 χρόνια για Ομογενή που σκότωσε τον σύζυγό της στην Αστόρια;

Αποφυλάκιση μετά από 20 χρόνια για Ομογενή που σκότωσε τον σύζυγό της στην Αστόρια;

H περίπτωση της κυρίας Νίκης Ροσάκη κίνησε το ενδιαφέρον διαφόρων οργανισμών και ομάδων που εξετάζουν θέματα ενδοοικογενειακής βίας καθότι η ίδια ισχυρίζεται από το 1996 ότι πυροβόλησε τον σύζυγό της στο κεφάλι την ώρα που εκείνος κοιμόταν επειδή κακοποιούσε την ίδια και τα δύο μικρά τους αγόρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Daily News».

Η Νίκη Ροσάκη, 54 ετών, από το Κουίνς της Νέας Υόρκης -η οποία κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον σύζυγό της Αργύρη (Gery) Ροσάκη το έτος 1996 και έχει εκτίσει ποινή 20 και πλέον ετών- έλαβε πρόσφατα κάποια υποστήριξη, όταν το Εφετείο ζήτησε από την επιτροπή χάριτος (parole board) να προβεί σε νέα ακροαματική διαδικασία για την αποφυλάκισή της, όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα «New York Daily News».

Οι δικαστές του Τμήματος Εφέσεων Δικαστηρίου του Μανχάταν έδωσαν εντολή στην επιτροπή χάριτος να προβεί σε καινούργια ακρόαση εντός ενενήντα ημερών και με διαφορετική σύνθεση αστυνομικών και να εκδώσει απόφαση.

Η πρώτη φορά που είχε το δικαίωμα να ζητήσει πρόωρη αποφυλάκιση ήταν το 2009, όμως η επιτροπή χάριτος αρνήθηκε και απορρίφτηκαν τρεις φορές ακόμα τα αιτήματά της.

Συγκεκριμένα, το 2014 ο κ. Τζέιμς Φέργκουσον το νεότερο μέλος της επιτροπής χάριτος είπε ότι η ιστορία της κυρίας Ροσάκη δεν ήταν ενισχυμένη και το σώμα των ενόρκων την απέρριψε. Ο κ. Φέργκουσον της είπε πως «εξακολουθείς να κατηγορείς το θύμα σου για τον θάνατό του».

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος της κυρίας Ροσάκη, ο κ. Ρίτσαρντ Γκρίνμπεργκ, προς το τέλος του 2014 έκανε μήνυση στην επιτροπή χάριτος για πρόωρες αποφυλακίσεις, υποστηρίζοντας ότι η επιτροπή αγνόησε τεκμήρια που παρουσίασε στη διάρκεια της δίκης τα οποία έδειχναν τους ισχυρισμούς κακοποίησης.

Οι αιτήσεις αποφυλάκισης της κυρίας Ροσάκη βρίσκουν τη γενναία αντίσταση της οικογένειας του αείμνηστου Αργύρη Ροσάκη, ο οποίος είναι μηχανικός αυτοκινήτων και ιδιοκτήτης βενζινοπωλείου. Ενας από τους γιους της οικογένειας Ροσάκη, ο οποίος υποστήριζε την εκδοχή της μητέρας του, πήγε στην αντίθετη πλευρά το έτος 2012 όταν διάβασε ολόκληρη την κατάθεση που είχε γίνει στη δίκη.

O «Εθνικός Κήρυξ» είχε ασχοληθεί με την υπόθεση Ροσάκη και συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου του 2013.

Εν τω μεταξύ, στην καινούργια απόφαση η οποία συντάχτηκε από την δικαστή Ellen Gesmer τονίζεται ότι η κυρία Ροσάκη είναι παράδειγμα φυλακισμένης, έχει λάβει δύο κολεγιακά διπλώματα από το Marymount Manhattan College, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο της έχει ήδη πρόταση για εργασία.

Η δικαστής Ellen Gesmer ανέφερε ότι η επιτροπή «αποτυγχάνει να αναγνωρίσει την άποψη της αιτούσης η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως μία κακοποιημένη γυναίκα παρόλο ότι το σώμα των ενόρκων δεν βρήκε ότι πληροί τα κριτήρια...» και συμπλήρωσε πως «η συλλογική μας αντίληψη για την ενδοοικογενειακή βία είναι πολύ πιο ευρύτερη από τότε που η αιτούσα συνελήφθη και δικάστηκε».

Τον Ιανουάριο είναι η επόμενη ακροαματική διαδικασία για την πρόωρη ή μη αποφυλάκιση της κυρίας Ροσάκη.

Σχετικές ειδήσεις