ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: «Χρυσή» η Κατερίνα Στεφανίδη (videos+photos)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: «Χρυσή» η Κατερίνα Στεφανίδη (videos+photos)

Η Κατερίνα Στεφανίδη έγραψε Ιστορία και μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό πήρε την πρώτη θέση στο επί κοντώ, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιο στο Ρίο, το πρώτο στο συγκεκριμένο άθλημα και πρώτο χρυσό στο στίβο μετά το 2004!

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέταξε πάνω από τα 4,85 και στην κορυφή του κόσμου σηκώνοντας μαζί της την Ελλάδα στα ουράνια!

Ταξίδεψε στο Ρίο ως το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και θα επιστρέψει στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της το χρυσό μετάλλιο! Η Κατερίνα Στεφανιδη ήταν εξαιρετική στον τελικό του επί κοντώ και με 4.85μ. κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έδωσε σκληρή μάχη με την Μόρις (ΗΠΑ), έκαναν την ίδια επίδοση, αλλά με περισσότερες έγκυρες προσπάθειες η «Κατερίνα των αιθέρων» κατέκτησε το χρυσό.

Τρίτη κατετάγη η απίθανη πιτσιρίκα ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία χάρισε επίσης μοναδικές στιγμές στους φίλους του κλασικού αθλητισμού.

Δείτε το χρυσό άλμα:

Η δική μας Κατερίνα έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού αφού μας χάρισε το πρώτο μετάλλιο στο στίβο στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το πρώτο χρυσό στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2004 και το πρώτο (ανεξαρτήτου χρώματος) μετάλλιο στο επί κοντώ στην ιστορία των Αγώνων! Συνολικά, δε, με αυτό το μετάλλιο, η Ελλάδα έχει στο στίβο 30 μετάλλια, 7 χρυσά, 12 ασημένια και 11 χάλκινα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

stefanidi5

Η Κατερίνα ξεκίνησε τις προσπάθειές της από τα 4.60 (το ύψος που πέρασε και στη μοναδική της προσπάθεια στον προκριματικό) και ήταν απλά άνετη και εντυπωσιακή, αποκτώντας την κατάλληλη ψυχολογία που τη βοήθησε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Και τα 4.70 ωστόσο τα πέρασε σαν σε προπόνηση, όμως με την πρώτη τα πέρασαν και οι Μπράντσοου (Μεγάλη Βρετανία), Μπούχλερ (Ελβετία), ΜακΚάρντνεϊ (Νέα Ζηλανδία) που ήταν και η μοναδική μαζί με την Στεφανίδη που είχε δύο στα δύο πετυχημένα άλματα.

Αντιθέτως, τη δεύτερη προσπάθεια χρειάστηκε η Αμερικανίδα Μόρις και την τρίτη η Αυστραλέζα Μπόιντ. Απέμειναν έτσι έξι αθλήτριες με την Στεφανίδη να ξεκινά πλέον πρώτη στα 4.80.

Παρά το γεγονός ότι το άλμα της ήταν καλό και φάνηκε ότι «είχε» το ύψος έριξε τον πήχη στις λεπτομέρειες.

Οι Μπράντσοου, Μόρις απέτυχαν επίσης, αλλά η απίθανη 19άχρονη ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία το πέρασε και βρέθηκε μόνη πρώτη, καθώς απέτυχαν και όλες οι υπόλοιπες φιναλίστ.

stefanidi1

Το δίλημμα πλέον ήταν ξεκάθαρο: Να ανεβάσει τον πήχη και να τα παίξει όλα για όλα ή να περάσει τα 4.80 διασφαλίζοντας σε μεγάλο ποσοστό το μετάλλιο και μετά να χτυπήσει το χρυσό;

Τελικά επέλεξε το δεύτερο και με εντυπωσιακό άλμα πέρασε τα 4.80, επανακτώντας το δικαίωμα για τρεις προσπάθειες στα επόμενα ύψη. Την ακολούθησαν οι Μόρις, Μπόιντ, όχι όμως και η Μπράντσοου, ενώ η Μπούχλερ άφησε δύο προσπάθειες για τα 4.85.

Εκεί και πάλι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεκίνησε πρώτη κι ενώ σηκώθηκε καλά και φάνηκε να το περνά, έριξε τον πήχη με το σώμα της. Η Μόρις απέτυχε, η Μπόιντ επίσης, όπως και η Μπούχλερ, ενώ την πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά της έκανε και η ΜακΚάρτνεϊ, η οποία ωστόσο κρατούσε το προβάδισμα λόγω του ότι είχε περάσει με την πρώτη τα 4.80.

Το 2ο άλμα της Κατερίνας σε αυτό το ύψος ήταν πετυχημένο αναγκάζοντάς την να ξεσπάσει στο στρώμα, καθώς όπως αποδείχθηκε, απελευθερώθηκε!

stefanidi3

Αμέσως μετά, το πέρασε και η Αμερικανίδα Μόρις, ωστόσο η ΜακΚάρτνεϊ δεν τα κατάφερε ούτε στη 2η προσπάθεια και πλέον η Κατερίνα είχε περάσει στην πρώτη θέση!

Αποτυγχάνοντας και στην τρίτη προσπάθεια η ΜακΚάρτνεϊ, όπως και η Μπόιντ έβαλαν στην τσέπη της Στεφανίδη το μετάλλιο, ενώ αυτό που απέμενε ήταν να μάθουμε το αν η Στεφανίδη θα έπαιρνε το χρυσό ή το ασημένιο.

Ο πήχης ανέβηκε στα 4.90 και πλέον ήταν οι δυο τους!

Η Στεφανίδη στην πρώτη της προσπάθεια, παρά το καλό άλμα, έριξε τον πήχη με τον αγκώνα, ωστόσο η Μόρις δεν κατέφερε να της κλέψει το προβάδισμα.

Το δεύτερο άλμα της Κατερίνας ήταν το πιο κακό της, δίνοντας ξανά ελπίδες στην Αμερικανίδα, αλλά ούτε αυτή τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να απομένει μία μόνο προσπάθεια και στις δύο.

Η Κατερίνα δεν μπόρεσε τελικά να περάσει τα 4.90 πετυχαίνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στον ανοικτό στίβο (και ισοφαρίζοντας αυτό του κλειστού) και πλέον ο τελευταίος λόγος άνηκε στη Σάντι Μόρις.

Η αγωνία είχε χτυπήσει… κόκκινο και τα δευτερόλεπτα έμοιαζαν με αιώνες! Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Στεφανίδη δεν άντεξε να δει την τελευταία προσπάθεια της Αμερικανίδας και με τυλιγμένη ήδη την ελληνική σημαία στους ώμους, είχε γυρίσει την πλάτη της ενώ στεκόταν μπροστά από το σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ!

2576398

Οι κραυγές των Αμερικανών στις εξέδρες σίγουρα της έκοψαν την ανάσα, ωστόσο ενώ η Μόρις πέρασε τον πήχη αγγίζοντας το χρυσό, τον έριξε την τελευταία στιγμή, επαναφέροντας τις καρδιές των Ελλήνων στη θέση τους και ακολούθως στα ουράνια!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού:

1. Κατερίνα Στεφανίδη 4.85

2. Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.85

3. Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.80

4. Αλάνα Μπόιντ (Αυστραλία) 4.70

5. Χόλι Μπράντσο (Μ. Βρετανία) 4.70

6. Νικολ Μπούχλερ (Ελβετία) 4.70

7. Τζένιφερ Σουρ (ΗΠΑ) 4.60

8. Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα) 4.60

9. Μαρτίνα Στρουτζ (Γερμανία) 4.60

10. Λίσα Ριζιχ (Γερμανία) 4.50

11. Τίνα Σούτεϊ (Σλοβακία) 4.50

12. Κέλσι Άχμπε (Καναδάς) 4.50


Σχετικές ειδήσεις