ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρία χρόνια χωρίς τον Ευγένιο Γκέραρντ (vids+pics)

Τρία χρόνια χωρίς τον Ευγένιο Γκέραρντ (vids+pics)
InTime

Ήταν 2 Ιανουαρίου 2018 όταν ο Ευγένιος Γκέραρντ έφυγε από τη ζωή και βύθισε στη θλίψη τον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλά και την Κρήτη που έγινε η δεύτερη πατρίδα του…

Ο Ευγένιος Γκέραρντ παρότι Ολλανδός, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ιδίως αυτής του ΟΦΗ και του ποδοσφαίρου της Κρήτης, καθώς ο Γκέραρντ έγινε «Γκεραρντάκης» με τα χρόνια και έμεινε για πάντα στην Ελλάδα μετά το 1985 όταν και ήρθε για πρώτη φορά έτσι ώστε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Ηρακλείου.

Στις 2 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 78 ετών, τα πολλά προβλήματα υγείας που τον είχαν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια δεν τον άφησαν να συνεχίζει να ζει και να δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Ο Γκέραρντ «έφυγε» αλλά άφησε πίσω του σπουδαία κληρονομιά, διακρίσεις στον ΟΦΗ και μια διαφορετική φιλοσοφία γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο την οποία θα έπρεπε να ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι έτσι ώστε να αναδεικνύουν και νέα ταλέντα.

Αυτός ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ

Στις 7 Μαΐου 1940 στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας γεννήθηκε ο Ευγένιος Γκέραρντ. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στη Φορτούνα Σιτάρντ, ενώ σε ηλικία 32 ετών κρέμασε τα παπούτσια του και μετά από δυο χρόνια έγινε προπονητής. Η πρώτη του σημαντική δουλειά ήταν αυτή του βοηθού προπονητή στη Ρόντα, όπου έμεινε για 11 χρόνια μέχρι να έρθει το καλοκαίρι του 1985 στον ΟΦΗ και να συνδέσει για πάντα το όνομά του με την Κρήτη.

Ο Ολλανδός τεχνικός έφτιαξε μια τρομερή ομάδα, γεμάτη νέα ταλέντα τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης όσο κι από όλη την Ελλάδα και για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΟΦΗ βγήκε στην Ευρώπη. Το 1986 τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ενώ το 1987 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, μοναδικό στην ιστορία της ομάδας. Ο ΟΦΗ του Γκέραρντ κατάφερε να αποκλείσει ακόμα και την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ευρώπη και για 15 χρόνια ο Ολλανδός ήταν «βασιλιάς» στο Ηράκλειο.

Πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987InTime

Το 2000 ο «Γκεραρντάκης» πήρε την απόφαση να αποχωρηστεί τον ΟΦΗ και στη συνέχεια της καριέρας του κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ, του ΑΠΟΕΛ, του Ηρακλή και της Παναχαϊκής. Στη συνέχεια ασχολήθηκε πολύ με το κομμάτι των υποδομών, κάνοντας ακαδημίες και διοργανώνοντας καμπ στα πρότυπα των ολλανδικών σχολών ποδοσφαίρου, τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τα «παιδιά» του. Ποδοσφαιριστές και προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα.

Μετά την απόφασή του να αποσυρθεί οριστικά από το ποδόσφαιρο, ο Γκέραρντ δεν γύρισε ποτέ στην Ολλανδία. Έμεινε στο Ηράκλειο, είχε πια άλλωστε το σπίτι του στην Ελιά, είχε παντρευτεί, είχε την ελληνική υπηκοότητα και έφτιαχνε το δικό του κρασί στην Κρήτη όπου όλοι τον λάτρεψαν και των φώναζαν «Γκεραρντάκη». Τον Νοέμβριο του 2017, μάλιστα, σε μια συγκινητική βραδιά στο «Γεντί Κουλέ», διοργανώθηκε φιλικό προς τιμήν του όπου η συγκίνηση ήταν μεγάλη και άπαντες το τίμησαν, περίπου ενάμιση μήνα πριν ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.