ΣΤΟΙΧΗΜΑ

H Boxing Day είναι ο ορισμός της χαράς του ποδοσφαίρου!

H Boxing Day είναι ο ορισμός της χαράς του ποδοσφαίρου!

Για τους Βρετανούς το ποδόσφαιρο, δεν είναι απλά ένα άθλημα. Είναι ιεροτελεστία. Είναι (πια) γιορτή. Και η Boxing Day, η αγωνιστική δηλαδή που παραδοσιακά διεξάγεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, είναι ο ορισμός της χαράς του ποδοσφαίρου.

Του Νίκου Συρίγου

Οι Άγγλοι έχουν πετύχει αυτό που δύσκολα θα βρεις σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη. Να πηγαίνουν στο γήπεδο ως μέρος της γιορτής. Ως ιδανικός προορισμός για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα! Και έχουν στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό που το υποστηρίζει. Κυρίως όμως έχουν φτιάξει την κουλτούρα τους. Από τον πιο διάσημο μέχρι τον πιο άσημο ποδοσφαιριστή, θα τιμήσουν και θα στηρίξουν στην πράξη αυτή την ιστορία. Και στα λόγια και στα έργα. Στην εποχή των social media δεν χρειάζεται να κάνεις άλλωστε και πολλά. Αρκεί ένα κάλεσμα στον κόσμο, να έρθει στο γήπεδο για να γιορτάσει. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο ουδείς όχι απλά θα δυσανασχετήσει αλλά έστω θα… στραβομουτσουνιάσει επειδή θα τον βάλουν να παίξει μπάλα στις 26 Δεκεμβρίου. Ουδείς θα παραπονεθεί επειδή θα αφήσει το… τραπέζι για να πάει γήπεδο! Τουναντίον.

Γι’ αυτό και τα – ούτως ή άλλως ελάχιστα διαθέσιμα- εισιτήρια της Premier League γίνονται ανάρπαστα για τη συγκεκριμένη αγωνιστική. Ολόκληρος ο οργανισμός του αγγλικού πρωταθλήματος, του αγγλικού ποδοσφαίρου, από τον πρώτο έως τον τελευταίο, πασχίζουν ώστε αυτή η παράδοση να διατηρηθεί και να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Γιατί πολύ απλά στην Premier League, δεν προσπάθησαν να αποκοπούν ποτέ από το παρελθόν τους, δεν προσπάθησαν να το διαγράψουν επειδή υπήρχαν… ανορθογραφίες (χούλιγκαν). Και γιατί δεν μπορούσαν αλλά και διότι κρατώντας τα καλά στοιχεία, έγιναν καλύτεροι. Και ως οργανισμός και ως φίλαθλοι… Και η περίφημη πια, αξιοζήλευτη, Boxing Day είναι μία από τις περιπτώσεις που υποκλίνεσαι στο Νησί.