ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Διπλωματικό μποϊκοτάζ από Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
AP Images

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Την απόφαση να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ, σε ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ, πήραν Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει γνωστό από τη Δευτέρα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους θα μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, με τους Κινέζους να προειδοποιούν για αντίμετρα.

Ερωτηθείς σήμερα στο κοινοβούλιο εάν η χώρα του θα ακολουθήσει την Ουάσιγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε:

«Θα υπάρξει ουσιαστικά διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, δεν αναμένεται να παρευρεθούν υπουργοί και αξιωματούχοι. Δεν νομίζω ότι τα αθλητικά μποϊκοτάζ είναι λογικά και αυτή παραμένει η πολιτική της κυβέρνησης» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι οι Βρετανοί αθλητές θα αγωνιστούν στη διοργάνωση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, είπε ότι η απόφασή της ελήφθη λόγω της ανεπιτυχούς προσπάθειας της Αυστραλίας να ανοίξει εκ νέου διπλωματικούς διαύλους με την Κίνα.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια, ο Μόρισον είπε ότι το Πεκίνο δεν απάντησε σε πολλά ζητήματα που έθεσε η Καμπέρα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παραβίαση δικαιωμάτων.

«Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αυστραλίας δεν θα πάνε στην Κίνα γι' αυτούς τους Αγώνες» είπε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. Θα συμμετάσχουν Αυστραλοί αθλητές στους Αγώνες.

«Είτε έρθουν είτε όχι, κανείς δεν ενδιαφέρεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν.

Η Ιαπωνία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μην στείλει μέλη του υπουργικού συμβουλίου στους Αγώνες, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Sankei Shimbun, επικαλούμενη άγνωστες κυβερνητικές πηγές.

Ένας προεδρικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα δεν εξετάζει επί του παρόντος διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Οι Χειμερινοί Αγώνες θα αρχίσουν περίπου έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, ύστερα από καθυστέρηση ενός έτους, λόγω της πανδημίας Covid-19.

«Ζητάμε πάντα όσο το δυνατόν περισσότερο σεβασμό και τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση από τον πολιτικό κόσμο» δήλωσε ο Χουάν Αντόνιο Σαμάρανκ, επικεφαλής συντονισμού της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Αγώνες του Πεκίνου.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικό νόσησης: Στους τρεις μήνες μειώνεται η ισχύς του - Η εισήγηση της Επιτροπής

ΟΗΕ: Σε καμία περίπτωση δεν ειναι αποδεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Θρήνος στο Ηράκλειο: Από τα «φώτα» και τις μεγάλες πίστες στην αυτοκτονία