ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η γαλλική περιπέτεια του «Θεού» που θα... ζήσει ο Λιονέλ Μέσι (video+photos)

Λιονέλ Μέσι Ντιέγκο Μαραντόνα
AP Images

Ντιέγκο Μαραντόνα: Ο Λιονέλ Μέσι ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του με την Παρί Σεν Ζερμέν κι ετοιμάζεται να ζήσει τη γαλλική περιπέτεια που έμελλε να μην ξεκινήσει ποτέ ο «Θεός της μπάλας»!

Στην Παρί Σεν Ζερμέν και γενικότερα στη Γαλλία ζουν στον... αστερισμό του Μέσι, ο οποίος την Κυριακή (29/8), αναμένεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη Ligue 1 κόντρα στη Ρεμς.

Το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία, καθώς ο Αργεντινός «σταρ» αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα, κάτι που έμοιαζε σχεδόν απίθανο να συμβεί. Ακόμα κι ο ίδιος δεν μπορούσε να το πιστέψει και λύγισε κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνέντευξης Τύπου.

Η ζωή, όμως, συνεχίζεται... Ο Μέσι είναι πλέον παίκτης της Παρί κι ονειρεύεται να γράψει τη δική του ιστορία στο Παρίσι! Να κάνει πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο του συλλόγου που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του Champions League.

Λιονέλ Μέσι
Ο Λιονέλ Μέσι αναμένεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την Παρί Σεν Ζερμέν στην αναμέτρηση με τη ΡεμςAP Images

Αν το δει κάποιος με μια διαφορετική ματιά, ο «μάγος» από το Ροζάριο ετοιμάζεται να ζήσει την περιπέτεια που δεν ξεκίνησε ποτέ ο άνθρωπος που θαυμάζει όσο κανέναν. Ο λόγος, φυσικά, για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος κάποτε έφτασε μια... ανάσα από τη μεταγραφή του στη Μαρσέιγ.

Με αφορμή το επικείμενο ντεμπούτο του Λιονέλ Μέσι στη Γαλλία, το Newsbomb.gr θυμάται το έντονο φλερτ του «Θεού της μπάλας» με τους «Φωκαείς», για το οποίο μάλιστα είχε γράψει κι ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του.

Η νέα πρόκληση του Μαραντόνα κι η «τρέλα» της Μαρσέιγ

Τα πάντα ξεκίνησαν με την... αυγή του 1989, ο Μαραντόνα είχε οδηγήσει την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1986 και στη Νάπολι τον θαύμαζαν σαν Θεό! Το όνομά του θα έμπαινε με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ωστόσο ο ίδιος ένιωθε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή στην καριέρα του. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Μαρσέιγ, η οποία ήρθε για να προσφέρει όλα όσα ήθελε ο Αργεντινός «θρύλος» σε ένα περιβάλλον που «κούμπωνε» ιδανικά με την ιδιοσυγκρασία του.

Οι «Φωκαείς» και ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Μπερνάρ Ταπί ήταν αποφασισμένοι να τον κάνουν να πει το «ναι». Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία: «Ήταν τότε που η ιδέα του να αλλάξω περιβάλλον, να φύγω, ήρθε στο μυαλό μου. Ο Μπερνάν Ταπί, τότε πρόεδρος της Μαρσέιγ, εμφανίστηκε και μου πρόσφερε όσα ήθελα και ακόμα περισσότερα. Ήμουν στο ξενοδοχείο Μπρουν του Μιλάνου, στο οποίο γύριζε μια διαφήμιση. Κάθισα μαζί του. Είχε έρθει με ιδιωτικό αεροπλάνο μαζί με τον Γκιγιέρμο Κόπολα (ατζέντης του Ντιέγο) και έναν μάνατζερ με το όνομα Σάντος», για να συμπληρώσει: «Ο τύπος μου είπε: Ας μην μιλήσουμε με αριθμούς. Σου δίνω τα διπλάσια από όσα σου δίνει η Νάπολι. Σε θέλω. Η απάντηση είναι ναι ή ναι».

Ντιέγκο Μαραντόνα
«Υπήρχαν άλλα μικρά θέματα που με ενδιέφεραν περισσότερο. Ένα αληθινό σπίτι με έναν κήπο έξι χιλιομέτρων για να τρέχει η κόρη μου, για να απολαύσω την οικογένειά μου με πισίνα»AP Images

Ήθελε να αλλάξει τη ζωή του

Το θέμα για τον Μαραντόνα, βέβαια, δεν ήταν μόνο η αλλαγή σελίδας στην καριέρα του αλλά και στην ίδια του τη ζωή. Ήταν η περίοδος που η Ντάλμα είχε ήδη γεννηθεί και περίμενε τη δεύτερη κόρη του, τη Τζιανίνα. Σίγουρα ο διπλασιασμός των 25.000.000 δολαρίων που του έδινε η Νάπολι δεν θα μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο, αλλά αυτό που πραγματικά αποτελούσε δέλεαρ ήταν η νέα ζωή που θα είχε στη Μασσαλία. «Υπήρχαν άλλα μικρά θέματα που με ενδιέφεραν περισσότερο. Ένα αληθινό σπίτι με έναν κήπο έξι χιλιομέτρων για να τρέχει η κόρη μου, για να απολαύσω την οικογένειά μου με πισίνα. Ό,τι μου υπόσχονταν συνέχεια στη Νάπολι και ποτέ δεν μου το έδιναν, επειδή απλά δεν υπήρχαν. Είχα κουραστεί να ακούω την κόρη μου να μου λέει: “Μπαμπά, πάμε να παίξουμε στο μπαλκόνι;”. Επίσης, το είχα πει τότε και το αναγνωρίζω και τώρα: Η ηρεμία ενός πρωταθλήματος όπως το γαλλικό, περισσότερο ελκυστικό. Με έναν μήνα διακοπή τον Ιανουάριο, κατά τον οποίο θα μπορούσα να να επιστρέψω στην Αργεντινή. Ήταν ένα νέο ξεκίνημα, κάτι διαφορετικό. Για να πω την αλήθεια, έδειχνε ιδανικό», είχε τονίσει ο ίδιος.

«Ο Μαραντόνα στη Μαρσέιγ»

Ο Μαραντόνα ουσιαστικά είχε εκφράσει δημόσια την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Νάπολι και να μετακομίσει στη Μαρσέιγ. Μια από τις κορυφαίες εφημερίδες του πλανήτη, η γαλλική «L' Equipe» κυκλοφόρησε έχοντας τίτλο στο πρωτοσέλιδο της «Ο Μαραντόνα στη Μαρσέιγ». Όλα έδειχναν ότι ο «Θεός της μπάλας» θα μετακόμιζε στη Μασσαλία... Αυτός που είχε διαφορετική άποψη κι έμελλε να αλλάξει την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως παραδέχθηκε κι ο Ντιέγκο αργότερα, ήταν ο πρόεδρος της Νάπολι, Κοράντο Φερλάινο.

Οι οπαδοί των «παρτενοπέι» δεν θα του συγχωρούσαν ποτέ και θα έμενε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άφησε τον Μαραντόνα φύγει. Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει ο Ντιέγκο, ο Φερλάινο του είχε πει ότι θα τον άφηνε να φύγει σε περίπτωση που οδηγούσε τη Νάπολι στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Του το υποσχέθηκε αυτό πριν από τον ημιτελικό με την Μπάγερν στο Μόναχο, το οποίο είναι το ματς που έγινε viral λόγω του βίντεο που τον δείχνει να κάνει ζέσταμα υπό τους ρυθμούς του Live is Life. O θρύλος της Αργεντινής ήταν βέβαιος ότι θα οδηγήσει την ομάδα του στο τρόπαιο, ενώ με την κίνηση του να πάει εκτός Ιταλίας πίστευε ότι δεν θα χαλάσει η ξεχωριστή σχέση που είχε με τους οπαδούς της Νάπολι.

Ντιέγκο Μαραντόνα
«Ο Μαραντόνα στη Μαρσέιγ» έλεγε στο πρωτοσέλιδο της η L' Equipe, κάτι όμως που δεν έμελλε να συμβείL' Equipe

Η υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ...

Στον (διπλό τότε) τελικό η Νάπολι νίκησε 2-1 τη Στουτγκάρδη και πήρε 3-3 στη Γερμανία, φτάνοντας έτσι στην κατάκτηση του τροπαίου! Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πανηγύρισε τον πρώτο διεθνή τίτλο του, έχοντας τηρήσει το δικό του μέρος της υπόσχεσης, ωστόσο το άλλο μισό έμελλε να μην εκπληρωνόταν ποτέ! Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφτασαν στα άκρα, ο Αργεντίνος θρύλος δεν ήθελε να βλέπει τον Φερλάινο, ο οποίος φλέρταρε με το να δεχθεί ακόμα και το τρόπαιο στο κεφάλι!

Ο Ντιέγκο είχε αποκαλύψει ότι λίγες στιγμές μετά την κατάκτηση Κυπέλλου UEFA και με τον ίδιο να έχει την κούπα στα χέρια, ο πρόεδρος της Νάπολι τον πλησίασε και του ψιθύρισε στ' αφτί: «Θα ολοκληρώσουμε το συμβόλαιο, έτσι Ντιέγο; Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ακόμα». Ο Μαραντόνα έγινε έξαλλος, αλλά διατήρησε την ψυχραιμία του, απαντώντας του: «Δεν είναι τώρα η στιγμή πρόεδρε, όχι τώρα. Αλλά εγώ εκπλήρωσα την υπόσχεσή μου, τώρα πρέπει να το κάνετε εσείς», για να ακούσει τον Φερλάινο να του λέει: «Όχι, όχι, όχι. Δεν σε αφήνω. Το είπα μόνο για να σου δώσω κίνητρο».

diego-maradona-uefa-cup.jpg
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα τήρησε το δικό του μέρος της υπόσχεσης, ωστόσο το άλλο μισό έμελλε να μην εκπληρωνόταν ποτέ!

Ο Ντιέγκο άρχισε να μιλάει έξω από τα δόντια στα ΜΜΕ, αλλά ο Φερλάινο ξεκαθάρισε στον ατζέντη του, Γκιγιέρμο Κόπολα ότι όποια πρόταση κι αν φέρει δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσει τον Μαραντόνα, ο οποίος έμεινε έτσι για ακόμα δύο χρόνια στη Νάπολι. Η Μαρσέιγ το πάλεψε και το 1992, αλλά η πραγματική ευκαιρία είχε χαθεί τρία χρόνια νωρίτερα, με τον «Pibe d' Oro» να μετακομίζει στη Σεβίλλη.

32 χρόνια αργότερα, ο άνθρωπος που αρκετοί βάφτισαν διάδοχο του, αλλά κυρίως έχει τον Μαραντόνα ως το απόλυτο είδωλο, ο Λιονέλ Μέσι έχει την ευκαιρία να ζήσει τη γαλλική περιπέτεια που δεν μπόρεσε ο Ντιέγκο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.