ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζορτζ Μπεστ: Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που «πνίγηκε» στο ποτό (videos+photos)

Τζορτζ Μπεστ
«Μη πεθαίνετε σαν κι εμένα. Η κατάστασή μου είναι μια προειδοποίηση σε όλους σας»
AP Images

Τζορτζ Μπεστ: Ένα ταλέντο που θα… άγγιζε Μαραντόνα και Πελέ είδε την καριέρα και τη ζωή του να «καίγονται» σαν χάρτινος πύργος εξαιτίας των καταχρήσεων του. 

Όχι αυτή δεν είναι άλλη μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από αυτές που «παίζουν» αυτές της ημέρες. Ο Τζορτζ Μπεστ, όμως, θα μπορούσε να ήταν το δώρο του Άγιου Βασίλη στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. ΑΝ…

Ο γεννημένος στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να μνημονεύεται για τα κατορθώματα του στα γήπεδα και να βρίσκεται στη συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών. Τα σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, όμως, δεν «σκότωσαν» μόνο την καριέρα του, αλλά του στέρησαν και την ίδια του τη ζωή.

Ο Μπεστ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, εντυπωσίασε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τους «μπέμπηδες» πανηγύρισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968 και δύο πρωταθλήματα Αγγλίας (1965, 1967).

Μια Πρωτοχρονιά, όπως η σημερινή, το 1974 έδωσε και το τελευταίο του ματς με τους «κόκκινους διαβόλους». Ήταν μια νίκη (3-0) επί της ΚΠΡ, το… κύκνειο άσμα του στην 11χρονη πορεία του στον σύλλογο, αλλά και στο κορυφαίο επίπεδο. Από εκεί και πέρα, ακολούθησε η… κατρακύλα που περιελάμβανε μέχρι και απειλές από τρομοκράτες του ΙΡΑ.

«Σου βρήκα μια ιδιοφυΐα»

Όταν ο scout, Μπομπ Μπίσοπ είδε τον Μπεστ για πρώτη φορά να παίζει μπάλα σε ηλικία 15 ετών είχε πει στον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ματ Μπάσμπι ότι: «σου βρήκα μια ιδιοφυΐα». Είναι περιττό να πούμε ότι ο «πέμπτος Beatle» τον επιβεβαίωσε πλήρως. Όσο για τον λόγο που έμεινε στην ιστορία με το συγκεκριμένο προσωνύμιο είναι το χαρακτηριστικό του κούρεμα που παρέπεμπε στα «Σκαθάρια». Έτσι κι αλλιώς ο Μπεστ δεν ήταν απλά ένας ακόμη πολύ καλός ποδοσφαιριστής, καθώς η δημοτικότητα του ξεπέρασε τα όρια των τεσσάρων γραμμών κι αντιμετωπιζόταν σαν ηθοποιός ή τραγουδιστής. Ήταν ένας… ροκ σταρ της μπάλας!

Η υπόκλιση του Πελέ

Ο Μπεστ αν και μικρόσωμος είχε ένα τρομερό χάρισμα με την μπάλα στα πόδια του. Σε εκείνο το ματς με έναν τοπικό σύλλογο που έμελλε να του αλλάξει και τη ζωή, σκόραρε δύο φορές και με τα όσα έκανε ενθουσίασε Μπίσοπ. Τι ακολούθησε; Το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 17 ετών με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία χάρισε στιγμές δόξας μαζί με τους Ντένις Λόου και Μπόμπι Τσάρλτον. Αποκορύφωμα, φυσικά, η κατάκτηση της κορυφής στην Ευρώπη το 1968, με τον ίδιο να ανακηρύσσεται καλύτερος παίκτης της χρονιάς!

Σε ηλικία μόλις 22 ετών είχε καταφέρει να κατακτήσει μέσα σε μια τετραετία όσα οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές προσπαθούν σε όλη τους την καριέρα! Όπως ήταν φυσικά λατρεύτηκε σαν Θεός από τους Άγγλους, ενώ ο Πελέ υποκλίθηκε στο ταλέντο του, λέγοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει δει.

Δόξα, χρήμα, γυναίκες…

Η δημοτικότητα του Μπεστ εκτοξεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία, σε τέτοιο βαθμό που έμοιαζε με «σταρ» του κινηματογράφου κι όχι με ποδοσφαιριστή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σπίτι του έφταναν 40.000 γράμματα κάθε μήνα από θαυμαστές, ενώ όλα τα παιδιά (κι όχι μόνο) ήθελαν να φορούν τη φανέλα με το όνομα του. Εν κατακλείδι, ο «πέμπτος Beatle» είχε τα πάντα… Δόξα, χρήμα, γυναίκες! Όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος δεν χρειαζόταν να κάνει πολλά για να έχει μια γυναίκα, για την ακρίβεια μόνο να πει το όνομα του. Όπως συμβαίνει, όμως, αρκετές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν έχεις τα πάντα μπορείς πιο εύκολα να βρεθείς στο… τίποτα! Ο Μπεστ έκανε δύο γάμους, απέκτησε έναν γιο, αλλά οι καταχρήσεις του έμελλε να καταστρέψουν τα πάντα.

Ο εθισμός στο αλκοόλ κι η αρχή του τέλους

To «πέμπτο σκαθάρι» εθίστηκε στο αλκοόλ και μέρα με τη μέρα τα ξέφρενα πάρτι άφησαν σε δεύτερη μοίρα το ποδόσφαιρο. Όταν μάλιστα ο Μπάσμπι παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χάθηκε η… μπάλα με τον Μπεστ. Κάπως έτσι φτάσαμε στην Πρωτοχρονιά του 1974 όταν σε ηλικία μόλις 28 ετών είπε το «αντίο» στους «μπέμπηδες», με τους οποίους μέτρησε 179 γκολ. Ήταν η αρχή του τέλος για τον σπουδαίο Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος συνέχισε να παίζει σε διάφορους άσημους συλλόγους, αλλά ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι είχε πάρει την κάτω βόλτα.

«Πνίγηκε» στο αλκοόλ, το οποίο δεν κατέστρεψε μόνο την καριέρα του, αλλά και τη ζωή του! Άρχισε να έχει προβλήματα με τον νόμο και να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία και τις κλινικές αποτοξίνωσης. Το 2002 χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση στο συκώτι, η επέμβαση πήγε καλά, αλλά από τη στιγμή που δεν ακολούθησε τις συμβουλές των γιατρών ξανακύλησε…

Μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τον Οκτώβριο του 2005 και τελικά πέθανε στις 25 Νοεμβρίου του ίδιου έτους από ανεπάρκεια οργάνων. Το «παρών» στην κηδεία του έδωσαν πάνω από 100.000 Βρετανοί, αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο. Το τελευταίο του μήνυμα ήταν: «Μη πεθαίνετε σαν κι εμένα. Η κατάστασή μου είναι μια προειδοποίηση σε όλους σας».

Ο Μπεστ ήταν γνωστός για τις θρυλικές ατάκες του, θυμηθείτε μερικές από αυτές στο παρακάτω gallery…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.