ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιγκόρ Σιπνιέφσκι: Ο «Σίμπι» νικήθηκε από τους «δαίμονές» του

Ιγκόρ Σιπνιέφσκι: Ο «Σίμπι» νικήθηκε από τους «δαίμονές» του
Eurokinissi

Σε ηλικία 47 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, ο οποίος είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, σκορπίζοντας τη θλίψη στο ελληνικό και πολωνικό ποδόσφαιρο. Ο Πολωνός μεσοεπιθετικός είχε ταλαιπωρηθεί στη ζωή του, και δεν κατάφερε να νικήσει τα πάθη του...

Θλίψη σκόρπισε στον χώρο του ποδοσφαίρου στην Πολωνία και την Ελλάδα ο θάνατος του Ιγκόρ Σιπνιέφσκι. Ο 47χρονος άσος, που είχε αγωνιστεί στην Ελλάδα με τη φανέλα της Καβάλας, του Παναθηναϊκού, του ΟΦΗ και της Καλλιθέας, στο παρελθόν είχε ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από ψυχικές ασθένειες, που τον οδήγησαν στον αλκοολισμό του κυρίως. Ο ίδιος είχε μιλήσει για αυτά τα ζητήματα, ενώ πριν επτά χρόνια είχε κυκλοφορήσει ακόμα και βιβλίο για τη ζωή του.

Για τον Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, προπονητές, συμπαίκτες και φίλαθλοι θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο ταλέντο, το οποίο χάθηκε άδοξα. Αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός, κυρίως στα άκρα και είχε τεράστιες δυνατότητες με τη μπάλα στα πόδια. Κάποιες από τις εμφανίσεις του, όπως αυτή με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ το 2001, έχουν μείνει στη μνήμη όλων. Οι «δαίμονες», όμως, που είχε στο κεφάλι του ο «Σίμπι» - όπως τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες του - κατάφεραν να τον νικήσουν…

Ο εθισμός του Ιγκόρ Σιπνιέφσκι στο αλκοόλ συμβάδιζε με την κατάθλιψη για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, λίγοι γνώριζαν για αυτές τις διαταραχές. Στο βιβλίο του, ο Ιγκόρ Σιπνιέφσκι είχε αφιερώσει πολλές σελίδες σε αυτό. Όπως και στο πρόβλημά του με τον αλκοολισμό. Ο Πολωνός ταλαντούχος άσος, έβρισκε παρηγοριά στο ποτό για να καταπολεμήσει, όπως θεωρούσε, την κατάθλιψη. «Δεν άντεχα το γεγονός ότι στην Πολωνία έγραφαν ανόητα πράγματα για μένα. Μου άρεσε να με επαινούν, αλλά ένιωθα απαίσια όταν διάβασα κάτι κακό για τον εαυτό μου. δεν συνέβαινε», έγραψε στο βιβλίο του για την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει.

«Στον Παναθηναϊκό έπινα πολύ, δεν είχα φρένο. Τότε ήταν για πρώτη φορά που σκέφτηκα σοβαρά ότι πρέπει να έχω πρόβλημα με το αλκοόλ. Φυσικά, αυτή η σκέψη δεν με έκανε να σταματήσω να πίνω - έπινα περισσότερο για να μην τρέμουν τα χέρια μου. Ακόμα και τότε, δεν μπορούσα να κοιμηθώ χωρίς αλκοόλ, οπότε μεθούσα κάθε μέρα με τη μέρα», αναφέρει σε άλλες σελίδες του βιβλίου του.

Στην Ελλάδα, ο Ιγκόρ Σιπνιέφσκι βρέθηκε το 1997 για λογαριασμό της Καβάλας. Με 18 εμφανίσεις και 7 γκολ έκανε καλή σεζόν και τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός. Από το 1998 ως το 2001 με το «τριφύλλι» είχε 53 παρουσίες και 8 γκολ. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του ήταν αυτή στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τον ΟΦΗ σε μία σεζόν είχε 10 εμφανίσεις και 1 γκολ, ενώ στην Καλλιθέα βρέθηκε το 2002 και έπαιξε μόλις σε δύο αγώνες. Είχε προλάβει να γίνει διεθνής με την Πολωνία, παίζοντας σε δύο αγώνες.

Η οικογένεια του Παναθηναϊκού, όπως ήταν λογικό, δύο 24ωρα πριν από το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, δεν θα μπορούσε να μην συγκλονιστεί από τον αδόκητο χαμό του Ιγκόρ Σιπνιέφσκι.

«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού είναι συντετριμμένη με τον αδόκητο θάνατο του Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, ο οποίος έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών.

Ο Ιγκόρ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1974 στο Λοτζ της Πολωνίας και αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό απ’ το 1998 μέχρι το 2001. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα του Τριφυλλιού 85 φορές, ενώ σκόραρε 20 γκολ. Στο πρωτάθλημα έπαιξε 53 φορές, σκοράροντας 8 τέρματα, ενώ μέτρησε και 12 παρουσίες στα Κύπελλα Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στο Champions League, όπου σκόραρε απέναντι στην Άρσεναλ. Αξέχαστη έχει μείνει και η σπουδαία εμφάνιση που πραγματοποίησε στο Ολντ Τράφορντ με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει το μήνυμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα social media.

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του πρώην αθλητή του ποδοσφαιρικού τμήματος, Ιγκόρ Σιπνιέφσκι. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε στο Twitter η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

«Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του άλλοτε ποδοσφαιριστή του Συλλόγου Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι», ανέφερε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στην ιστοσελίδα του.