ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket 2022: Τα έκανε μαντάρα ο Σπάχια – Μπέρδεψε τους νατουραλιζέ με Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ

Eurobasket 2022: Τα έκανε μαντάρα ο Σπάχια – Μπέρδεψε τους νατουραλιζέ με Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ

Eurobasket 2022: Ο Νέβεν Σπάχια μίλησε για τους νατουραλιζέ παίκτες των εθνικών ομάδων, αλλά κάπου στην πορεία τα έκανε «θάλασσα», φέρνοντας ως παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ο Κροάτης τεχνικός εξέφρασε την αντίθεση του για τη χρήση νατουραλιζέ παικτών σε συνέντευξη του στη Mozzart Sport.

Ο Σπάχια έφερε ως παράδειγμα τη Σερβία, λέγοντας ότι: «η εθνική ομάδα είναι στην πραγματικότητα η ταυτότητα μιας σχολής μπάσκετ, ενός έθνους, μια κουλτούρας. Ελπίζω να μην φτάσει σε αυτό το σημείο, να μην το επιτρέψει ποτέ».

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια άποψη που έχει μια δόση αλήθεια μέσα της, ωστόσο στη συνέχεια τα έκανε «μούσκεμα», καθώς ανέφερε ως παραδείγματα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Όπως τόνισε: «Βλέπω ότι η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που μαζί με τον Αντετοκούνμπο κερδίζουν μόνοι τους. Αν αυτός είναι ο στόχος της εθνικής ομάδας, εντάξει. Εγώ όμως είμαι κατά. Είναι αστείο όταν βλέπω πριν από την έναρξη του παιχνιδιού την παρουσίαση των ομάδων και στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων η κάμερα περνά από παίκτες που δεν ξέρουν καν να μιλούν τη γλώσσα. Ούτε τα λόγια γνωρίζουν. Γι' αυτό υπάρχουν οι σύλλογοι. Ας παίξουν πέντε, επτά, οκτώ, όσοι θέλουν. Οι εθνικές ομάδες είναι εθνικές για κάποιο λόγο».

Ο Σπάχια, βέβαια, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο (όπως και του Θανάση, με τον Κώστα) αλλά και του Ντόρσεϊ δεν έχουν καμία σχέση με τους νατουραλιζέ. Ο «Greek Freak» έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, ενώ ο παίκτης των Μάβερικς έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του.

Νατουραλιζέ είναι ο κορυφαίος παίκτης της Κροατίας στο ματς με την Ελλάδα, Τζαλίν Σμιθ, από τον οποίο, όπως δήλωσε ο Σπάχια: «Πήραμε πολλά. Το κροατικό μπάσκετ είναι στάσιμο εδώ και χρόνια, δεν μπορούμε να βγάλουμε πλέι μέικερ εδώ και 15-20 χρόνια».

Ούτε, φυσικά, η Κροατία κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται, καθώς η FIBA δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να έχουν έναν μη γηγενή παίκτη στη δωδεκάδα, ωστόσο η διαφορά είναι ξεκάθαρη.

Σχετικές ειδήσεις