ΣΠΟΡ

Κατερίνα Τόλιου: Το αστέρι του ελληνικού πινγκ πονγκ στο Newsbomb.gr (photos)

Κατερίνα Τόλιου: Το αστέρι του ελληνικού πινγκ πονγκ στο Newsbomb.gr (photos)
Η Κατερίνα Τόλιου

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και αθλήτρια του Παναθηναϊκού, ανοίγει την καρδιά της στο Newsbomb.gr και μιλάει για τις δυσκολίες στην εποχή του κορονοϊού, τις διακρίσεις της και τον μεγάλο της στόχο που δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. 

Ζούμε στην εποχή όπου το τένις «ανθίζει» στη χώρα μας, κυρίως λόγω των διακρίσεων του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Όλο και περισσότερα παιδιά -και όχι μόνο- ξεκινούν την αντισφαίριση και η αλήθεια είναι πως λιγότεροι ασχολούνται με τη «μικρή ρακέτα».

Το πινγκ πονγκ δεν είναι τόσο διαδεδομένο άθλημα στη χώρα μας, αν και μας έχει χαρίσει επιτυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παναγιώτης Γκιώνης, με πολλές ατομικές διακρίσεις και συμμετοχή σε πέντε Ολυμπιάδες.

Υπάρχουν πολλά «αστέρια» στην επιτραπέζια αντισφαίριση που ίσως να μην έχουν πάρει τη δημοσιότητα και τη βοήθεια που θα έπρεπε και ένα από αυτά είναι η Κατερίνα Τόλιου.

Η Κατερίνα Τόλιου

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εδώ και δύο σεζόν βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, έχοντας αγωνιστεί και σε ομάδες του εξωτερικού. Η 25χρονη δεν κατάφερε να συμμετάσχει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όμως δεν τα βάζει κάτω. Παρά τις δυσκολίες στην εποχή του κορονοϊού, προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται και να κερδίζει διακρίσεις, με επόμενο στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αμερική σε έναν μήνα.

Η Κατερίνα Τόλιου μιλά στο Newsbomb.gr για την καριέρα της στο άθλημα, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τον Παναθηναϊκό και το μέλλον του πινγκ πονγκ στην Ελλάδα.

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το πινγκ πονγκ;

Ξεκίνησα να παίζω όταν ήμουν 9 ετών και έγινε λίγο τυχαία, καθώς δεν ήξερα τι είναι το πινγκ πονγκ. Απλά ζήτησα από τους γονείς μου να ασχοληθώ με κάποιο άθλημα και το διάλεξα τυχαία από τη λίστα που είχαμε στο δημοτικό σχολείο, επειδή μου φάνηκε αστείο σαν "λέξη".


Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο δεν ήρθε. Πιστεύεις θα βρεθείς στο Παρίσι το 2024;

Δυστυχώς δεν κατάφερα να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο μέσα από τα Προ-ολυμπιακά τουρνουά. Είναι ο μεγάλος μου στόχος και καθημερινά στην προπόνηση σκέφτομαι το Παρίσι. Μια τέτοια πρόκριση εξαρτάται σίγουρα από πολλούς παράγοντες, πιστεύω ότι είμαι σε καλό δρόμο και είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρω.


Πόσο δύσκολη έγινε η προπόνηση και οι αγώνες σου αυτά τα 2 χρόνια της πανδημίας;

Η προπόνησή μου τα τελευταία 2 χρόνια δεν ήταν σε ιδανικές συνθήκες. Όταν ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2020, όπως κι ο υπόλοιπος κόσμος, παρέμεινα στο σπίτι για 2 μήνες. Αυτόματα έχασα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προπόνησης, ενώ οι αγώνες της υπόλοιπης σεζόν φυσικά ακυρώθηκαν. Στο δεύτερο κύμα ήμασταν πιο τυχεροί από θέμα προπόνησης λόγω Εθνικής Ομάδας και εξαιρούμασταν της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όμως οι αγώνες ακυρώθηκαν στην Ελλάδα (σεζόν 2020-2021).

Στο εξωτερικό έγιναν λίγοι αγώνες καθαρά λόγω Ολυμπιακής χρονιάς, επειδή έπρεπε να συμπληρωθεί ο αριθμός των προκριθέντων, διαφορετικά πιστεύω ότι θα ακυρώνονταν. Στην Ιταλία όπου αγωνιζόμουν με την ομάδα της Norbello, το πρωτάθλημα διεξήχθη μέσα σε μόλις 4 μήνες, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν σε 8 ή 9.

Η Κατερίνα φέτος εκτός από τον Παναθηναϊκό, θα αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας με την ομάδα της Reus Ganxets Miró.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι στον Παναθηναϊκό, ενώ έχεις αγωνιστεί και για συλλόγους στο εξωτερικό. Είσαι ευχαριστημένη στην Ελλάδα ή θα προτιμούσες να αγωνίζεσαι σε ξένη ομάδα;

Είναι η δεύτερη σεζόν που αγωνίζομαι με τον Παναθηναϊκό και θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω, καθώς οι παράγοντες της ομάδας είναι δίπλα μου και με στηρίζουν, σε αντίθεση με άτομα προηγούμενου συλλόγου που συνεργάστηκα στο παρελθόν και η συμπεριφορά τους ήταν άκρως αντιεπαγγελματική.

Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο, με πολλές μεταγραφές ξένων αθλητών, γεγονός που το κάνει πολύ ανταγωνιστικό. Στο πινγκ πονγκ έχουμε το δικαίωμα να συμμετάσχουμε και σε άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης την ίδια σεζον, έτσι και εγώ φέτος εκτός από τον Παναθηναϊκό, θα αγωνιστώ στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας με την ομάδα της Reus Ganxets Miró.

Το τένις τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως ενδιαφέρει έντονα το ελληνικό κοινό. Πιστεύεις πως θα δούμε κάτι αντίστοιχο στο πινγκ πονγκ;

Το τένις είναι ένα πολύ εντυπωσιακό άθλημα και το ενδιαφέρον έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των διακρίσεων των Ελλήνων αθλητών. Σαν χώρα είχαμε και έχουμε διακρίσεις και στο δικό μας άθλημα, αλλα πιστεύω ότι η προβολή δεν είναι ανάλογη. Ευελπιστώ στο μέλλον να αναπτυχθεί περισσότερο το πινγκ πονγκ στην Ελλάδα.

«Το άθλημά μας δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας, επομένως δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος χορηγό», αναφέρει η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια.

Χορηγοί υπάρχουν στην επιτραπέζια αντισφαίριση; Έχεις κάποια βοήθεια;

Το άθλημά μας δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας, επομένως δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος χορηγό. Προσωπικά έχω σταθεί πολύ τυχερή στο κομμάτι αυτό, καθώς τον τελευταίο χρόνο συνεργάζομαι με την Betshop.gr, η οποία με έχει βοηθήσει σε μια αρκετά κρίσιμη στιγμή της καριέρας μου. Είναι δίπλα μου στην αθλητική μου πορεία και τους ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη που μου προσφέρουν.

Πρόσφατα σε είδαμε μαζί με άλλους αθλητές, σε μία συγκινητική κίνηση κρατώντας ένα πανό για τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Πες μας δυο λόγια γι' αυτήν σας την πράξη.

Η ιδέα για το πανό που φτιάξαμε για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα ήταν απόφαση όλης της ομάδας του Παναθηναϊκού και είναι πολύ σημαντικό αθλητές και αθλήτριες να παίρνουν θέση για ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία ως μέλη αυτής.

Θεωρήσαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία η μέρα των αγώνων με την ομάδα μας, να θίξουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα που δυστυχώς είναι πολύ συχνό τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας. Με αυτή την κίνηση θέλουμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε αμέτοχοι και ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες. Γιατί δεν θέλουμε καμία γυναίκα μόνη και καμία γυναίκα λιγότερη.

pano-via-ginaikwn.jpg
«Δεν θέλουμε καμία γυναίκα μόνη και καμία γυναίκα λιγότερη»

Έχει μέλλον το άθλημα στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ όλο και περισσότερο κόσμο να ασχολείται με το πινγκ πονγκ, αλλά το πρόβλημα ήταν ανέκαθεν ο κόσμος να παραμείνει στον χώρο. Ταλέντα υπάρχουν και αν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση, βοήθεια αλλά και κίνητρο, πιστεύω ότι το επίπεδο θα ανέβει κατακόρυφα.

Έχεις καταφέρει να ξεχωρίσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Ποια διάκριση θα ξεχώριζες περισσότερο;

Νομίζω πως θα ξεχώριζα περισσότερο την 5η θέση μου στο ατομικό στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2018, αλλά και οι 4 Πανελλήνιοι τίτλοι που έχω στην κατηγορία των Γυναικών είναι πολύ σημαντικοί για εμένα.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σου;

Το μεγαλύτερό μου όνειρο και στόχος καριέρας είναι η πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά, θέλω στο μέλλον να βρίσκομαι στις κορυφαίες του κόσμου και να διακρίνομαι σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.