ΜΠΑΣΚΕΤ

Λεουτσάνκα στο Newsbomb.gr: «Στη Λευκορωσία έχουμε δικτατορία – Ο κόσμος φοβάται για τη ζωή του»

Υelena Leuchanka Γελένα Λεουτσάνκα

Μια από τις σπουδαιότερες αθλήτριες της Λευκορωσίας και πρωταθλήτρια φέτος με τον Παναθηναϊκό, η Γελένα Λεουτσάνκα περιγράφει στο Newsbomb.gr τα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν στη χώρα της και τη δική της τρομακτική περιπέτεια από τη φυλακή. 

Η αλήθεια είναι ότι μερικά πράγματα όσο κι αν προσπαθείς να τα καταλάβεις, δεν μπορείς πραγματικά να τα αντιληφθείς μέχρι να τα ζήσεις. Ακούγοντας, όμως, κάποιος την 38χρόνη σέντερ να περιγράφει με τρεμάμενη φωνή τα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία, δεν γίνεται να μην σοκαριστεί!

Η Λεουτσάνκα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες της χώρας, έχοντας αγωνιστεί στο WNBA με τρεις διαφορετικές ομάδες (βλ. Σάρλοτ Στινγκ το 2006, Ουάσινγκτον Μίστικς το 2007 και Ατλάντα Ντριμ το 2012). Επίσης, αποτελεί βασικό μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας της και το 2007 πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket της Ιταλίας. Εν ολίγοις, ο ερχομός της στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού αποτέλεσε μεταγραφική «βόμβα».

Πέρα από εξαιρετική αθλήτρια, όμως, είναι κι ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο οποίος δεν αρκείται στο να... κοιτάει απλά τη δουλειά της. Αντίθετα, πρωτοστατεί στις ειρηνικές πορείες που πραγματοποιούν οι πολίτες της πατρίδας της κατά του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μάλιστα, αυτό την οδήγησε και για 15 ημέρες στην φυλακή!

belarus.jpg
«Ίσως με αυτό που έγινε η Λευκορωσία να τράβηξε μεγαλύτερη προσοχή, αλλά η κατάσταση είναι τρομακτική».AP Images

Η Λευκορωσία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, λόγω της κρατικής «αεροπειρατείας» στο αεροπλάνο της Ryanair. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όμως, φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Όπως, άλλωστε, θα αντιληφθείτε κι από τα όσα είπε στο Newsbomb.gr η Λεουτσάνκα, η σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά δυστυχώς ο κανόνας που έχει θεσπίσει η δικτατορία του Λουκασένκο.

«Το έμαθα την ώρα που έκανα αποθεραπεία, ήταν σοκαριστικό! Έκαναν αεροπειρατεία στο αεροπλάνο και το ανάγκασαν να προσγειωθεί. Έλεγαν ότι είχε βόμβα και πολλά άλλα που δεν έβγαζαν νόημα. Στην πτήση ήταν ένα άτομο που έψαχναν κι έλεγχαν τα έγγραφα του και τον έβγαζαν φωτογραφίες. Όλα αυτά είναι πολύ περίεργα» ήταν το πρώτο σχόλιο της έμπειρης μπασκετμπολίστριας, η οποία συνέχισε, λέγοντας: «Η κατάσταση είναι απαίσια! Ήρθα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο κι από τότε τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Ίσως με αυτό που έγινε η Λευκορωσία να τράβηξε μεγαλύτερη προσοχή, αλλά η κατάσταση είναι τρομακτική. Κάθε μέρα έχουμε ολοένα και περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ ο κόσμος το μόνο που θέλει είναι να ακουστεί. Δεν συμφωνεί με όσα συμβαίνουν και προσπαθεί να διαδηλώσει ειρηνικά»

Λευκορωσία Belarus
«Ξέρω ότι η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Φοβούνται και θέλουν να λυγίσουν τον λαό»AP Images

«Έτσι βρέθηκα στη φυλακή, με δίκασαν μέσω skype»

Η Λεουτσάνκα έζησε στο... πετσί της τη βάναυση αντιμετώπιση που τυγχάνουν όσοι τολμούν να διαφωνήσουν με τις μεθόδους του Λουκασένκο. Ακόμα κι οι διαδηλώσεις αποτελούν... έγκλημα στη Λευκορωσία κι η παίκτρια του Παναθηναϊκού το κατάλαβε καλά, καθώς λόγω αυτού πέρασε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Τα όσα περιγράφει για το πώς κατέληξε στη φυλακή, δύσκολα μπορεί κάποιος να τα περιγράψει...

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο πήγαινα στο αεροδρόμιο για να πετάξω για την Ελλάδα. Ήθελα να πάρω τα πράγματα μου όταν κάποιος με έπιασε από τον ώμο και μου είπε ότι συλλαμβάνομαι επειδή συμμετείχα σε διαμαρτυρία. Εγώ δεν κρυβόμουν πόσταρα όσα πίστευα στα social media. Με πήγαν σε ένα αστυνομικό τμήμα εκεί όπου ένας άντρας προσπάθησε να με βάλει να υπογράψω κάποια έγγραφα, ζήτησα τον δικηγόρο μου, αλλά αρνήθηκαν. Με έβαλαν σε ένα αμάξι και το επόμενο που κατάλαβα ήταν ότι μέσα σε λίγες ώρες ήμουν σε δίκη, η οποία γινόταν μέσω skype!

Κάτι φυσικά που καταπατά κάθε δικαίωμα, ειδικά αν αναλογεί κανείς ότι η Λευκορωσία ήταν η μοναδική χώρα που την περίοδο της πανδημίας τα πάντα ήταν ανοικτά. Στις άλλες χώρες είχε σταματήσει ακόμα κι ο αθλητισμός. Είναι, όμως, μέρος της προπαγάνδας τους να χρησιμοποιούν τα πράγματα όπως τους βολεύει, εναντίον του λαού. Κρίθηκα ένοχη κι η μεγαλύτερη ποινή τότε ήταν 15 ημέρες, πλέον είναι πιο μεγάλη, καθώς φτάνει τις 30 ημέρες. Προσπαθούν να κάνουν την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σκληρή για να φοβηθεί ο κόσμος».

Yelena Leuchanka Γελένα Λεουτσάνκα
«Κάθε μέρα έχουμε ολοένα και περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ ο κόσμος το μόνο που θέλει είναι να ακουστεί και διαδηλώνει ειρηνικά»Twitter: @yelenaleu

«Δεν είχαμε νερό ούτε για την τουαλέτα, σκεπαζόμασταν με εφημερίδες»

Οι συνθήκες που αντιμετώπισε στη φυλακή ήταν τρομακτικές! Έζησε μια φρίκη, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, ακούγοντάς την να περιγράφει τα όσα πέρασε μέχρι τελικά να αποφυλακιστεί...

«Στη φυλακή παθαίνεις ένα σοκ, δεν είσαι ποτέ έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ρολόι, συνεπώς δεν ξέρεις ποτέ τι ώρα είναι και φυσικά δεν σου λένε ποτέ τίποτα. Ήμουν στο κελί μαζί με άλλες τρεις γυναίκες και μας πήραν τα στρώματα, δεν είχαμε νερό να κάνουμε μπάνιο, ούτε καν για την τουαλέτα! Τα κρεβάτια εκεί είναι σιδερένια και τα βράδια κάνει κρύο, προσπαθούσαμε να σκεπαστούμε βάζοντας ό,τι βρούμε, ακόμα και εφημερίδες. Ζητούσαμε τα στρώματά μας και κάθε μέρα μας έλεγαν ψέματα. Επίσης, κάναμε μέρες χωρίς να βγούμε έξω! Κάποια στιγμή είχα ένα πρόβλημα υγείας και ζήτησα φάρμακα, αλλά αρνήθηκα και μου έλεγαν ότι όλα είναι στο μυαλό μου. Είναι σκληρό ότι το έκαναν γυναίκες που δούλευαν εκεί, γυναίκες που ήξεραν τι περνούσαμε.

Το βράδυ πριν βγω μου είπαν ότι προέκυψε νέα υπόθεση, ζήτησα τον δικηγόρο μου αλλά δεν τον είδα ποτέ. Τους είπα να ενημερώσω έστω τους γονείς μου, οι οποίοι θα με περίμεναν το επόμενο πρωί. Είχα νέο δικαστήριο και πάλι μέσω skype... Ετοίμασα σε ένα χαρτί με όσα μου έκαναν στη φυλακή, αλλά όταν το διάβασα στον δικαστή, που ήταν κι αυτή γυναίκα, μου είπε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Ήταν ένας τρόπος να δείξω τι γινόταν εκεί μέσα. Δεν ξέρω τι έγινε ίσως τράβηξα την προσοχή, καθώς έγινε θέμα στις ΗΠΑ και στο WNBA και με τιμώρησαν με χρηματικό πρόστιμο.

Μετά από 10 ημέρες ήρθα στην Ελλάδα, αλλά με το σώμα μου να είναι τόσο ταλαιπωρημένο «κόλλησα» κορονοϊό. Είναι τρομερό ότι ακόμα και αθλητές φυλακίζονται, αλλά είναι σαν τη γκεστάπο. Στη Λευκορωσία έχουμε δικτατορία, όπως έζησαν δικτατορία οι πρόγονοί μου, έτσι ζούμε κι εμείς το 2021. Άλλωστε και στην προπαγάνδα που γίνεται αναφέρεται ότι αυτή η δικτατορία είναι καλύτερη από την δημοκρατία των άλλων χωρών».

«Κάποιος χρειάζεται να κάνει την αρχή, οι αθλητές πρέπει να κάνουμε τη διαφορά»

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, ίσως, σε αρκετούς να δημιουργηθεί η απορία για το αν μετάνιωσε για όσα έκανε. Ενδεχομένως να υπάρξουν και ορισμένοι που θα σκεφτούν ότι θα μπορούσε απλά να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, ωστόσο όπως υπογραμμίζει κι η Γελένα, πριν γίνει κάποιος καλός αθλητής, είναι σημαντικό να γίνει καλός άνθρωπος. «Δεν μετανιώνω τίποτα απ' όσα έκανα. Ακόμα κι όταν ήμουν στη φυλακή δεν σκέφτηκα να... κοιτάξω απλά τη δουλειά μου. Ξέρω ότι η αλήθεια είναι με το μέρος μας κι η συμπεριφορά που είχαν στη φυλακή αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη. Όταν έχεις δίκιο γιατί να συμπεριφερθείς με τέτοιο τρόπο. Φοβούνται και θέλουν να λυγίσουν τον λαό» ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Ναι, είμαι γνωστή αθλήτρια. Σίγουρα θα μπορούσα να κοιτάω την καριέρα μου, αλλά πάνω απ' όλα είμαι άνθρωπος. Για την ακρίβεια είναι υποχρέωσή μας ως αθλητές σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνουμε εμείς οι υποστηρικτές του κόσμου. Τι θα ήμασταν αν παίζαμε μπροστά σε άδειες εξέδρες; Ο κόσμος υποφέρει, συνεπώς δεν μπορώ να μην μιλάω γι' αυτό»

Επίσης, επεσήμανε ότι: «Ζούμε σε ιδιαίτερη εποχή, όπου με το Ίντερνετ μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από το σπίτι μας. Όλα πλέον έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Πολλοί μπορούν να πουν πολλά, αλλά είδατε τι έγινε με το Black Lives Matter. Ο Κάπερνικ έκανε αυτό που πίστευε σωστό, γονάτισε στον εθνικό ύμνο και κατακρίθηκε από πολλούς. Μολονότι ήταν τόσο ταλαντούχος, το NFL τον «απέβαλε», ωστόσο πλέον έχει δικαιωθεί και το όνομά του θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας. Κάποιος χρειάζεται να κάνει την αρχή κι εμείς οι αθλητές πρέπει να κάνουμε τη διαφορά. Ελπίζω στο μέλλον όλοι να καταλάβουν ότι πριν γίνεις καλός αθλητής, είναι σημαντικό να γίνεις καλός άνθρωπος».

Λευκορωσία Belarus
«Δεν μετανιώνω τίποτα απ' όσα έκανα. Ακόμα κι όταν ήμουν στη φυλακή δεν σκέφτηκα να... κοιτάξω απλά τη δουλειά μου. Θέλουμε ειρήνη και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»AP Images

«Έχουν καταπατήσει το σύνταγμα, μην αφήσετε να ξεχαστεί όλο αυτό»

«Οι πολίτες φοβούνται για τη ζωή τους»... Μια φράση που δεν μπορεί να έχει θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία, ωστόσο στη Λευκορωσία, όπως αναφέρει η Λεουτσάνκα είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Στη συνέχεια, τονίζει: «Είμαστε πολύ φιλήσυχοι και συγκεντρωνόμαστε για να διαδηλώσουμε κατά των όσων γίνονται χωρίς βία. Η κυβέρνηση, όμως, μας τρομοκρατεί και δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε, μας τιμωρεί με 15-30 μέρες φυλάκιση. Έχουν καταπατήσει το σύνταγμα κι έχουν φτιάξουν δικούς τους νόμους». Όσο για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στις άλλες χώρες, αναφέρει...

«Στο όλο ζήτημα υπάρχει πολλή πολιτική, δεν είμαι πολιτικός και δεν θέλω να εμπλακώ σε κάτι που δεν ξέρω, αλλά έζησα την αλήθεια μου στη φυλακή. Είδα πράγματα και στις διαδηλώσεις. Γίνονται τόσα πολλά και πιστεύω ότι κάθε χώρα πρέπει να μπορεί να λύσει τα προβλήματά της, οι πολίτες της να έχουν αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας ελεύθερα. Στη Λευκορωσία είμαστε ειρηνικοί και υπομονετικοί άνθρωποι, δεν μας αρέσει η βία. Την περίοδο των εκλογών δεν είχαμε Ίντερνετ για τρεις ημέρες και υπήρξαν τρομακτικές ιστορίες. Θέλουμε ειρήνη και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, γι' αυτό και θα ήθελα να παρακαλέσω τον υπόλοιπο κόσμο να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί ώστε να φανούν τα όσα τρομακτικά γίνονται στη χώρα μου. Να συνεχίσουν να μιλάνε γι' αυτά και να πιέσουν ώστε να έχουμε νόμιμες εκλογές. Υποφέρουμε... Πρόσφατα ένα 17χρονο παιδί πέθανε, γίνονται τόσα πολλά! Ξέρω ότι βασανίζουν τον Ρομάν Προτάσεβιτς, ότι πονάει... Ζητάω μόνο να μην αφήσετε να περάσει έτσι όλο αυτό και ξεχαστεί».

Το συμβολικό Νο20 κι η ξεχωριστή σημασία του πρωταθλήματος

Κλείνοντας, η Γελένα μας αποκάλυψε και τον λόγο για τον οποίο αγωνίζεται πλέον με το Νο20 στη φανέλα, αλλά και την ξεχωριστή σημασία που έχει το φετινό πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό. «Φοράω το Νο20, γιατί το 2020 ενωθήκαμε ως λαός! Το φετινό πρωτάθλημα δεν ήταν μόνο ξεχωριστό για τον Παναθηναϊκό κι εμένα, αλλά και για τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παλεύουν. Αυτή η σεζόν ήταν ένα μακρύ ταξίδι για εμένα, με σοβαρούς τραυματισμούς. Το φετινό πρωτάθλημα, όμως, είναι ένα μήνυμα προς τον λαό στη Λευκορωσία ότι στο τέλος η θέληση νικάει... Ήταν κάτι συμβολικό για εμένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Yelena Leuchanka Γελένα Λεουτσάνκα
«Το φετινό πρωτάθλημα δεν ήταν μόνο ξεχωριστό για τον Παναθηναϊκό κι εμένα, αλλά και για τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παλεύουν»In Time

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.